GRAFİKLİ - GENÇKONFED'den "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" anketi

GRAFİKLİ - GENÇKONFED'den "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" anketi
GENÇKONFED Başkanı Okudan:- "Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi iş birliğiyle yapılan araştırmada üniversite öğrencilerinin başkanlık sistemine ve mevcut anayasanın değişmesine yönelik tutumlarını ölçmeyi amaçladık"- "Ankete 40 üniversiteden 2 bin öğre

ANKARA (AA) - SEYİT AHMET AYTAÇ - Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) Genel Başkanı Bilal Okudan, 40 üniversiteden 2 bin öğrencinin katılımıyla anket çalışması yaptıklarını belirterek, "Üniversite öğrencilerinin yüzde 55'i mevcut parlamenter sistem yerine başkanlık sisteminin gelmesini destekliyor. Öğrencilerin yüzde 77'si de mevcut anayasanın değişmesini ve yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini düşünüyor" dedi.

Okudan, AA muhabirine, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde görevli akademisyenler iş birliğiyle "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" başlıklı anket çalışması yaptıklarını söyledi.

"KSÜ iş birliğiyle yapılan araştırmada üniversite öğrencilerinin başkanlık sistemine ve mevcut anayasanın değişmesine yönelik tutumlarını ölçmeyi amaçladık" diyen Okudan, şunları kaydetti:

"Ankete 40 üniversiteden 2 bin öğrenci katıldı. Üniversite öğrencilerinin yüzde 55'i mevcut parlamenter sistem yerine başkanlık sisteminin gelmesini destekliyor. Öğrencilerin yüzde 77'si de mevcut anayasanın değişmesini ve yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini düşünüyor."

- Ankete katılan öğrencilerin yüzde 62'si 18-24 yaş aralığında

Okudan, ankete 18-24 yaş aralığında bin 220 (yüzde 61,5) ve 25-30 yaş aralığında 780 (yüzde 38,5) öğrencinin katıldığını belirterek, bunlardan 991'inin (yüzde 49,6) kız ve bin 9'unun (yüzde 50,4) erkeklerden oluştuğunu anlattı.

Kız öğrencilerin yüzde 52'sinin başkanlık sistemine olumlu baktığı, erkek öğrencilerin de yüzde 60'a yakınının başkanlık sistemini benimsediğinin görüldüğü bilgisini veren Okudan, katılımcıların yarıdan fazlasının, başkanlık sisteminin ülkede bürokratik işleyişi hızlandıracağına inandığını aktardı.

Okudan, "Sistemin, siyasal istikrarı sağlayacağı, yasama ve yürütme erklerinin daha hızlı çalışmasına katkı sunacağı konusunda öğrencilerin olumlu yanıt verdiklerini tespit ettik" ifadelerini kullandı.

- 1982 Anayasası

Okudan, öğrencilerin büyük kısmının, anayasanın günün ihtiyaçlarına cevap vermediğini düşündüğünü vurguladı.

Okudan, sözlerini şöyle tamamladı:

"1982 Anayasası'nın olağan dışı koşullarda hazırlandığı ve yürütmenin etkin hizmetlerini engellediği konusunda fikir birliği sağladıkları kanısına vardık. Anketin uygulandığı 40 üniversite ayrı ayrı değerlendirildiğinde çıkan sonuçların genel sonuçlarla paralellik gösterdiğini gördük. Üniversite öğrencilerinin başkanlık sistemine geçilmesine karşı tutumlarının olumlu olduğunu söylemek mümkün.

Benzer şekilde anayasa değişikliği ile ilgili de üniversite öğrencilerinin görüş birliğinde olduğu görülüyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.