Hastalıktan değil geç kalmaktan korkun!

Hastalıktan değil geç kalmaktan korkun!
Kadınların korkulu rüyası meme kanseri her 8 kişiden birini pençesine düşürüyor… Uzmanlar uyarıyor: 40’tan önce her sene ultrason, 40’tan sonra ise mamografi çektirin!

Meme kanseri birçok ülkede, kadınların en korkulu sağlık sorunu olma özelliğini taşıyor. Günümüzde ABD' de, her sekiz kadından birisi meme kanserine yakalanıyor. Türkiye’de ise meme kanserinin yaklaşık %20’si 40 yaş altı genç kadınları hedef alıyor.  Kişilerin meme taramalarını bilmemesi ve kullanmaması nedeniyle meme kanserlerinin yarıdan fazlası geç evrede yakalanmaktadır. 40 yaş üstü kadınlarda yıllık mamografik taramanın düzenli yapılması, meme kanserine bağlı ölümleri azaltıyor. Erken tanıda en kolay ve maliyeti hiç olmayan, ilk adım; kişinin kendi kendine yaptığı meme muayenedir. Medicana  International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Sevim Nuran Kuşlu Çiçek, “Meme muayenesine 20 yaşta başlamalı ve her ay yapılmalı, adet başlangıcından bir hafta sonra yapılmalıdır. Muayene gebelik ve emzirme dönemlerinde de ayda bir sıklıkta devam etmelidir. Kendi memesini düzenli olarak muayene eden kadınlar değişiklikleri, yeni gelişen kitleleri daha erken fark edebiliyor. Daha önce olmayan bir bulgu fark edildiğinde hemen bir hekime danışılmalıdır” dedi.

KENDİNİZİ MUAYENE EDİN!

Her kadının meme kanseri ile ilgili ne kadar risk taşıyıp taşımadığını bilmesi gerekiyor. Belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki her kadının mamografi çektirmesi şart. Ailede hiçbir risk olmayan kişilerin de mutlaka tarama programlarına girmesi gerekiyor. 

40 yaş altı uyanık olmalı 

Dokusu yoğun olan, yani genç kadınlarda memenin ultrason ile incelenmesi öneriliyor. Çünkü genç kadınlarda memenin süt üreten dokusu fazla (meme yoğundur) olduğu için mamografinin kanser saptamadaki başarısı düşüyor. Ayrıca genç kadınlarda meme dokusu radyasyona daha duyarlı olduğu için mamografi riskli olabiliyor. Ultrasonda ise meme dokusu tarafından örtülmüş olduğu için mamografide görülemeyen küçük kanser odakları daha kolay saptanabiliyor. Bu 40 yaş altındaki tüm kadınlarda tarama yöntemi olarak kullanılabiliyor.   

İşte riskler

- Ailede genç yaşta meme kanseri öyküsü 
- Erken âdet görmek, geç menopoza girmek 
- 30 yaştan sonra ilk canlı doğum yapmak 
- Menopoz sonrası hormon tedavisi 
- Göğüs duvarına radyoterapi uygulanması 
- Genetik mutasyon (Genetik yatkınlık) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.