Halep'teki ateşkes kararı

Halep'teki ateşkes kararı
Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Vezir: "Halep'te son günlerde 500'ün üzerinde sivil hayatını kaybetti. Ateşkes, insanlar ölmeden önce neden yapılmıyor?"- "Birleşmiş Milletler savaşları durdurmak, suçluları cezalandırmak için mi kuruldu? Yoksa ekon

HATAY (AA) - Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, Halep'te son günlerde 500'ün üzerinde sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, "Ateşkes, insanlar ölmeden önce neden yapılmıyor?" dedi.

Vezir, Halep'te yürürlüğe giren 48 saatlik ateşkesle ilgili, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, kısa süreli ve anlaşma yapılmadan uygulanan ateşkeslerin amacına ulaşamayacağını savundu.

Ateşkesin bitmesinin ardından insanların yine öldürülmeye devam edeceğini vurgulayan Vezir, "Bu tür ateşkesler çözüme yönelik olamaz. Çünkü, bitmesinin ardından yine silahlar konuşur, katliamlar kaldığı yerden devam eder. Ateşkes kararının ardından BM suçluları sorguya çekmeli. Katillerin cezasını vermeli.Yoksa bu ateşkesler hiçbir anlam taşımaz." ifadelerini kullandı.

Suriye'de 5 yılı aşkın sürede 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğinin altını çizen Ahmed Vezir, bu sürede 500 bin kişinin kayıp, 12 milyon kişinin yerinden olduğunu ve ülkenin yüzde 70'inin harabeye döndüğünü hatırlattı.

Son günlerde Halep'te herkesin gözü önünde çocukların katledildiğini belirten Vezir, şunları kaydetti:

"Halep'te 500'ün üzerinde sivil hayatını kaybetti. Ateşkes, insanlar ölmeden önce neden yapılmıyor? Bu nedenle atılan tüm adımlar samimi değil. Bu anlaşmaların birçoğu göstermelik ya da başka kirli planlar için yapılıyor. Bir şehirde yapılan ateşkesin önemi yok. Halep'te ölenler insan da Hama'da, İdlib'te ölenler insan değil mi? Oralarda katliam devam ediyor. Birleşmiş Milletler savaşları durdurmak, suçluları cezalandırmak için mi kuruldu? Yoksa ekonomik çıkarlar için mi? 5 yıldır neredeler. Ölenler Müslüman olduğu için mi sadece seyrediyorlar."

Ateşkesin tüm ülkeyi kapsaması gerektiğini ve iyi kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Ahmed Vezir, bu sürede BM'nin görevini hatırlayarak, suçluların yargılanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.