"Güney Afrika'da Kalan Son Osmanlılar"

"Güney Afrika'da Kalan Son Osmanlılar"
Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'nin torunu Hişam Nimetullah Efendi: - "Osmanlı Devleti yıkıldı ve Türkiye toprakları üzerinde Cumhuriyet kuruldu lakin biz halen Osmanlıyız. Zira dedemizi Ümit Burnu'na Osmanlı gönderdi ve Osmanlı Devleti'ni temsilen dedem ha

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİT TÜRETKEN - Sultan Abdülaziz Han döneminde Ümit Burnu’na İslami ilimleri öğretmek, Müslümanlar arasındaki bazı ihtilafları çözmek için gönderilen Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'nin torunu Hişam Nimetullah Efendi, "Osmanlı Devleti yıkıldı ve Türkiye toprakları üzerinde Cumhuriyet kuruldu lakin biz halen Osmanlıyız. Zira dedemizi Ümit Burnu'na Osmanlı gönderdi ve Osmanlı Devleti'ni temsilen dedem hayatının sonuna kadar Güney Afrika'da kaldı. Biz de Güney Afrika'da Osmanlı olarak kalan Osmanlılarız." dedi.

Sultan Abdülaziz Han döneminde Ümit Burnu'na gönderilen ilim adamı Müderris Ebubekir Efendi'nin torunu Hişam Efendi, ata topraklarını ziyaret etmek üzere İstanbul'a geldi. Büyük dedesi Ebubekir Efendi'nin doğduğu Erzurum'da ve Kars'ta bazı programlara katılacak olan Hişam Efendi, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Güney Afrika'da lise idareciliğinden emekli olan Hişam Efendi, büyük dedesinin yetiştiği topraklarda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Ebubekir Efendi'nin Osmanlı alimi olduğunu ifade eden Hişam Efendi, "Osmanlı Devleti yıkıldı ve Türkiye toprakları üzerinde Cumhuriyet kuruldu lakin biz halen Osmanlıyız. Zira dedemizi Ümit Burnu'na Osmanlı gönderdi ve Osmanlı Devleti'ni temsilen dedem hayatının sonuna kadar Güney Afrika'da kaldı. Biz de Güney Afrika'da Osmanlı olarak kalan Osmanlılarız." diye konuştu.

Hişam Efendi, büyük dedesinin Güney Afrika'da ilk Müslüman okulunu açıp batıl inançlara karşı savaştığını kaydetti.

- Müslümanlar arasında ayrışmalara son verdi

Ebubekir Efendi'nin bölgede Müslümanlar arasında yaşanan ayrışmalara son verdiğini de aktaran Hişam Efendi, şunları söyledi:

"Büyük dedem Güney Afrika'ya gönderilmeden önce yerli Müslümanlar ölülerini dahi toprağa yanlış şekilde gömüyorlarmış. Onlara, bir Müslüman'ın nasıl toprağa verileceğini, orucun ve diğer ibadetlerin nasıl doğru şekilde yapıldığını öğretmiş. İslami ritüeller, itikadi ve ameli hüküm ve konularda insanların irşat edilmelerinde büyük hizmetleri oldu. Hatta kısa sürede öğrendiği Afrikaans dilini ilk defa geliştiren bir ilim adamı olarak tanındı. Oğlu Ahmet Ataullah Bey, Güney Afrika, İstanbul ve Mısır'da eğitim gördü. İngilizce, Arapça, Farsça, Afrikaans, Osmanlı Türkçesi ve Urduca dillerine hakimdi. Güney Afrika'nın ilk Müslüman siyasetçisi olarak tarihe geçti. Ataullah Bey, 1901 yılında Sultan Abdulhamid Han'ın özel emri ile Singapur'da görevlendirilen ilk Osmanlı Büyükelçisi oldu. Ancak 1903 yılında İngilizler tarafından tertiplenen bir suikastle şehit edildi. Ebubekir Efendi'nin diğer oğlu Müderris Hişam Nimetullah Efendi de babasının izinden giderek önemli eserler ve hizmetler vermiştir. Sömürge yönetimine karşı Müslümanların hak mücadelelerine önderlik etmiştir. Ayrıca Hicaz Demiryolu için Güney Afrika'nın çeşitli yerlerinden para toplayarak proje için Osmanlı'ya katkıda bulunmuştur. Yıllarca Ümit Burnu'nda hizmet verdiği Nur'ul Osmaniye Camisi halen ayaktadır."

- Müze sitemi

Güney Afrika'daki Afrikaans Müzesi'nde bile bir odanın Ebubekir Efendi'ye ayrıldığını bildiren Hişam Efendi, Yahudilerin, Güney Afrika tarihine önemli katkıları olmamasına karşın Cape Town şehrinde, müzeleri bulunduğunu ancak Ebubekir Efendi'nin tarihi mirasına hürmeten Müslümanlara ait bir müzenin bulunmadığını söyledi.

Hişam Efendi, Türkiye'ye Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın daveti üzerine geldiklerini, buradan Kars'a ardından büyük dedesinin doğduğu topraklara Erzurum'a geçeceklerini kaydetti.

- "Osmanlı bölgedeki Müslümanları yalnız bırakmadı"

Hişam Efendi ile Türkiye'ye gelen ve "Güney Afrika'da Osmanlı İzleri" kitabının yazarı Cape Town Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Halim Gençoğlu, Güney Afrika ve Sahra Altı Afrika'da Ebubekir Efendi'den sonra gönderilen başka alimler de bulunduğunu belirtti.

Gençoğlu, Güney Afrika'daki Osmanlı izleri ve Ebubekir Efendi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi vererek şöyle konuştu:

"Güney Afrika'da Osmanlı kültürel varlığı sanıldığından çok daha fazladır. Günümüzde faaliyette olan Osmanlı Kriket Klübü ve Nur'ul Hamidiye Camisi'nde Osmanlı Devletini anma vesilesiyle halen programlar düzenlenir. Osmanlı Devletine olan bağlılık devam etmektedir. Bizler uzun yıllar bu mirasımızı ihmal ettik. Ümit Burnu'nda bakıma muhtaç olan Hicaz Demiryolu madalyalarının toplandığı Nur'ul Osmaniye Camisi devlet desteği bekliyor. Zira bu kültürel miras ceddimizin bize yadigarıdır ve muhafaza etmek de bize düşer. Bo-Kaap bölgesinde bir başka Osmanlı alimi olan Müderris Mahmud Fakih Emin Efendi'ye ait ev, şu an Güney Afrika Büyükelçiliğimiz ve Cape Town Belediyesi tarafından restore edilecektir. Başka bir Osmanlı mirası olarak Güney Afrika'da unutulan Ebubekir Efendi'nin Ümit Burnu'nda yaşarken memleketine olan hasretinden ötürü "Erzurum Taş Konak" olarak adlandırdığı evin müze projesini, Erzurum Büyükşehir Belediyesi üstlendi ve çalışmalar sürüyor. Ebubekir Efendi ile ilgili Hişam Efendi'nin elinde çok sayıda ferman, yazma kitap ve madalyalar var ve hepsi de bu müzede sergilenecek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.