GRAFİKLİ - FETÖ/PDY'nin firarileri

GRAFİKLİ - FETÖ/PDY'nin firarileri
FETÖ/PDY dava ve soruşturmalarında haklarında yakalama kararı olan Fetullah Gülen, Emre Uslu, Ekrem Dumanlı, savcılar ve iş adamlarının yanı sıra bazı emniyet müdürleri de firari durumda bulunuyor- PDY'nin "şikede kumpas" yaptığına ilişkin yürütülen soruş

İSTANBUL (AA) - HALİL DEMİR - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar sebebiyle yurtdışına kaçan şüphelilere bazı emniyet müdürleri de eklendi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, FETÖ/PDY soruşturmaları ve davalarında haklarında yakalama kararı olan bir numaralı sanık Fetullah Gülen dahil birçok şüpheli yurtdışında bulunuyor.

PDY'nin "şikede kumpas" yaptığına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün 19 Nisan'da düzenlediği operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, eski Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve avukat Halil İbrahim Koca adreslerinde bulunamadı.

Zanlılardan Dumanlı, Tekalan, Karakuş ve Koca'nın yurtdışında oldukları, Likoğlu ve Ekizoğlu'nun haklarında yurtdışına çıkış yasağı olduğu, bu sebeple ya yurtiçinde saklandıkları ya da kaçak yollarla yurtdışına çıkmış olabilecekleri belirtildi.

İddianamelerde yer alan örgütün bir numaralı ismi olan ve hakkında yakalama kararı bulunan Fetullah Gülen, 1999'dan beri ABD'de yaşıyor. Emre Uslu, Selam Tevhid'de kumpas soruşturması kapsamında açılan davada, Sinan Dursun ise 25 Aralık kumpas davasında firari sanık olarak yer alıyor.

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ile cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğu gerekçesiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkardığı eski hakim Süleyman Karaçöl tutuklanırken, eski savcı Muammer Akkaş'ın firar ettiği tespit edildi.

HSYK kararnamesiyle görevden uzaklaştırılan, haklarında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ile cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" iddialarıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç için 10 Ağustos'ta Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarıldı.

PDY'nin yaptığı 17-25 Aralık darbe girişiminin savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın da haklarında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarılmasından önce yurtdışına kaçtıkları belirlendi. Çorum Savcısı Fikret Seçen'in HSYK tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı 24 Kasım'da 20 gün rapor alarak Atatürk Havalimanından Hollanda'nın Amsterdam şehrine gittiği öğrenildi. Ayrıca Ergenekon, Odatv gibi birçok davanın savcısı olan ve HSYK tarafından açığa alınan Cihan Kansız’ın da Belçika’ya gittiği ortaya çıktı.

"FETÖ yöneticiliği, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlamaları yöneltilen Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in ise operasyondan iki gün önce 30 Ağustos'ta uçakla İngiltere'ye gittiği belirlendi. Ayrıca FETÖ/PDY'ye "himmet" adı altında finansal destek sağlamak için iş adamlarıyla holding binasında toplantı düzenlerken suç üstü yakalandığı belirtilen ve çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldıktan kısa süre sonra bir üst mahkemece hakkında tutuklama kararı çıkarılan iş adamı Abdullah Büyük'ün de Bulgaristan'da olduğu kaydedildi.

- Diğer soruşturma ve davalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili "başbakanı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatının gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçlamaları yöneltilen 5 kişi de yurtdışına kaçtı.

KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik operasyonda haklarında yakalama kararı çıkarılan aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 83 kişiden 7'si de yurtdışında. Usulsüzlük iddialarına yönelik soruşturmanın ikinci etabında ise hakkında gözaltı kararı alınan 78 sanıktan 4'ünün yurtdışında bulunduğu, 2'sinin de yurtiçinde firari durumda olduğu öğrenildi.

Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ve eski Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de firari olarak arananlar arasında yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.