GRAFİKLİ - Devlet, terör mağduru vatandaşa sahip çıktı

GRAFİKLİ - Devlet, terör mağduru vatandaşa sahip çıktı
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan binlerce aile, devletin imkan ve yardımları sayesinde yaşama tutundu- Valilik, mağdur aileler ile esnafa yaklaşık 20 milyon lira destek sağladı, Toplum Yararına

DİYARBAKIR (AA) - AHMET KAPLAN - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan binlerce aile, devletin sağladığı imkan ve yardımlar ile yaşama tutundu, ülkenin dört bir yanında düzenlenen kampanyalarla temin edilen yardımlar ise en kısa sürede ulaştırılarak dayanışma sergilendi.

Sur'da, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından PKK'lı teröristlerin yakalanması, çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, kamu düzeninin sağlanması ve tuzaklanan patlayıcıların imha edilmesi için başlatılan operasyon 9 Mart'ta tamamlandı.

Teröristlerin tehditleri ve saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan ve mağdur olan binlerce vatandaşa nakdi yardım yapıldı, sağlık, eğitim alanlarında hizmet sunuldu ve psikososyal destek sağlandı.

- 20 bin 362 kişi ziyaret edildi

Terör saldırıları nedeniyle Sur ilçesinden ayrılan vatandaşların barınma, gıda, sağlık ve temel ihtiyaçlarının tespiti ve çözümü amacıyla psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci, sosyolog ve öğretmenlerden oluşan 43 kişilik ekip tarafından 3 bin 58 hane ziyaret edildi, 20 bin 362 kişiye ulaşıldı.

Tespit soncunda 2 bin 649 haneden 17 bin 976 vatandaşa psikososyal destek verilmek üzere ikinci defa ziyaret yapıldı.

Ziyaretler sonucunda, acil ekonomik desteğe ihtiyacı olan 2 bin 519 ve eşya gereksinimi duyan 2 bin 156 ailenin bilgileri Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) iletildi. Ayrıca, sağlık desteğine ihtiyacı bulunan 603 ailenin bilgisi ve iletişim adresleri il sağlık müdürlüğüne, 891 ailenin okul çağında olan ancak adres değişikliği nedeniyle eğitimine devam edemediği tespit edilen çocuklarının bilgileri de il milli eğitim müdürlüğüne bildirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce bazı ailelere yapılan üçüncü ziyarette, sosyal ve ekonomik destek kapsamında 357 aileye ekonomik yardımda bulunuldu.

- 13 milyon 726 bin nakdi destek verildi

Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir SYDV'leri tarafından 4 bin 996 aileye 3 milyon 566 bin lirası acil destek kapsamında olmak üzere 13 milyon 336 bin 612 lira nakdi yardım yapıldı. Bu yardımlar kapsamında ocak, şubat ve mart aylarında her aileye biner lira verildi.

Sur SYDV tarafından ayrıca yasaklı 5 mahalle ve bir caddede ikamet eden bin 294 aileye 389 bin 500 lira yardım yapıldı, böylece terörden etkilenen vatandaşlara toplam 13 milyon 726 bin 112 lira nakdi destek sağlanmış oldu.

- 20 bin koli gıda dağıtıldı

Sur SYDV tarafından sokağa çıkma yasağı uygulanan mahallelere 2 bin 100 koli gıda, 11 bin ekmek dağıtıldı, ayrıca yasaklı mahalleler dışına çıkan vatandaşlara, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir SYDV'ler tarafından da 3 bin 820 kilo gıda ulaştırıldı.

Mağdur vatandaşlara, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 4 bin, Türk Kızılayınca ise 750 koli gıda, 750 battaniye ile bir tır giyim malzemesi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 9 bin koli gıda, 9 bin battaniye ile içerisinde 100 liralık nakit bulunan 8 bin 500 kart dağıtıldı.

- 814 vatandaş otele yerleştirildi

Terör saldırıları nedeniyle evinden ayrılmak zorunda kalan ve gidecek yeri olmayan aileler, kiralanan otellere yerleştirilerek günde üç öğün yemekleri ile diğer ihtiyaçları karşılandı. Otellerde toplam 814 kişi barındırıldı, 86 aileden 426 kişinin misafirliği ise devam ediyor.

Vatandaşların barınma ve yemek ihtiyaçları için 1 milyon 29 bin 997 lira harcandı.

- Esnafa 3 milyon 740 bin lira nakdi yardım

Başbakanlık tarafından valiliğe gönderilen ödenek ile iş yeri Sur ilçesinde olan ve basit usulde vergi kaydı bulunan bin 169 esnafa 3 milyon 345 bin, vergi kaydı olmayan 395 esnafa ise 395 bin lira olmak üzere toplam bin 564 esnafa 3 milyon 740 bin lira nakdi yardım yapıldı.

- 582 esnaftan 6 aylık kiraları alınmadı

Vakıflar Genel Müdürlüğü, ilçedeki kiracısı 582 esnaf için bu yıl kira artışı yapmadı. Esnafın kasım 2015-nisan 2016 tarihlerindeki yaklaşık 2 milyon 200 bin liralık kira borcunu affedildi. Daha önce ödeme yapan esnaf ise sonraki aylarda kira vermeyecek.

- Sağlık sorunlarının tespiti için 21 bin 955 kişiye ulaşıldı

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, sokağa çıkma yasağı olan bölge haricindeki tüm aile hekimlerine, terör saldırıları nedeniyle mağdur olan vatandaşlara "misafir hasta" kapsamında yardım edilmesi talimatı verdi.

Bu sayede ilgili aile hekimleri, birimlerine kayıtlı vatandaşlardan gebe takibi, çocuk-bebek izlem ve aşı yapılması gerekenlere ulaşarak sağlık sorunlarının çözümü, aşı ve izlemleri için 21 bin 955 kişiye hizmet verdi.

Saldırılar nedeniyle kalacak yeri olmayan ve otellere yerleştirilen 369 kişiye Sur Toplum Sağlığı Merkezinde görevli 9 doktor ve 9 hemşire tarafından sağlık taraması yapıldı.

Valilik bünyesinde Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy koordinesinde halk sağlığı müdürlüğü tarafından yürütülen Kadın Sağlığı Eğitim Projesi çalışmaları kapsamında, otellerde misafir edilen kadınlara eğitim, çocuklara ise okul öncesi öğretmenleri tarafından annelerin gözetiminde eğitici ve öğretici faaliyetler içeren etkinlikler düzenlendi.

Programa katılan doktorlar tarafından anne ve çocuklarına ağız diş sağlığı taraması, genel sağlık taraması ve aşı uygulaması yapıldı, sorun tespit edilen hastaların Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı ağız diş sağlığı merkezinde tedavilerine başlandı.

Evde bakım hizmeti alması gerekenler de tespit edilerek takip ve tedavileri gerçekleştirildi.

Aile Hekimleri İzlem Tablosunu göre 492 gebe izlemi, 3 bin 457 bebek aşısı, bin 435 bebek izlemi, bin 405 çocuk izlemi olmak üzere toplam 6 bin 789 kişi takip edilerek vatandaşların sağlık konusundaki ihtiyaçları giderildi.

- 3 bin kişi istihdam edildi

Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında terör mağduru 3 bin kişi İŞKUR tarafından 9 ay süreyle istihdam edilmek üzere iş sahibi oldu.

- Öğrenciler, kaderlerine terk edilmedi

Sur ilçesindeki Cumhuriyet İlkokulu, Mardinkapı İlk ve Ortaokulu, Süleyman Nazif İlkokulu, Yavuz Selim Ortaokulu ve Alparslan İmam Hatip Ortaokulu'ndaki yaklaşık 4 bin 500 öğrenci, okulları teröristlerce yakıldığı için mağdur oldu.

Terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve başka ilçelere yerleşen aileler, görevlendirilen öğretmenler tarafından çocuklarının eğitimden geri kalmaması için tek tek ziyaret edildi. Bu kapsamda yaklaşık 3 bin 500 öğrenci, yeni ikamet adreslerine en yakın okullara nakledildi.

Geriye kalan bin öğrenci de merkez Yenişehir ilçesinde TOKİ tarafından yapılan 32 derslikli okula kaydedildi.

- Öğrencilere ücretsiz taşıma hizmeti

Öğrencilerin ulaşımları 60 servis aracıyla ücretsiz sağlandı, Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilere kırtasiye, valilik ve kaymakamlığın girişimiyle kıyafet yardımı yapıldı.

Öğrencilere ve öğretmenlere yaşadıkları travmayı atlatmaları için 12 rehber öğretmen tarafından psikososyal destek verildi, Sur Kaymakamlığının desteğiyle de okulda müzik, resim ve drama atölyesi ile spor salonu oluşturuldu.

Yarıyıl tatilinde terör mağduru öğrencilere telafi eğitimi verildi, bu eğitimler cumartesi günleri sürüyor.

- Bin öğrenciye sinemada film izlettirildi

Terör nedeniyle yaşadıkları zorlu günlerin unutturulması için öğrenciler her gün 50'şer kişilik gruplar halinde sinemaya götürülüyor. Bu sayede bugüne kadar bin öğrenci sinemayla buluşturuldu. Sur İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı ortak çalışmayla haftada 2 gün kukla ve maske yapım eğitimi verilen öğrenciler, ayrıca tiyatroya da götürülüyor.

TEOG'da başarı gösteren öğrenciler, İstanbul ve Çanakkale gezisi ile ödüllendirildi. Bir grup öğrenciye de İstanbul'da Fenerbahçe maçı izlettirildi.

- Türkiye, terör mağdurlarını yalnız bırakmadı

Terör saldırıları nedeniyle zor günler geçiren vatandaşların feryadına yurdun dört bir yanındaki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar sessiz kalmadı.

Bazı parti ve sivil toplum kuruluşlarınca başlatılan kampanyalar çerçevesinde, mağdur vatandaşlara gıda, battaniye, giysi, çocuk bezi ve mama yardımları yapıldı.

AK Parti Genel Merkezi ile il ve ilçe teşkilatlarından, gıda ve giyim malzemesi bulunan 37 tır yardım gönderildi.

Diyarbakır'da İslami Sivil Toplum Kuruluşunca başlatılan "Sur'daki Muhacirlere Ensar Olalım" kampanyası kapsamında, 14 bin koli gıda, 18 bin battaniye, 15 bin çocuk maması, 10 bin çocuk bezi, 2 bin 500 torba un, 500 ısıtıcı, bir ton peynir, 2 bin kişiye giyim ve ayakkabı ile birçok oyuncak dağıtıldı.

Diyarbakır İnsani Yardım Derneğince mağdurlara ulaştırılmak üzere İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından 4 bin battaniye, bin 850 koli gıda, bin çocuk maması, 127 ısıtıcı ve 2 bin 400 kişilik giyim ve ayakkabı ile çeşitli yardımlar gönderildi.

Diyarbakır İş Kadınları Derneğince bin aileye 332 gıda kolisi, 600 çocuk bezi, bin 26 battaniye, 214 halı, 407 ısıtıcı, 650 çift ayakkabı,, 527 mont, 72 yorgan, 3 bin 117 çocuk maması, süt ve kırtasiye yardımı yapıldı.

- Esnaf canlanmadan büyük memnuniyet duyuyor

İlçenin teröristlerden temizlenmesinin ardından yaralarını sarmaya başlayan esnaf, iş yerlerinde tadilat yaptı. Terör tehdidinin ortadan kalkmasıyla gönül rahatlığıyla ilçeyi ziyaret edenler, uzun bir aradan sonra Ulu Cami'de ibadetlerini yapabilir, Hasanpaşa Hanı'nda huzurlu bir ortamda sohbet edebilir hale geldi.

