GRAFİKLİ - Trump'ın kabinesinde son durum

GRAFİKLİ - Trump'ın kabinesinde son durum
ABD başkanlığını devralmaya hazırlanan Trump'ın kabinesi büyük ölçüde şekillendi- Trump'ın kabinesine düşündüğü isimlerden bazıları için Senatonun onayı gerekiyor- Senato, adayları dinlemeye bu hafta başlayacak

NEW YORK (AA) - MUSTAFA KELEŞ - ABD başkanlığına seçilen Donald Trump, Beyaz Saray'ı devralmasına sayılı günler kala kabinesine son şeklini vermek için çalışmalarını sürdürüyor. ABD Senatosu, Trump'ın onay gereken koltuklar için gösterdiği adayları dinlemeye bu hafta başlayacak.

ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Trump, görevine resmen 20 Ocak 2017'de başlayacak. Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla yaklaşık 4 bin kişi, görevini yeni yönetimdeki haleflerine bırakacak. Söz konusu kişiler arasında kabine üyeleri ve üst düzey danışmanlar öne çıkıyor.

Trump'ın önemli koltuklar için aday gösterdiği bazı isimlerin Senato tarafından dinlenmesine bu hafta başlanacak. Trump'ın bugüne kadar atayacağını ya da aday göstereceğini duyurduğu isimler şöyle:

- Başkan Yardımcısı Mike Pence

Trump'ın sağ kolu, ABD'nin yeni Başkan Yardımcısı Mike Pence, muhafazakar tavrıyla biliniyor. Trump tarafından başkan yardımcısı seçilmeden önce Indiana Valisi olan Pence bu görevinden önce ABD Temsilciler Meclisinde Indiana eyaletini temsil etmişti.

Hukuk eğitimi alan ve radyo sunucusu olarak da çalışan 57 yaşındaki Pence, göçmenlik, kürtaj, eşcinsel hakları gibi konularda muhafazakar duruş sergiliyor.

- Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson

Trump, Dışişleri Bakanlığı için dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Exxon Mobil üst yöneticisi Rex Tillerson'ı aday gösterdi.

64 yaşındaki Tillerson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakınlığıyla dikkati çekiyor. Tillerson ile Putin'in 20 yılı aşkın süredir tanıştıkları biliniyor. Rusya, Exxon Mobil üst yöneticisine 2013'te "Halk Kardeşliği Nişanı" vermişti.

Yaklaşık 40 yıldır enerji sektöründe çalışan Tillerson'ın 300 milyon dolarlık bir serveti olduğu sanılıyor.

- Savunma Bakanı adayı James Mattis

Trump'ın Savunma Bakanı adayı emekli General James Mattis, 44 yıllık görev süresi sırasında ABD'nin Afganistan ve Irak operasyonlarında önemli roller üstlendi.

ABD'nin 2010-2013 yılları arasında Ortadoğu ve Güneybatı Asya'daki askeri operasyonlarının sorumluluğunu üstlenen Mattis, İran karşıtı sert tutumunun Obama yönetimiyle uyuşmaması nedeniyle 22 Mayıs 2013'te emekliye ayrılmıştı.

Felluce'de 2004'teki çatışmaları yöneten Mattis, CNN'in haberine göre, 2005'te San Diego'da askerlere yaptığı konuşmada sarf ettiği "Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli." sözleri nedeniyle tepki çekmişti. Mattis, ABD Kongresinde yaptığı bir konuşmada, ABD'nin Ortadoğu'daki sorunlara yeterince müdahil olmamasının, buradaki aşırıcılığın yükselmesine neden olduğunu savunmuştu.

- İç Güvenlik Bakanı adayı John Kelly

Irak'ın işgalinde görev yapan 66 yaşındaki John Kelly de emekli bir asker. Daha önce ABD'nin Güney Ordusu Komutanlığını yapan General Kelly'nin sınır güvenliği ve uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadeleyi güçlendirmesi bekleniyor.

Kelly'nin kendisi gibi asker olan oğlu Robert Kelly, 2010'da Afganistan'da mayına basarak hayatını kaybetmişti.

Kelly, bir dönem sorumluluk bölgesinde olan Guantanamo'daki insan hakları ihlalleri iddialarını reddetmiş, orduda kadınların görev alması tartışmalarına katılarak bunun ordunun fiziki gücünü zayıflatacağını savunmuştu.

- Adalet Bakanı adayı Jeff Sessions

Trump, kendisine desteğini ilk açıklayan Cumhuriyetçi Partiden Alabama Senatörü Jeff Sessions'ı Adalet Bakanlığına aday gösterdi.

Eski savcı 69 yaşındaki Sessions, 1997'den beri bulunduğu Senatonun Adalet Komitesinde görev yaparken göçmenlik reformuna karşı duruşuyla biliniyor.

1980'li yıllarda Alabama Savcısı olarak görev yapan Sessions, 1986'da eski Başkan Ronald Reagan tarafından federal hakimliğe aday gösterildi. Senato'nun Cumhuriyetçi Parti ağırlıklı Adalet Komitesi, ırkçı yorum ve eylemleri nedeniyle Sessions'u bu göreve uygun bulmadı.

1995'te Alabama Savcısı seçilen Sessions, 1996'da girdiği seçimden zaferle çıkarak senatör oldu ve federal hakimliğini reddeden komitede görev aldı.

- Hazine Bakanı adayı Steven Mnuchin

Senatonun adaylığını onaylaması halinde Goldman Sachs'ın eski ortağı Steven Mnuchin, ekonomi yönetimdeki en önemli görevlendirme olan Hazine Bakanlığını devralacak.

Yahudi asıllı New Yorklu bir aileden gelen Mnuchin, 17 yıl Goldman Sachs'ta çalışıp ortaklığa kadar yükseldikten sonra şirketten ayrıldı.

Mnuchin, daha sonra Hillary Clinton'ın en büyük destekçilerinden George Soros ile yatırım fonu kurdu. Mnuchin, yöneticilik yaptığı fonla 2007-2008 finansal krizinde batan bankalardan IndyMac'i 1,55 milyar dolara satın aldı.

Adı "OneWest" olarak değiştirilen bankanın, Mnuchin'in yönetim kurulu başkanı olduğu dönemde, siyahi ve Hispanik azınlıklara ayrımcılık yaptığı, haciz faaliyetlerinde yasaları ihlal ettiği tespit edilmişti. Mnuchin, usulsüzlük suçlamalarını kabul eden bankayı 2015'te 3,4 milyar dolara sattı.

Trump'ın seçim kampanyasında ulusal finans direktörü olarak görev yapan Mnuchin, Wall Street kariyerinin yanı sıra yüksek profilli Hollywood filmlerini finanse etmesiyle de tanınıyor. "İntihar Timi", "Çılgın Max: Öfkeli Yollar" ve "Keskin Nişancı", Mnuchin'in son yıllarda yapımcılığını üstlendiği filmler arasında yer alıyor.

- Ticaret Bakanı adayı Wilbur Ross

Donald Trump, ABD Ticaret Bakanlığı için yaklaşık 25 yıllık arkadaşı Wilbur Ross'u aday gösterdi.

ABD'nin diğer ülkelerle ticari ilişkileri açısından kritik rol oynayacak 79 yaşındaki Ross, 2,9 milyar dolarlık mal varlığıyla yeni yönetimdeki en zengin üyelerden biri olma özelliğini taşıyor.

Yale ve Harvard üniversitelerinde eğitim gören Ross, 25 yıl boyunca dünyaca ünlü Rothschild firması için çalıştıktan sonra kendi şirketlerini kurdu. ABD'de birçok yatırımcının uzak durduğu kömür ve çelik gibi "ölmekte" olan endüstrilere başarılı yatırımlar yapmasıyla tanınan Ross'un ticaret konusundaki demeçleri, Trump'a danışmanlık yaptığını açıkça ortaya koyuyor.

Wilbur Ross'un yatırım şirketi WL Ross & Co, ağustos ayında ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonuna bazı hizmet ücretlerinde usulsüzlük yaptığı için 2,3 milyon dolar ceza ödemişti.

- İçişleri Bakanı adayı Ryan Zinke

Montanalı 55 yaşındaki Ryan Zinke, 23 yıl ABD Deniz Kuvvetlerinde görev yaptıktan sonra 2008 yılında emekli olarak siyasete atıldı.

Irak'ın işgalinde özel birliklere komuta eden Zinke, 2015'ten bu yana Temsilciler Meclisinde Montana'yı temsil ediyor. Enerji sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerin yöneticileri, Zinke'yi desteklerken çevreci kuruluşlar, Zinke'in içişleri bakanı olmasının "doğal varlıkların şirketlere satılması" sonucunu doğuracağı endişesini dile getiriyor.

- Enerji Bakanı adayı Rick Perry

Eski Teksas Valisi Rick Perry, Enerji Bakanlığına aday gösterildi. Trump, Perry ile ilgili yaptığı açıklamada, Teksas valisi olduğu dönemde Perry'nin enerji kaynaklarını ve altyapısını geliştirerek eyalette "uzun süreli bir büyüme ve refah dönemi" yarattığını belirterek yönetiminin "Amerika'yı enerji alanında bağımsız hale getirmek ve yeni refah artışı sağlamak için ülkenin geniş doğal kaynak varlığını en iyi şekilde değerlendireceğini" ifade etmişti.

Rick Perry, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı seçiminde Trump'un rakibiydi.

- Çalışma Bakanı adayı Andrew Puzder

Trump, Çalışma Bakanlığı için Hardee's ve Carl's Jr. adlı hazır yemek restoranı zincirinin Üst Yöneticisi (CEO) Andrew Puzder'ı aday gösterdi.

Puzder, federal asgari ücretin 15 dolara yükseltilmesinin, küçük ölçekli şirketlere ve düşük vasıflı işçilere zarar vereceğine yönelik görüşleriyle tanınıyor.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından hayata geçirilen sağlık reformunun (Obamacare) iptal edilmesini savunan Puzder, Trump'a seçim kampanyası süresince danışmanlık yaptı.

Puzder, adaylığının onaylanması halinde Trump'ın istihdama yönelik hırslı vaatlerinin gerçeğe dönüştürülebilmesi için çabalayacak.

- Ulaştırma Bakanı adayı Elaine Chao

George W. Bush döneminde 8 yıl çalışma bakanı olarak görev yapan 63 yaşındaki Elaine Chao, Tayvan doğumlu bir politikacı ve Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın eşi.

Chao'nun, Trump'ın kampanya döneminde ulaşım altyapısının modernize edilmesi konusundaki vaatlerini hayata geçirmek için çalışması bekleniyor.

- Sağlık Bakanı adayı Tom Price

Trump'ın Sağlık Bakanlığı için adayı, Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Tom Price oldu.

Price, ilk kez 2004'te Georgia eyaletinden Temsilciler Meclisi üyeliğine seçilmiş, daha önce de Georgia eyalet senatosunda siyaset yapmıştı.

Halen Temsilciler Meclisinde Bütçe Komisyonu Başkanı olan Price, Obama yönetimince gerçekleştirilen sağlık reformuna (Obamacare) muhalefetiyle tanınıyor.

- Eğitim Bakanı adayı Betsy DeVos

Eğitim Bakanlığına aday gösterilen Betsy DeVos ve eşi, sahip oldukları servetle öne çıkıyor.

Cumhuriyetçi Partinin Kongresinde Trump’ı desteklememesine karşın teklif edilen görevi kabul eden DeVos’un toplam mal varlığı 5,1 milyar dolara ulaşıyor.

Daha önce Cumhuriyetçi Partinin Michigan başkanlığını yapan DeVos, okul seçme özgürlüğü savunucusu olarak tanınıyor.

- Konut ve Kentsel Gelişim Bakanı adayı Ben Carson

Beyin cerrahı Dr. Ben Carson, Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adaylığı için yarıştı, yarıştan çekildikten sonra da Trump'ı desteklediğini açıklayan ilk isimlerden oldu.

