Güvenlik 2. planda

Güvenlik 2. planda
Binalardaki yangın merdivenlerinin kapalı olması, kiler olarak kullanılması veya merdivenin yerle bağlantısının olmaması ciddi tehditler oluşturuyor

Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 11 öğrenci ile 1 bakıcı hayatını kaybetmiş, 24 öğrenci ise yaralanmıştı. Türkiye'yi yasa boğan facia sonrası ihmal iddiaları tartışılmaya başlanmış, yurt ve diğer toplu yaşam alanlarındaki güvenlik önlemlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştı.

ELEKTİRİKLİ CİHAZLAR EN BÜYÜK NEDEN

Acı olay sonrasında özel ve devlet yurtlarında kalan öğrencilerin eksiklikler ile ilgili şikâyetleri gündemde yer almakta, birçoğunda yangın merdiveninin olmadığı, olanlarında çeşitli bahanelerle kapatıldığı, kilitlendiği, bazı yangın merdivenlerinin ise yerle bağlantılarının olmadığı beyan edilmekte. Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Genel Sekreteri ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, “Ülkemizde ve dünyadaki öğrenci yurtlarında meydana gelen yangınlarda can kaybı ve yaralanmalar olmaktadır. Küçük ihmaller büyük ve acı kayıplara neden olmaktadır. Yangından korunma tedbirleri hiç bir zaman ikinci plana bırakılmamalıdır. Dünyada ve ülkemizde meydana gelen bina yangınlarının çıkış nedenleri arasında ilk sırada elektrik tesisatı ve elektrikli cihazlar yer almaktadır. Bu tesisatların yönetmeliklere uygun yapılması ve kontrollerinin süreklilik göstermesi gerekmekte” diye konuştu.

EN AZ İKİ YANGIN MERDİVENİ

Dünya da kayıtlara geçen yangın sayısı ülkemizdekinden daha fazladır ama ölüm oranı ve zarar miktarı daha azdır diyen İşbitirici,  “Çünkü yangın çıktığı zaman 2. tahliye çıkışları vardır,  kullanıma uygundur ve insanlar yangından kaçabilir. Bir katta yangın anında kullanıma uygun iki kaçış varsa, kimse ölmez,  fakat tek kaçış veya kullanılamayacak durumda olan 2. tahliye kaçışı varsa o zaman ölümler kaçınılmaz olur Binaların yangına karşı güvenlikli olması için yapı malzemelerinin, kaçış yollarında, merdivenlerde ve yangın kapılarında, yangına karşı dayanıklı malzemelerden kullanılması gerekmektedir. Yangın merdiveninin bizleri yangından kurtarma amacı olduğu için hayatımızda önemli bir yeri vardır. Bu sebeple herhangi bir yapıda en az iki adet yangın çıkış merdiveni bulundurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMSİZLİK ÖLÜM SAYISINI ARTIRIYOR

Yangınlarda hasarın ve ölüm sayısının büyük olmasının sebebi, insanların eğitimli olmayışı ve yangın güvenlik önlemlerinin ikinci planda bırakılmasıdır diye konuşan İşbitirci, “Eğitimle birlikte yaşam güvenliği bilinci oluşur. Yurtlarda yangın sayısının azaltılması ve yangına neden olacak faktörlerin ortadan kaldırması için kaçış yolları uygun olmalı, personel eğitilmeli, öğrenciler bilgilendirilmeli, periyodik olarak tatbikatlar yapılmalı ve yangın korunum sistemlerinin bakımı yapılarak sürekli çalışır durumda bulundurulmalıdır” dedi.

ÖNEMLİ OLAN YANGINDAN ÖNCE TEDBİR ALMAKTIR.

İşbitirici şunları sözlerine ekledi; “2002 yılından 2014 yılına kadar binalar, başlangıç aşamasında (proje) itfaiye tarafından kontrol edilerek, görüş alınmaktaydı. Bu uygulama işleyişi yavaşlatıyor diye 2014’te kaldırılarak, ilçe belediyelerine bırakılmıştır. İtfaiyeye projeleri inceleme yetkisinin tekrar verilmesi gerekmektedir. Bu birimlere mühendislik fakültesi mezunları ya da en az tekniker statüsünde personellerin istihdam edilmesi gerekmektedir. Unutmayalım ki yangın çıktından sonra alınmayan önlemlerin hiçbir faydası yoktur, Asıl olan yangın çıkmadan önlemleri almaktır.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.