Saldırılar nedeniyle aylarca satış yapamayan esnaf da ekonomik canlanmadan büyük memnuniyet duyuyor.

- "Her türlü tedbiri alıyoruz"

Vali Hüseyin Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sur'da yaşanan terör olayları nedeniyle vatandaşların mağduriyetini en aza indirmek için çeşitli yardımları yapmaya devam ettiklerini bildirdi.

Başbakanlık Acil Destek Programı'ndan gönderilenler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına aktarılan kaynaklar ile vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladıklarını aktaran Aksoy, şöyle konuştu:

"Özellikle Sur'dan taşınmak zorunda kalan, ev kiralayan veya akrabasının yanına giden ailelere ortalama bin lira nakdi katkıda bulunuyoruz. Kalacak yeri olmayan hiçbir aileyi de dışarıda bırakmadık, vatandaşlarımızı otellerde misafir etmeye devam ediyoruz. Çocuklarımızın eğitiminin aksamaması adına taşındıkları mahallelerdeki okullara 'misafir öğrenci' olarak kayıtlarını yaptık. Aynı sınıf arkadaşları ve öğretmenleri ile okumalarını sağlama adına da yeni yapılmış 32 derslikli bir okulumuzu Sur'daki 5 okulumuza tahsis ettik. Taşımalı sistemle çocukları kaldıkları noktadan okullara taşıyoruz ve tekrar evlerine götürüyoruz."

Vatandaşların sağlık sorunlarıyla ilgili her türlü hizmetin sunulmaya devam edildiğini belirten Aksoy, çocukların aşılarının yapılması, gebelerin ve çocukların izlenmesi, evde sağlık hizmeti sunulan hastalarda aksama olmaması için bütün birimlerin büyük bir gayret içerisinde çalışmalarını yürüttüğünü bildirdi.

Mağduriyetin en aza indirilmesi için birçok kurum ve kuruluş ile iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdürmeye devam ettiklerini anlatan Aksoy, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının valilik ve Sur Kaymakamlığı aracılığıyla mağdur vatandaşlara yardım ulaştırdığını dile getirdi.

- "Her türlü tedbiri alıyoruz"

Vali Aksoy, ilçedeki bin 500'e yakın esnafın mağduriyetini hafifletmek için nakdi yardımlar da yaptıklarına değinerek, şunları kaydetti:

"Sur'un yeniden ticari hareketliliğini sağlaması adına her türlü tedbiri alıyoruz. Güvenlik noktasında kaldırabileceğimiz bariyer varsa bunları kaldırarak vatandaşlarımızın daha güvenli bir şekilde ticari hareketliliğini yaşamalarına fırsat veriyoruz. Kısa zamanda Sur'un yeniden ihyası adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinasyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle belirli çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde Sur'un bu yönüyle tarihi dokusunun öne çıkacağı 2012 yılında kabul edilmiş olan koruma amaçlı imar planına uygun şekilde çalışmaları devam edecek."

- "Diyarbakır'a kadro talep ettik"

Toplum Yararına Çalışma Programını (TYÇP) terör mağdurları için uygulamaya başladıklarını ifade eden Aksoy, "İŞKUR üzerinden 3 bin kadro tahsis edildi. Bu kadroyu Sur'daki mağdur vatandaşlar için kullandık. Bunun dışında yeni kadro talep ettik. Bu kadroları ihtiyacı olan vatandaşlarımıza kullandıracağız. Her aileden bir kişiyi bu kapsamda çalıştırmayı hedefliyoruz. Amacımız, vatandaşlarımızın mağduriyetini azaltmaktır. Vatandaşımızın mağduriyetini hafifletmek adına bütün imkanları sunduk, vatandaşımızın yanındayız, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." dedi.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.