Gürcistan Güvenlik Ve Savunma Konferansı

Gürcistan Güvenlik Ve Savunma Konferansı
Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Öztürk:- "Karadeniz'in güvenliği için Gürcistan'la ortak çalışmak önemli"

BATUM (AA) - Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Basat Öztürk, Karadeniz'in güvenliği için Gürcistan'la ortak çalışmanın önemli olduğunu söyledi.

Gürcistan'ın Batum kentinde düzenlenen ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin de katıldığı Gürcistan Güvenlik ve Savunma Konferansı sona erdi.

Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Öztürk, konferansın kapanış bölümünde, Karadeniz'in güvenliğine ilişkin konuşma yaptı.

Türkiye'nin, stratejik ortağı ve dost ülke Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve NATO'yla entegrasyonu sürecine somut destek verdiğini ifade eden Öztürk, Bakan Canikli'nin de bu görüşleri dile getirdiğini kaydetti.

Öztürk, Karadeniz güvenliği konusunda NATO ve ortaklarının birlikte çaba göstermesi gerektiğini belirterek, "NATO'nun Varşova Zirvesi'nde, biz Karadeniz bölgesi için ek bir güvenlik faaliyeti uygulamaya karar vermiştik. NATO'nun deniz kuvvetleri sayısı önümüzdeki 2 veya 3 yıl içinde Karadeniz bölgesinde artacak." dedi.

Öztürk, Karadeniz bölgesinin güvenliği için Gürcistan ve Ukrayna'la ortak çalışmanın ve bu ülkelere destek verilmesinin de son derece önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye-NATO ilişkileri hakkında gelen bir soru üzerine Öztürk, NATO'nun Suriye ve Irak'ta güvenlik alanında kendi sorumluluklarını tam yerine getirmediğini, Türkiye'nin NATO'dan dayanışma beklediğini söyledi.

Güvenliğin yanı sıra bölgedeki ülkeler arasında ticaret ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin de çok önemli olduğunu ifade eden Öztürk, "Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması hepimiz için çok iyi olur." dedi.

Özütrk, Türkiye'nin Gürcistan ve Azerbaycan'da enerji projelerine ciddi yatrımlar yaptığını hatırlatarak, bu tarz projelerin ülkeler arasında stratejik ilişkilerin kurulmasına da büyük katkı sağladığını söyledi.

Yakında açılışı yapılması beklenen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının bu çerçevde hayati önemi taşıdığını belirten Öztürk, proje sayesinde Pekin'den Londra'ya kadar ticaretin hızlanacağını sözlerine ekledi.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.