GRAFİKLİ - FETÖ/PDY davaları (1)

GRAFİKLİ - FETÖ/PDY davaları (1)
FETÖ/PDY kapsamında yürütülen soruşturmalar sonucunda 15 ilde bin 275 sanık hakkında dava açıldı - Halen devam eden ya da karara çıkan davalar kapsamında 145 tutuklu sanık bulunuyor - Fetullah Gülen, İstanbul, Bursa ve Adana'daki beş ayrı davada sanık ola

ANKARA (AA) - BARIŞ KILIÇ - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında yürütülen soruşturmalar sonucunda 15 ilde bin 275 sanık hakkında dava açıldı, sanıklardan 145'i halen tutuklu bulunuyor.

Fetullah Gülen, İstanbul, Bursa ve Adana'daki beş ayrı davada sanık olarak yargılanıyor.

"FETÖ" ifadesi, ilk kez geçen yıl 4'ü polis 7 şüpheli hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede kullanıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğüne ait sivil plakalı otomobilin 16 Temmuz 2014'te bir polis memurunun evinin önünden çalınmasına yönelik soruşturma sonucu 7 şüpheli hakkında dava açıldı.

Sanıklar, FETÖ üyeliğiyle suçlanırken, eylemin, "örgütün devlet içinden pasifize ve tasfiye edilmesini engellemek, yeni atanan kadroların başarısızlığını göstermek ve hükümetten intikam almak" amacıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

Tutuksuz sanıklar hakkındaki dava, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor.

- "Telekulak" davaları

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde siyasetçiler, gazeteciler ve polis müdürlerinin arasında bulunduğu bazı kişilerin usulsüz dinlendiği iddiasıyla emniyet ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) görevlisi 54 kişi hakkında açılan davada, sanıkların "Paralel Yapı" üyesi oldukları öne sürülüyor.

Sanıklardan, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcıları Muharrem Durmaz ve Hami Güney ile eski İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven'e "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", 48 emniyet mensubuna da "suç örgütü üyeliği" suçlaması yöneltildi. Sanıkların "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "iftira" suçlarından da cezalandırılmaları istenirken, 3 TİB görevlisi de "suç örgütü üyeliğinin" yanında "görevi kötüye kullanmak" ile suçlandı.

Mahkeme, dosyanın benzer iddialarla emniyet görevlileri hakkında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki "VIP dinleme davası" olarak adlandırılan davayla birleştirilmesine karar verdi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirmeyi onaylamaması üzerine dosya, uyuşmazlığın giderilmesi için Yargıtaya gönderildi. Yargıtay, davanın Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde devam etmesini kararlaştırdı. Davada tutuklu sanık bulunmuyor.

- "VIP dinleme" ve "kriptolu telefonların dinlenmesi" davaları

"Paralel Yapı" kapsamındaki dinleme iddialarına ilişkin eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'le toplam 50 sanığa Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Sanıkların, siyasetçi, bürokrat, hakim, gazeteci, iş adamı, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da arasında olduğu 48 kişiyi farklı isimlerle dinledikleri kaydedildi.

Tutuksuz sanıklar, "suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira" suçlarından yargılanıyor.

Devlet büyüklerinin kullandığı kriptolu ve kriptosuz telefonların usulsüz dinlenmesiyle ilgili eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu'nun da arasında bulunduğu 7'si tutuklu 28 sanık, "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ifşa etmek, bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek veya erişilmez kılmak" suçlamasıyla Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

Sanıkların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün telefonlarını dinlediği belirtildi.

Usulsüz dinlemelere ilişkin bir dava da Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde açıldı. FETÖ/PDY davalarında da sanık olan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın arasında bulunduğu 18 sanığın, eski MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki danışmanı, Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı, gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile TÜBİTAK İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) görevlilerinin de arasında bulunduğu çok sayıda kişiyi dinlediği kaydedildi.

Sanıklara "askeri ve siyasi casusluk", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" suçlamaları yöneltiliyor. Tutuklu sanığın bulunmadığı dava devam ediyor.

- "Böcek" davaları

Başbakanlığı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi konutu ile Keçiören ikametgahındaki çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 sanık hakkında dava açıldı.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ile Teknik Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru İlker Usta'yı "haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçundan bir yıl altışar ay, "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek" suçundan da altışar yıl olmak üzere 7 yıl altışar ay hapse çarptırdı. Diğer sanıklarınsa beraatine karar verildi. Zavar ve Usta, bu davada hükmen tutuklu bulunuyor.

