"Gelişmek istiyorsak AB üyeliği için mücadele etmeliyiz"

"Gelişmek istiyorsak AB üyeliği için mücadele etmeliyiz"
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Covic:- "Sadece üyelik başvurusu yaparak üye olunmadığının farkındayız. Asıl iş, başvurudan sonra başlayacak. Gelişmek istiyorsak, AB üyeliği için mücadele etmeliyiz"

SARAYBOSNA (AA) - ALMİR TERZİC - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Covic, "Sadece üyelik başvurusu yaparak AB'ye üye olunmadığının farkında olduklarını belirterek "Asıl iş, başvurudan sonra başlayacak. Gelişmek istiyorsak, AB üyeliği için mücadele etmeliyiz" dedi.

AA muhabirine konuşan Covic, Bosna Hersek'in 15 Şubat'ta yapacağı AB üyelik başvurusu hakkında değerlendirmede bulundu.

AB'ye üyelik başvurusunu "başarılı bir hareket" olarak nitelendiren Covic, son bir yıl içerisinde AB'ye üyelik başvurusu konusunda ülke olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını ve bunda başarılı olduklarını kaydetti.

Covic, üyelik başvurusuna gelecek beş ayda olumlu yanıt verilmesini umduklarını belirterek, tüm AB ülkelerinin Bosna Hersek'e karşı anlayışlı olacakları temennisinde bulundu.

Bosna Hersek'in geleceği için en önemli adımın AB üyeliği olduğunu ifade eden Covic, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üyelik başvurusu öncesinde, sorunları çözmek adına bir şeyler yapabileceğimizi ve sorunlarımızı kendimizin çözebileceğini göstermemiz, benim için ayrı bir önem taşıyor. Üyelik başvurusunun ardından üzerimize alacağımız sorumluluğun da baskısıyla uzun zamandır çözülemeyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Bosna Hersek aleyhine verdiği Sejdic-Finci Kararı'nın uygulanmasını, 2013 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasını, ayrıca ekonomik ve toplumsal reformların en kısa zamanda sonuçlanmasını umuyorum."

- "Aday ülke" statüsü 2017'de

Üyelik başvurusunun akabinde, başvuruya olumlu cevap almak adına müzakerelere devam eden Sırbistan ile Karadağ'ın ve 2013 yılında AB üyesi olan Hırvatistan'ın tecrübelerinden faydalanmaları gerektiğini vurgulayan Covic, 2017 yılının ortalarına doğru aday ülke statüsü alabileceklerine inandığını kaydetti.

Covic, AB üyelik başvurusu sürecinde Bosna Hersek'in karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin 2013 yılında yapılan nüfus sayımının sonuçlarının hala açıklanmaması olduğunu belirterek, "Sonuçların, en geç bir-iki ay içerisinde açıklanacağına inanıyorum" dedi.

"Aday ülke" statüsü kazanmasının Bosna Hersek'in elinde olduğunu söyleyen Covic, "Bunun için hep birlikte çalışmalıyız. Sadece üyelik başvurusu yaparak üye olunmadığının farkındayız. Asıl iş, başvurudan sonra başlayacak. Gelişmek istiyorsak, AB üyeliği için mücadele etmeliyiz" dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.