GRAFİKLİ - Esed'in ateşkes ihlalleri, Barada Vadisi'nde yoğunlaştı

GRAFİKLİ - Esed'in ateşkes ihlalleri, Barada Vadisi'nde yoğunlaştı
Esed rejimi ve destekçilerinin ateşkes ihlalleri, Halep'ten sonra odaklandıkları Şam'daki Barada Vadisi'nde yoğunlaştı - Ahraru'ş-Şam bölge komutanı Ebu Zeyd: "Rejim, ateşkese rağmen Barada'ya havadan ve karadan saldırılarını sürdürüyor. Tepelerdeki kes

ŞAM (AA) - MUHAMMED MİSTO/SELEN TEMİZER - Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Halep'i ele geçirdikten sonra saldırılarını yoğunlaştırdıkları başkent Şam'daki Barada Vadisi, ateşkes ihlallerinin de odak noktası oldu.

Çatışan taraflar arasında, Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes, 30 Aralık'ta yürürlüğe girmiş ancak rejim güçleri ve yabancı terörist gruplar ateşkesi ihlal etmişti.

Esed ordusu ve Hizbullah güçleri iki hafta önce Halep merkezini tamamen ele geçirmelerinin ardından saldırılarını, Şam'daki Barada Vadisi ve çevresine yoğunlaştırdı. İki haftadır yoğun saldırıların hedefi olan Barada Vadisi, ateşkesten sonra da sık sık varil bombalarıyla hedef alınıyor. AA muhabirleri, bölgenin dün gece 2'si varil bombalı 4 hava saldırısıyla hedef alındığını, saldırıların geceden bu yana devam ettiğini bildirdi.

- "Barada'da terör örgütü yok"

Ateşkes mutabakatında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terör örgütü olarak kabul ettiği Nusra Cephesi ve DAEŞ gibi örgütler kapsam dışı bırakılmıştı.

Barada Vadisi basın sorumlusu Ebu Muhammed el-Baradani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede terör örgütü bulunmadığına dikkati çekerek, "Barada Vadisi'nde hiçbir terör örgütü yoktur. Bölgede ne Nusra var ne de DEAŞ. Burada savaşan yabancı muhalif grup dahi yok. Bölgenin yerlileri, Ahraru'ş-Şam ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısında savaşıyor. Bunu kesin ve net şekilde söylüyorum." dedi.

Ahraru'ş-Şam bölge komutanı Ebu Zeyd de "Rejim ateşkese rağmen havadan ve karadan saldırılarını sürdürüyor. Tepelerdeki keskin nişancılardan dolayı insanlar hareket edemiyor. 10 gündür en temel ihtiyaçlardan yoksunlar." diye konuştu.

Ateşkese taraf muhalif gruplar önceki gün yayınladıkları ortak bildiride, "Uluslararası kamuoyunu rejimin Barada Vadisi'nde yaptığı katliamları görmeye ve rejimin garantörü Rusya'yı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

- Barada Vadisi'nin konumu

Barada Vadisi, Şam'ın merkezine 16 kilometre, Lübnan sınırına 12 kilometre uzaklıkta. Başkentin ana su kaynaklarından Ayn el-Fica pınarına da ev sahipliği yapıyor.

Ülkenin farklı bölgelerindeki çatışmalardan kaçanların da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 bin Suriyeliyi barındıran bölgenin meskun kısmı 12 kilometrekarelik bir alanı oluşturuyor.

Hizbullah ve Suriye ordusu, bölgedeki su kaynaklarının kontrolünü ele geçirmek için Barada Vadisi'ni temmuz ayı sonunda kuşatma altına almış, tüm giriş çıkışları kapatmıştı. Daha önce çatışma olmayan Barada Vadisi, Halep'ten sivil ve muhaliflerin tahliyeleri tamamlandığında hedef haline gelmişti.

Etrafı yüksek dağlarla çevrili Barada Vadisi'nde bulunan Suk Vadi Barada, Kafr el-Avamid, Hüseyniye, Deyr Kanun, Kefr ez-Zeyt, Ayn el-Hadra, Besime, Deyr Makran, Ayn el-Fica ve Afra köylerini muhalifler kontrol ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.