Güncelleme - Afyonkarahisar'daki "Mühimmat Deposu Patlaması" Davası

Güncelleme - Afyonkarahisar'daki "Mühimmat Deposu Patlaması" Davası
Mühimmat deposunda 5 Eylül 2012'de 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada mütalaasını sunan savcı, tutuksuz yargılanan Binbaşı Duran ile eski Üsteğmen Aydın'ın tutuklanmalarını talep etti- Mahkeme heyeti, Duran

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012'de Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası 4. Mühimmat Bölge Komutanlığı 41. Mühimmat Bölük Komutanlığındaki cephanelikte 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

Eskişehir Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesinde görülmesine başlanan, askeri mahkemelerin kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kapatılması nedeniyle Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesine alınan davanın kentteki ikinci duruşması yapıldı.

Duruşmaya vareste tutulan tutuksuz sanıklar Binbaşı Ali Duran, eski Üsteğmen Tuncay Aydın ve emekli Albay Veysel Özbay katılmazken şehit yakınları ve avukatları salonda hazır bulundu.

Savcı, mahkemeye sunduğu mütalaada "bilinçli taksirle ölüm ve yaralamaya neden olma" suçlamasıyla açılan davada, Binbaşı Duran ile eski Üsteğmen Aydın'ın tutuklanmalarını talep etti.

Mütalaasında, denetleme olacağı için tasnif ve istif faaliyetinin dar bir takvime sıkıştırıldığını belirten savcı, şunları kaydetti:

"Mücbir sebep olmadığı halde faaliyetin gece sürdürülmesine neden olarak, henüz oryantasyon eğitimi yaptırılmamış, birliğe yeni katılan, yapılan işle ilgili eğitim verilmemiş ve yapacakları tehlikeli işin riskleriyle ilgili bilinçlendirilmemiş erleri görevlendiren, bir gün öncesinde planlama ve organizasyon yapılarak işin patlama saatine kadar sarkmasına sebebiyet veren, bir gün öncesinde olduğu gibi aşırı yorgunluk sebebiyle dikkatsiz şekilde çalışıp risk oluşturacaklarını öngöremeyen sanıkların kusurlu kabul edilmeleri gerekir."

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutuksuz yargılanmasının devamına hükmederek, duruşmayı 8 Ocak'a erteledi.

Şehit er Tolga Taştan'ın babası Ali Taştan, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, tutuksuz sanıklardan emekli Albay Veysel Özbay'ın da cezalandırılmasını istediklerini söyledi.

Bir baba olarak huzurlu olmadığını dile getiren Taştan, şunları kaydetti:

"Patlayan mühimmatı 26 ton olarak biliyordum. Bugün mahkemede 112 ton olduğunu öğrendim. 'Çocuklarımız niye gitti? Ne oldu?' diye sorduğumuzda hiçbir cevap alamadık. Mahkeme, 8 Ocak’a ertelendi. O tarihte de bir şey çıkmayacağını düşünüyorum. Savcının mütalaasından anlaşıldığı üzere tutuksuz sanıklara 3 ile 10 yıl arası ceza verilecek. Tutuksuz sanıklara verilecek ceza şehit ailelerini teselli etmeyecek. 5 yıldır mahkemelerde koşturuyorum. 'Evlatlarımız ne oldu?' diye sormaya devam ediyorum."

- Olay

Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda 5 Eylül 2012'de meydana gelen patlamada 25 asker şehit olmuş, 8'i asker 11 kişi yaralanmıştı.

Tutuksuz sanıklar Binbaşı Ali Duran, emekli Albay Veysel Özbay ile görevinden istifa ettiği öğrenilen Üsteğmen Tuncay Aydın'ın yargılandığı davanın 25 Mayıs 2016'daki duruşmasında mahkeme heyeti, mütalaanın hazırlanması için dosyayı askeri savcıya tevdi etmişti. Davanın görülmesine, askeri mahkemelerin KHK ile kapatılmasının ardından Afyonkarahisar'da devam edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.