Halil Özkan

Halil Özkan

Günlerin en güzeli bayramlar…

Günlerin en güzeli bayramlar…

Ortak kültürel değerlerimizin en başta gelenidir. Bayramlarda hatırlarız birbirlerimizi, birlik ve beraberlik tavan yapar bu günlerde. Hasret geçici olsa da bu günlerde son bulur. Bayramlarda mesafeler azalır, mutluluk paylaşarak artarak. Kurban bayramı teslimiyetin sembolüdür.

Allaha yakınlaşmanın yoludur.  Bayramda insanları tatlı telaş sarar, öncesinden kadınlar evlerde bayram temizliği yaparlar, bayram hazırlıkları yaparlar, baklavalar börekler açılır, bayram alış verişi yapılır. Çarşı Pazar ana baba günü gibi olur bayramlık kıyafet alış verişi, şeker lokum ve ikramlık alış verişi gibi bir sürü ufak tefek koşuşturmacayla geçer. Erkekler ise günler öncesinden kurban pazarının yolunu tutar, sıkı pazarlıklar olur heyecanlı ve dolu dolu geçer.

Çocuklarımız da bu bayram sayesinde inek, koyun ve keçi gibi hayvanları pazarlarda yakından görüp tanıma fırsatı buldular. Bütün zorluklara rağmen güzel şeylerdi yaşananlar…

Şimdi kurban kesmenin heyecanı içerisinde işin son noktasındayız. Dört gün boyunca bayramı doyasıya yaşayacağız. Yoksulların mutfağında da et pişecek bu bayramda…

Durumu olanlar ihtiyacı olana yardım edecek bu güzel bayram vesilesi ile insanlar paylaşmanın ihtiyacı olana sahip çıkmanın önemini bir kez daha hatırlayacak.

Türk-İslam ahlakında bayramlar kaynaşma vesilesidir. Bu özel günlerde büyükler ziyaret edilerek elleri öpülür. Hastalar ziyaret edilerek hâl hatırları sorulur. Eş-dost ve akrabalara tek tek uğranılarak gönülleri alınır. Böylece bayramların gerçek gayesi olan sıla-i rahim ve yakınlaşma gerçekleştirilir. Fakat günümüzde ne yazık ki bu saydıklarımızın çoğu yapılmıyor. Bu çağ birçok şeyi yozlaştırdı. Bayramlarımız da bu yozlaşmadan nasibini aldı. Bayram deyince işten kaytarma ve tatil akla geliyor. Bayramlar tatillere vesile kılınıyor. Turizm şirketleri tarafından tatil organizasyonları yapılıyor. Bayram gelir gelmez aileler soluğu bir tatil beldesinde alıyor. Büyüklerin bayramları ancak telefon aracılığıyla kutlanıyor. Bu durum, dedeyle torunun kaynaşmasını engelliyor. Zamanla sevgi bağları da çözülüyor. Bazı kesimler Kurban Bayramı’nı, ne yazık ki, anlamsız tartışmalarla sulandırma peşindedir. Aslında Kurbanla ilgili her şey ayet ve hadislerde açıkça dile getirilmiştir. Bunların ötesinde yorumlar üretip insanların zihnini bulandırmanın bir manası yoktur. Tartışmaları bir kenara bırakarak bayram sevincini doyasıya yaşayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR