Gürcistan gaz depolayacak

Gürcistan gaz depolayacak
Gürcistan Enerji Bakanlığı Yatırım Projeleri Bölümü Başuzmanı Jejeleva:- "İlk doğalgaz depolama tesisimiz için fizibilite çalışmaları 15 Nisan'da tamamlandı. Bu yıl içerisinde, ülkenin doğalgaz ihtiyacının yüzde 10-15'ini karşılayabilecek kapasitede bir d

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Gürcistan Enerji Bakanlığı Yatırım Projeleri Bölümü Başuzmanı Ana Jejeleva, ilk doğalgaz depolama tesisi için fizibilite çalışmalarının 15 Nisan'da tamamlandığını belirterek, "Bu yıl içerisinde, ülkemizin doğalgaz ihtiyacının yüzde 10-15'ini karşılayabilecek kapasitede depolama tesisinin inşasına başlayacağız." dedi.

Jejeleva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın enerji sisteminin, ülkenin bağımsızlığını kazanmadan önce Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğunu ve bu yüzden enerji güvenliğinin gündemlerinde bulunmadığını dile getirdi.

Bağımsızlık sonrası gaz depolama projesinin uzun yıllar tartışıldığını fakat çeşitli sebeplerle yapılamadığını anlatan Jejeleva, iç piyasa talebinin giderek artması ve ülkenin Şah Deniz 2 gibi projelerde transit haline gelmesiyle, Gürcistan hükümetinin gaz depolama tesisinin önemini daha iyi anladığını belirtti.

Söz konusu doğalgaz depolama tesisinin, ülkedeki enerji güvenliğini arttıracağını, maksimum talep dönemlerinde büyük rol oynayacağını ve piyasanın liberalleşmesini destekleyeceğini aktaran Jejeleva, şöyle devam etti:

"İlk doğalgaz depolama tesisimiz için fizibilite çalışmaları 15 Nisan'da tamamlandı. Güney Samgori Dome petrol sahasında bu yıl içerisinde, ülkemizin doğalgaz ihtiyacının yüzde 10-15'ini karşılayabilecek kapasitede bir depolama tesisinin inşasına başlayacağız. 250 milyon metreküplük bir kapasiteye sahip olacak bu tesis, devlet ait Gürcistan Petrol ve Gaz Şirketi tarafından inşa edilecek. Gürcistan, şu an Güney Gaz Koridoru'nda da transit ülke konumunda bulunduğu için bu tesis gazın aktarılmasında hem Gürcistan'a hem de Azerbaycan ve Türkiye'ye de fayda sağlayacaktır."

Gürcistan'da geçen yıl toplamda 2,4 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Ülkede tüketilen doğalgazın sadece yüzde 1'i yerli üretimle karşılandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.