Trump'ı "Sessiz halkların sesi" olarak nitelendiren Carson'ın adı sağlık ve eğitim bakanlıkları için de geçti.

Devlet yönetimi tecrübesi bulunmayan Carson'ın adaylığının onaylanması sürecinde bazı Cumhuriyetçilerin dahi kendisi aleyhinde oy kullanabileceği belirtiliyor.

- BM temsilcisi adayı Nikki Haley

Güney Carolina Valisi Nikki Haley, seçim kampanyası döneminde Trump'a ağır eleştiriler yöneltti.

Hindistan asıllı ve ABD'deki en genç vali olma özelliğini taşıyan 44 yaşındaki Haley, Trump'ın Müslümanların ABD'ye girişinin yasaklanması gibi söylemlerine karşı çıktı.

Trump ise Güney Carolina halkının Haley'den utandığını savundu.

- Özel Kalem Müdürü Reince Priebus

Seçim kampanyası sırasında Trump'ın güvenini kazanan 44 yaşındaki politikacı Priebus, Washington’ın işleyişini yakından bilen tecrübeli bir isim olarak dikkati çekiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ın yanı sıra partinin önde gelen diğer isimleriyle iyi bir ilişki içinde olduğu bilinen Priebus, yaklaşık 5 yıldır partinin sözcülüğünü yapıyor.

Priebus, Trump yönetiminin idari kadrosunu yönetecek, Beyaz Saray ile Kongre arasında iletişimi düzenleyecek.

Priebus’un, Trump'ın kampanya sürecinde Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili sözlerine sıkı destek vermesi ülkedeki bu kesimlerde tedirginliğe neden oldu.

- Baş Strateji Danışmanı Stephen Bannon

Trump'ın baş strateji danışmanı olarak belirlediği seçim kampanyası menajeri Stephen Bannon, Cumhuriyetçi Parti içinde dahi tartışmalara yol açtı. Trump’ın kıdemli danışmanı olarak belirdiği Stephen Bannon, partililerin “ırkçı ve aşırı sağcı” görüşleri nedeniyle mesafeli yaklaştığı bir isim.

Bannon, Trump’ın seçim kampanyası menajeri olmadan önce yabancı düşmanlığı ve nefret söylemi yaptığı eleştirilerinin odağındaki Breitbart adlı yayın kuruluşunu yönetiyordu. Cumhuriyetçi Partinin çizgisi dışındaki açıklamalarıyla zaman zaman tepki toplayan Bannon’ın bu göreve getirilmesi ülkedeki birçok kesim tarafından “endişe verici” olarak yorumlandı.

Bannon’ın yönetimde kritik bir pozisyonda yer bulmasına karşı çıkanlar arasında Amerikalı Müslümanlar da var. ABD’nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Bannon’ın üst düzey göreve getirilmesini kınadı.

- CIA direktörü adayı Mike Pompeo

Trump'ın ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) direktörlüğüne aday gösterdiği isim Mike Pompeo.

Üç dönem Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde görev yapan Pompeo, Libya'nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğuna düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturma sırasında aldığı görevle Demokrat Partinin adayı Hillary Clinton'a yönelik sert eleştirilerinden sonra partisinde yükselen isim oldu.

Kendi adına hazırlanan internet sitesine göre, West Point'teki Harp Okulunu birincilikle bitiren 52 yaşındaki Pompeo, süvari subayı olarak göreve başladı. Daha sonra ordudan ayrılan Pompeo, Harvard Hukuk Fakültesinden mezun oldu ve "ekipman imalatı, dağıtım ve hizmet şirketi" kurdu.

İran ile varılan nükleer anlaşmaya şiddetle karşı çıkan Pompeo, basına sızdırdığı belgelerle ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) bazı dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran kurumun eski sistem analisti Edward Snowden'ın vatan haini olduğunu ve idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

- Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn

Ulusal Güvenlik Danışmanlığı koltuğuna seçim kampanyası döneminde Trump'ın yakın ekibinde yer alan 57 yaşındaki emekli Korgeneral Michael Flynn oturacak.

