Gürcistan, Rusya'dan ilave gaz satın almayacak

Gürcistan, Rusya'dan ilave gaz satın almayacak
Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze:- "Socar ile varılan anlaşma sonrası, Gazprom'dan gelecek ilave gazı satın almamıza gerek kalmadı"

ANKARA (AA) - Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, Rus enerji şirketi Gazprom'dan ilave doğalgaz almayacaklarını açıkladı.

Janelidze, yaptığı yazılı açıklamada, ülkelerindeki doğalgaz tüketiminin son yıllarda arttığını, bu nedenle enerji güvenliğini sağlamak adına çalıştıklarını belirtti.

Enerji güvenliğini sağlamak ve kaynak çeşitliliğini arttırmak için uzun süren görüşmeler yaptıklarına işaret eden Janelidze, "Değerli arkadaşımız ve stratejik partnerimiz Azerbaycan'da ihtiyacımız olan ve açığımızı kapatmaya yetecek doğalgazı bulduk. Geçen hafta Enerji Bakanımız Azeri Socar şirketiyle buna istinaden bir anlaşma imzaladı" dedi.

Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze'nin Socar ile 4 Mart'ta yaptığı ilave 500 milyon metreküplük doğalgaz anlaşmasını hatırlatan Janelidze, "Socar ile varılan anlaşma sonrası, Gazprom'dan gelecek ilave gazı almamıza gerek kalmadı. Ülkemizden Ermenistan'a giden doğalgaz için yapılan transit anlaşmadaki şartlar da geçen dönemle aynı kaldı ve sözleşme ilerleyen günlerde imzalanarak yenilenecek" değerlendirmesinde bulundu.

Gürcistan, doğalgaz ihtiyacının ortalama yüzde 90'ını Azerbaycan'dan satın aldığı gazla karşılıyor.

Gazprom'la yapılmış eski sözleşmeye göre Rusya, Ermenistan'a sattığı doğalgaz, topraklarından geçtiği için Gürcistan'a yüzde 10'luk payını doğalgaz olarak ödüyordu. Gazprom, bu yıl anlaşma şartlarının değiştirilmesi ve yüzde 10'luk pay yerine nakit ödeme yapılması talebinde bulunmuştu. Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kaladze ise Gazprom ile yıl sonuna kadar eski şartlara göre devam edeceklerini belirtmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.