Firari sanıklar Ali Özdoğan, Serhat Demir ve Enes Çiğci hakkındaki dosya ise ayrıldı. Bu sanıklar hakkındaki dava sürüyor. Mahkeme, yurt dışında oldukları belirtilen sanıkların yakalanmasını bekliyor.

- "Böcek" davasının örgüt boyutu

"Böcek" davasının iddianamesinde dinleme cihazlarının örgüt adına yerleştirildiğine yer verilmiş ancak hangi örgüt adına konulduğu belirlenemediğinden, bu yönüyle soruşturmanın ayrıldığı bildirilmişti.

Bu soruşturma da tamamlanarak, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 11 kişiye dava açıldı. FETÖ yöneticisi ve üyesi olmakla suçlanan sanıklar, 23 Şubat'ta yargılanmaya başlandı. Firari 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamını kararlaştıran mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davaya müdahillik istemini kabul etti.

"Böcek" davasıyla ilintili bir başka dava da aynı mahkemede açıldı. "Böcek" soruşturması sırasında gerçeğin ortaya çıkmaması için sahte rapor düzenlemekle suçlanan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz'ın arasında bulunduğu 3 kişi tutuksuz yargılanıyor.

- KPSS'de FETÖ/PDY suçlaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'deki soruların sızdırılmasına ilişkin 230 kişiye dava açtı. Sanıklar "FETÖ kurucu, yöneticisi ya da üyesi olmak", "kamu kurumunun zararına dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" ile suçlanıyor.

İddianamede "FETÖ/PDY"nin, devlete sızmak için ÖSYM ve kurumların tüm sınav sorularını önceden elde ettiğinin delilleri bulunduğu kaydedildi.

Sanıklar, 21 Mart'ta Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, tutuklu 54 sanıktan 23’ünü tahliye ederek, duruşmayı 26-27 Mayıs'a erteledi.

KPSS soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın telefonla tehdit edilmesi üzerine açılan soruşturmada, "Nuri Öztürk" adlı kişinin "FETÖ/PDY üyelerinin gözaltına alınmasını engellemek" için söz konusu eylemi yaptığı belirlendi.

Sanığın "terör örgütü üyesi olmak, şantaj, görevi yaptırmamak için direnmek, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak" suçlarından 53 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanması sürüyor.

- "Himmet" davası

"Himmet" adı altında müteahhitlerden para toplayarak, FETÖ'nün okul ve kuruluşlarına aktarmakla suçlanan biri tutuklu 5 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet ve zimmet" suçlarından, FETÖ/PDY'ye yakın dershanelerin iki yöneticisinin de Milli Eğitim Bakanlığındaki bir bürokrata tehdit ve hakarette bulunmaktan yargılanmaları, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Kurdukları dernek adına cami yaptıracaklarını beyan ederek topladıkları paraları kendilerine yakın kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara usulsüz aktardıkları iddiasıyla tutuksuz 18 sanığın yargılanması da Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor.

Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz'ın arasında bulunduğu 2 sanık hakkında "bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma" suçundan Ankara 37. Asliye Ceza Mahkemesinde, yine Palaz'a, başmüfettişliği döneminde Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Emin Baysa'ya iftirada bulunduğu gerekçesiyle Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde açılmış davalar bulunuyor.

BİLGEM bünyesindeki Kamu Sertifikasyon Merkezinin birim yöneticisi Hasan Başaran'ın sahte diplomayla işe alınmasına ilişkin, Başaran ve Palaz'ın arasında bulunduğu 4, Cevdet Aydın'ın sahte diplomayla "uzman" olarak istihdam edilmesine ilişkin Aydın ve Palaz'ın arasında yer aldığı 6 sanık hakkındaki davalar devam ediyor.

- Yargıtaydaki davalar

FETÖ/PDY'nin amaçları doğrultusunda hareket ettiği ileri sürülen bazı isimler hakkındaki davalar, birinci sınıf hakim ve savcı olmaları nedeniyle Yargıtayda görülüyor.

"Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamındaki tutuklular hakkında tahliye kararı veren ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in tutuklu yargılandığı dava, terör suçlarına bakan Yargıtay 16. Ceza Dairesinde sürüyor.

17 Aralık soruşturmasını yürüten ve HSYK tarafından meslekten ihraç edilen firari Savcı Celal Kara, Yargıtay 5. Dairesinde yargılanıyor. Davada aralarında eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, oğlu Barış Güler, dönemin Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, iş adamı Rıza Sarraf ve eşi Ebru Gündeş'in de bulunduğu 31 kişi ve şirket şikayetçi olarak yer alıyor.