Trump'ın kampanya sürecinde "güvenlik ve istihbarat başdanışmanı" olarak görev yapan Flynn, daha önce Afganistan ve Irak'ta da bulunmuş "deneyimli bir asker" olarak biliniyor.

Barack Obama döneminde Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü olarak görev yapan Flynn'in işine 2014'te son verilmişti.

- Regülasyonlar konusunda özel danışman Carl Icahn

Donald Trump’ın ekonomi yönetimi için tartışma yaratan bir diğer ataması, milyarder Wall Street yatırımcısı Carl Icahn oldu. Icahn, Trump’a, ekonomiyi aşağı çeken ve "çıpa" olarak nitelendirdiği regülasyonların kaldırılması konusunda özel danışmanlık yapacak.

Yaklaşık 16,7 milyar dolarlık mal varlığıyla Trump yönetimindeki en zengin isim unvanını taşıyan Icahn’ın, finans, enerji, ilaç, gayrimenkul, iletişim ve gıda gibi çeşitli sektörlerdeki şirketlerde hisseleri bulunuyor.

Icahn, regülasyonlar konusunda görevlendirilmesinin çıkar çatışmalarına neden olacağı eleştirilerine karşın regülasyonlara savaş açacağını alenen ifade etmekten çekinmiyor. Atamasına ilişkin açıklamasında, "Artık aşırı regülasyonlardan kurtulma zamanı geldi" diyen Icahn’ın, mevcut yönetimin finansal ve çevresel düzenlemelerini beğenmediği biliniyor.

- Ulusal İstihbarat Ajansı Direktörü Dan Coats

1981-1988 yıllarında Temsilciler Meclisinde çalışan Coats, 2001-2005 yıllarında da ABD’nin Berlin Büyükelçisi olarak görev yaptı.

ABD Senatosunda da görev yapan Coast, kasım ayında Trump ile görüşmesinin ardından, "Buraya tecrübelerimi paylaşmak üzere davet edildim. Ben de buna karşılık bazı tecrübelerimi aktararak önerilerimi paylaştım." açıklamasında bulundu.

Coats, 2015'de yaptığı bir açıklamada, "DEAŞ’a yabancı savaşçıların katılımını engellemek için Türkiye’nin sınır güvenliğini NATO’nun sağlaması gerektiğini" söylemişti.

- Küçük İşletmeler İdaresi Başkanı Linda McMahon

Trump'ın Küçük İşletmeler İdaresinin başına getirmeyi planladığı Linda McMahon servetiyle tanınıyor.

Daha önce güreş sporuna yönelik eğlence şirketi Dünya Eğlence Güreşi'nin Üst Yöneticiliğini (CEO) yapan McMahon’un net varlığı eşi Vincent McMahon’la 1,16 milyar dolar.

McMahon, eşiyle Trump'ın seçim kampanyasına büyük bağışlar yapmıştı.

- Çevre Koruma Ajansı (EPA) başkan adayı Scott Pruitt

Oklahoma eyaleti Başsavcısı 48 yaşındaki Scott Pruitt, Cumhuriyetçi Parti üyesi ve fosil yakıtları desteklemesiyle tanınıyor. Pruitt'in Trump'ın petrol, doğalgaz ve kömür sektörlerinde üretimi artırma vaatlerini gerçekleştirmesine destek olacağı belirtiliyor.

ABD Kongresinde Kasım 2013'te yapılan bir oturumda EPA'nın uygulamalarına karşı çıkan Pruitt, EPA'yı ABD'deki eyaletlerin yetki sınırlarına girmeye çalışmakla suçlamıştı.

Oklahoma eyaletine ekonomik olarak büyük katkıda bulunan petrol ve doğalgaz şirketlerini geçmişte desteklemesiyle bilinen Pruitt, Obama'nın çevreci regülasyonlarına karşı yasal mücadele göstermişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.