Hamas'ın devlet hazinesine mali destek verdiği iddiası

Hamas'ın devlet hazinesine mali destek verdiği iddiası
Filistin Yasama Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Nassar:- "Hamas 2006-2014 yılları arasında kendi özel fonundan devlet hazinesine bir milyar dolar verdi"

GAZZE (AA) - Hamas milletvekillerinden Filistin Yasama Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Cemal Nassar, hareketin, 2006-2014 yılları arasında devlet hazinesine 1 milyar dolar yardımda bulunduğunu ileri sürdü.

Milletvekili Nassar, yaptığı yazılı açıklamada, hareketin devlet hazinesine 2006 yılında 50 milyon dolar, 2008-2014 yılları arasında 950 milyon dolar destek verdiğini iddia ederek, "Hamas kendi özel fonundan devlet hazinesine toplamda bir milyar dolar ödedi. Bunlar tahmini değil gerçek rakamlardır. Hamas o dönemde politikasını asla yerel gelirler üzerine kurmadı aksine hükümete mali destek verdi." ifadesini kullandı.

Nassar, hükümetin o dönemde insanların sıkıntılarını gidermek için çalışan Hamas'a teşekkür etmesi gerektiğini kaydetti.

Hamas, 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmişti. İsrail, Hamas'ın seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze'ye abluka uygulamaya başlamıştı. 17 Mart 2007'de, Feyyad bu kez El Fetih-Hamas koalisyon hükümeti içinde maliye bakanı olarak tekrar göreve atandı. Feyyad, Gazze Şeridi'ndeki yönetimi Hamas'ın devralmasının ardından 15 Haziran 2007'de yeni "bağımsız" bir hükümetin başbakanı olarak atandı.

Filistin'deki Hamas ve Fetih hareketleri arasında 8 Şubat 2007'de dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz başkanlığında "Mekke Anlaşması" adı verilen bir uzlaşı sağlanmış ancak birkaç ay sonra taraflar arasındaki çatışmaların yeniden başlaması nedeniyle anlaşma bozulmuştu.

Hamas, Fetih ile arasında çıkan çatışmaların ardından 14 Temmuz 2007’de Gazze’de kontrolü sağlamıştı. Gazze Şeridi'ndeki yönetimi Hamas'ın devralmasının ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Batı Şeria'da yeni bir hükümet kurarak Selam Feyyad'ı başbakanlığa atamıştı.

Uzun yıllar süren anlaşmazlığın ardından Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan 2014'te milli mutabakata varılmış ve bu çerçevede 2 Haziran’da Rami el-Hamdallah başkanlığında "Uzlaşı Hükümeti" kurulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.