25 Aralık soruşturmasında görev alan ve yine HSYK tarafından meslekten ihraç edilen Savcı Muammer Akkaş ile Hakim Süleyman Karaçöl de dosyaları Yargıtayda olan isimler arasında bulunuyor. Yargıtay 5. Ceza Dairesine gelen Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosya, Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi. Akkaş firari, Karaçöl ise tutuklu bulunuyor.

"Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması"na ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen davada da HSYK'nın meslekten ihraç ettiği eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile Savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca tutuklu yargılanıyor.

- İstanbul'da 5 dava

İstanbul'da FETÖ/PDY bağlantılı 5 dava bulunuyor.

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da arasında bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı "casusluk ve yasa dışı dinleme" davası, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor.

İddianamede tüm sanıklar hakkında ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Davanın son celsesinde reddihakim taleplerinin kesin karara bağlanması için duruşma 19 Nisan'a ertelendi.

- Selam Tevhid'e kumpas

FETÖ/PDY'nin "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik dava kapsamında firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin arasında bulunduğu 22'si tutuklu 80 sanığın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması sürüyor.

İddianamenin okunmasıyla devam eden davada mahkeme heyeti, tüm duruşmaların kapalı yapılmasını kararlaştırdı.

İddianamede sanıkların ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

- 25 Aralık soruşturmasındaki usulsüzlükler

FETÖ/PDY'nin "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen ile eski Emniyet Müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 7'si tutuklu 69 sanığın yargılandığı dava ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Mahkeme heyeti, iddianamenin okunmasına ara vererek, duruşmayı 1 Haziran'a erteledi.

İddianamede Gülen'in "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Sanıklardan 66'sı hakkında da aynı suçtan aynı ceza istenirken, 2 polis hakkında ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası talebinde bulunuldu.

- Tahşiye grubuna kumpas

FETÖ/PDY'nin, "Tahşiyecilere kumpas kurduğu" iddiasıyla Fetullah Gülen, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Sanıkların savunmalarının alındığı davanın duruşması 11 Nisan'a ertelenirken, iddianamede Gülen ile Karaca'nın "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer sanıklarınsa "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan cezalandırılması isteniyor.

- Can Dündar ve Erdem Gül

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, gazetede, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle ''casusluk'', ''darbeye teşebbüs'' ve ''FETÖ/PDY örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek yardım etmek'' suçlarından yargılandıkları dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Mahkeme heyeti, davanın tüm duruşmalarının kapalı yapılmasına karar verdi. Dündar ve Gül'ün savunmalarının alındığı davanın duruşması, 22 Nisan'a ertelendi.

İddianamede, sanıkların "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" ve ''silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçlarından 22,5 yıldan 35 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Soruşturma kapsamında Dündar ve Gül, 26 Kasım 2015'te tutuklanmış, avukatları, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş, istemi değerlendiren Anayasa Mahkemesinin "hak ihlali'' kararı vermesinin ardından Dündar ve Gül, 26 Şubat'ta tahliye edilmişti.

- 54 hakim ve savcı hakkında iddianame

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDY'nin "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğuna ilişkin soruşturma kapsamında, o dönemde görev yapan 54 hakim ve savcı hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner'in hazırladığı 3 bin 149 sayfalık iddianameyi kabul etti.

İddianame, hakim ve savcılara gönderilecek, delilleri ve savunmaları varsa sunmaları istenecek. Delillerin ve savunmaların gönderilmesinden sonra mahkeme, son soruşturmanın açılıp açılmayacağına karar verecek.

Son soruşturmanın açılması kararlaştırılırsa 54 kişi, 1. sınıf savcı ve hakim oldukları için Yargıtayda yargılanacak.

İddianamede 54 hakim ve savcı hakkında "siyasal ve askeri casusluk", "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olma", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", ''gizli kalması gereken bilgileri açıklama'', ''suç uydurma'', ''özel hayatın gizliliğini ihlal etme'', ''hukuka aykırı elde edilen verileri kaydetme'', ''suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''resmi belgede sahtecilik'' ve ''görevi kötüye kullanma'' suçlarından ayrı ayrı birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve birer kez müebbet hapisle 31 yıl 2 aydan 67 yıl 3 aya kadar hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

Fetullah Gülen hakkında Adana ve Bursa'da da birer dava bulunuyor.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.