Hatay Valisi Topaca:

Hatay Valisi Topaca:
''Başkanlık sistemi gündeme geldiği takdirde, valilerle ilgili konuyu da ciddi derecede tartışacağımızı düşünüyorum''

HATAY (AA) - Hatay Valisi Ercan Topaca, ''Başkanlık sistemi gündeme geldiği takdirde valilerle ilgili konuyu da ciddi derecede tartışacağımızı düşünüyorum.'' dedi.

Topaca, İskenderun Teknik Üniversitesinin (İSTE) düzenlediği "1.Teknoversite Günleri"nin açılışında, ''Türk Kamu Sistemi ve Yerel Yönetimler'' konulu sunum yaptı.

''Türkiye'de valilik sistemine ihtiyaç var mı?'' sorusunun sorulduğunu, bazen de bu konun tartışıldığını belirten Topaca, valilik yerine farklı isim ve fonksiyonlar yüklenebileceğini ancak geleneksel yapının korunmasında fayda olacağını vurguladı.

Topaca, şöyle devam etti:

"Vali dediğiniz zaman belki bin yıllık geçmişten gelen bir kültür var. Onu bir anda yok saymak doğru değil. Belki önümüzdeki dönemlerde, cumhurbaşkanının seçimle iş başına gelmesi, başkanlık sistemine geçiş gündeme geldiği takdirde, valilerle ilgili bu konuyu da ciddi derecede tartışacağımızı düşünüyorum. Mutlaka bir ülkede merkezi idare, cumhurbaşkanı, bakanlar kurulu, varsa taşra dediğimiz illerde belediyelerin dışında bir temsilciye de ihtiyaç var. Bütün dünyada böyledir. Bu, demokratik ülkelerde de diktatörlükte de taşrada kendi temsilcileri var. Bizde de olacak. İster seçimle gelir, ister atamayla gelir."

Topaca, valilerin mevcut kanunda geniş yetkileri bulunduğunu belirtti.

- "Belediyeler ve valilik birleşsin"

İllerde belediye ve valilik gibi iki yapının bulunduğunun altını çizen Topaca, şunları kaydetti:

"Bana göre biraz fazla gibi geliyor. İkisini birleştirin, bir valilik sistemi adı altında seçimle gelsin ama Ankara'nın da ciddi bir denetim mekanizması olmak suretiyle bu yapı başarılı olabilir. Türkiye'nin özel durumu var. Örneğin Güneydoğu meselesi, şu anda hepimiz o sıkıntıyı yaşıyoruz. Bazı büyükşehir belediyeleri, terörün finansmanında önemli bir aktör durumunda. Valiliklerin de öyle bir yapıyla geldiğini düşündüğünüz zaman küçük küçük devletçikler olabilir. Türkiye'nin de tabii böyle bir sistem değişikliği yaptığı zaman o mekanizmayı merkez-taşra dengesini çok iyi kurmamız gerekiyor. Aksi takdirde tarihte yaşadığımız bazı sıkıntıları da şimdi yaşayabiliriz diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu adımlar atılırken çok dikkatli atmak gerekir. Cumhurbaşkanı'nın başkanlık sistemi böyle bir riski içermez çünkü başkan, bütün ülkenin başkanıdır. Sistemi toparlayacak bir yapıdır ama uç noktadaki yetkililerinize böyle bir yetki verdiğiniz zaman bu tür riskleri vardır. Dolayısıyla bunu biraz daha etraflıca tartışıp, iyi bir yapıyı ortaya koyduktan sonra valilerin seçimle iş başına gelmesi değerlendirilebilir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.