GÜNCELLEME 2 - Abdullah Cömert'in ölümüne ilişkin davada karar

GÜNCELLEME 2 - Abdullah Cömert'in ölümüne ilişkin davada karar
Hatay'daki Gezi Parkı odaklı eylemlerde Abdullah Cömert'in hayatını kaybetmesine ilişkin davada, sanık polis memuru Ahmet Kuş hakkında "kastın aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi - Mahkeme heyeti, sanığın polis memur

BALIKESİR (AA) - Hatay'daki Gezi Parkı odaklı eylemlerde Abdullah Cömert'in yaşamını yitirmesine ilişkin davada yargılanan sanık polis memuru Ahmet Kuş hakkında "kastın aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Cömert'in annesi Hatice, babası Edip ve ağabeyi Zafer Cömert ile taraf avukatları katıldı.

Sanık Kuş, duruşmaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Sanık avukatı Fatih Maden, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, "Müvekkilin beraatını, mahkeme aksi kanaatte ise lehe hüküm verilmesini talep ederiz" dedi.

Mahkeme heyeti, sanık Kuş'a, Abdullah Cömert'i silah olarak sayılan gaz tüfeğiyle "kastın aşılması suretiyle öldürme" suçunu işlediği sabit olmakla, eylemine uyan TCK'nın ilgili maddesi uyarınca, sanığın kişiliği, olayın işleniş şekli ve gelişimi göz önüne alınarak, ilk etapta 12 yıl hapis cezası verdi.

Eylemin kamu görevine ait araçla işlendiğinden cezayı, üçte bir oranında artırarak 16 yıla çıkaran mahkeme heyeti, TCK'nın 62/1 maddesi uyarınca altıda bir oranında indirerek Kuş'un, 13 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

İnfazından sonra işlemek üzere verilen cezanın yarısı kadar TCK 53/1 maddesinde sayılan hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar veren mahkeme heyeti, sanığın polis memuru olması, SEGBİS ile yapılan duruşmalara katılması, delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması, sabit adresinin olması, adli kontrol tedbirinin yeterli olacağını göz önüne alarak takdiren tutuklanmasına yer olmadığını kararlaştırdı.

- Abdullah Cömert'in annesi ve avukatın açıklamaları

Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, sanığa verilen cezanın yetersiz olduğunu savundu.

Cömert, "Her şey ortada, hakim bu kararı veriyor. Avukatlardan Allah razı olsun bizi hiç yalnız bırakmadılar. Hakim o katili tutuklamadı. 13 yıl 4 ay verdi ama tutuklamadı. Ne yapmak lazım? Ben aslan gibi bir çocuk yetiştirdim. Onu benden aldılar" ifadelerini kullandı.

Avukat Hatice Can da Kuş'un kasten adam öldürme suçundan yargılanması talebinde bulunduklarını ancak mahkeme heyetinin farklı bir suç maddesine dayanarak karar verdiğini söyledi.

Kuş'un daha ağır şekilde ceza alması için gerekli yasal işlemleri yapacaklarını ifade eden Can, "Dava olası kastla öldürme suçundan açılmıştı, bize tüm delilleriyle, bilimsel verilerle, gaz kapsülünün uygun kullanılmadığı ve hedef göstererek, ateş edildiğini belirterek kasten öldürdüğü iddiasıyla savunmalarımızı yapıyorduk ancak kararda 'kastın aşılması suretiyle adam öldürme' suçundan ceza aldı" diye konuştu.

Açıklama sırasında adliye önünde toplanan bir grup, slogan atarak aileye destek verdi.

Hatay'ın Antakya ilçesinde 2 Haziran 2013'teki Gezi Parkı odaklı protestolar sırasında biber gazı kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili davanın, güvenlik gerekçesiyle Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.