Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNİN SEBEBİ SADECE TABELALAR MI?

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNİN SEBEBİ SADECE TABELALAR MI?

Konya Büyükşehir Belediyesi, Zabıta Dairesi Başkanlığı ve İmar Dairesi Başkanlığı ekipleriyle, görüntü kirliliğine sebep olan tabelaları kaldırmaya başladılar, çok teşekkür ederiz.
Büyükşehir Belediyesinin yürürlüğe koyduğu yeni Şehir Estetiği Yönetmeliği’ne göre tabelaların yanı sıra görsel kirliliğe sebep olan bina eklentilerine de müdahale edecekmiş. Buda güzel. Allah razı olsun.
Her ne kadar “Atı Alan Çoktan Üsküdar’ı Geçmiş” olarak görülse de,  il sınırları içerisinde reklam, tabela, gölgelik (tente), saçak, boş alan, yapı ve arsa kullanımının, iletişim ve haberleşme araçlarının yol açtığı görsel kirliliği ortadan kaldırmak, reklam asma ve ticari tabela kullanımını düzenlemek, şehir estetiğine katkıda bulunmak ve düzenli bir kentsel çevrenin oluşturulmasını sağlamak amacıyla çıkarılan  Şehir Estetiği Yönetmeliğinin hayata geçmesine katkıda bulunmak hepimizin görevi olmalıdır.
Bu konularda yeniden ve daha ciddi bir çalışma başlatıldığına göre bizde gördüklerimizden bazılarını sıralayalım istedik.
Konya’da yaşayan ve şehre dışarından gelenlere sağlıklı bir görsel çevre, estetik bir kent dokusu, temiz ve zarif bir şehir algısı oluşturulması için önce şehrimizi yönetenler yaya olarak şehir içinde dolaşsınlar hemen fark edeceklerdir. O dahi yeter.
Yeşil alanlara, kaldırımlara ya da yayaların geçişini engelleyecek güzergâhlara konuşlandırılan devasa tabelaları bulunduğu yerden kaldırarak, tabelaların oluşturduğu karmaşayı önlerken, mevcut tabelalardaki resimleri ve yazıları da bir okusunlar lütfen.
İşletme sahiplerinin kullandıkları iş yeri isimlerinin yarıdan çoğu yabancı, bu güzel Türkçemize hakaret değil mi? Peki burada kullanılan bozuk Türkçe ve yabancı kelimelerin oluşturduğu Dil Kirliliği ne olacak?
Şehir içindeki oto park sorunu devam ederken kaldırımlara park eden ya da yol kenarına park varken ikinci sıra park eden özel araçların neden olduğu kirlilik ne olacak?
Mevlana caddesindeki dönüşüm takdire şayan. Ama Alâeddin bulvarında tamamlanamayan Keykubat köşkü ve çevresi ile Sultan Selim Camiinin tamirat çalışmalarının iskeleleri ve çevre düzenlemesinin verdiği görüntülere ne demeli?
Meram yeni yol caddesinde açılan ve sayıları gittikçe artan “CAFE” türü yerlerin hemen hepsi yabancı ve maalesef bizi temsil etmiyor. Konya’da mıyız, yoksa yurt dışında bir şehirde mi belli değil. Diyeceksiniz ki ne olmuş uluslararası bir şehirdeyiz ve bunlar bizim gelişmişliğimizin göstergesi. Öyle diyorsanız öyle olsun.
Yani şimdi o açılan işletmelerin isimleri yabancı olmasa müşteri gitmez mi? Oranın müdavimleri isme mi bakıp giriyorlar yoksa içinin atmosferine ve verilen hizmete mi?
Sigara ve tütün mamulleri içilmesi yasak olmasına rağmen, nargile salonları ile bazı lokanta ve kahvehanelerin açık mekânlarını tente veya cam panellerle kaplamaları ayrı bir görüntü kirliliği. Açık görünümlü bu tür kapalı mekânlar ne olacak?
Şehir içinde görsel estetik düzeyini düşüren binaların yıpranmışlığı ve bakımsızlığı, bina dış cephe boyalarındaki uyumsuzluk, yine bina dış cephelerine yerleştirilen çanak anten, klima, havalandırma borusu ve güneş panelleri ayrı bir görüntü kirliliği.
Kentsel dönüşüm nedeniyle yaşanan mahalle aralarındaki görüntü kirliliğine hiç girmeyelim. Her halde dönüşümler tamamlandığında onlar zamanla düzelecektir
Belediyemizin başlattığı bu çalışmalarla hem göze hem de çevreye hoş gelmeyen bu görüntü kirliliklerinden İnşallah bir an önce kurtulacağız. Bu arada Belediyenin bu çalışmalarına destek veren ve gerekli değişiklikleri yapan iş yeri ve bina sahiplerine de teşekkür ederiz.
ÇETİNCE: Temiz bir şehir, gönlü ve gözü güzel bakan insanlardan oluşur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR