"Havalimanı Muhafızları" Kaçakçılara Göz Açtırmıyor

"Havalimanı Muhafızları" Kaçakçılara Göz Açtırmıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı gümrük muhafaza memurları, Atatürk Havalimanı yolcu salonlarına çeşitli ülkelerden getirilen bazı malların yurda kaçak sokulmasına engel olarak, Türkiye'nin milyonlarca lira zarara uğratılmasının önüne geçiyor- Uçaklar

İSTANBUL (AA) - İZZET TAŞKIRAN - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı gümrük muhafaza memurları, Atatürk Havalimanı yolcu salonlarına çeşitli ülkelerden getirilen bazı malların yurda kaçak sokulmasına engel olarak, Türkiye'nin milyonlarca liralık zarara uğramasının önüne geçiyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen uçaklarla taşınan bagajları, sahiplerine teslim edilene kadar son teknoloji sabit ve mobil X-Ray cihazları, dedektör köpekler ve eşyaları açmadan içindekini analiz edebilen uyuşturucu tespit cihazlarıyla kontrol eden ekipler, istihbarat ve risk analizi odaklı çalışma sistemiyle kaçakçılık faaliyetlerine geçit vermiyor.

Yolcu salonlarının çıkışında kırmızı hatta beyan edilen, muafiyet kapsamı dışında olan ve sözlü beyan kapsamına giren eşyaları vergilendiren ekipler, kolluk kuvveti olarak 7 gün 24 saat esasına göre görevlerini icra ediyor.

- "Kaçakçılıkla mücadele kararlılıkla sürdürülüyor"

Atatürk Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürü İdris Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçakçılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü söyledi.

Bu yıl, Dünya Gümrük Günü'nün temasının "Ekonomik kalkınma için güvenli bir iş ortamı" olarak belirlendiğini aktaran Çalık, kaçakçılıkla mücadele için her türlü teknolojik gelişmelerden faydalandıklarını kaydetti.

Çalık, Atatürk Havalimanı'nda geçen yıl 840 kaçakçılık olayının önlendiğini ifade ederek, "Havalimanımızda, geçen yıl 102 milyon lira değerinde kaçak eşyaya el konuldu. Kaçak eşya yakalama oranını yüzde 92 oranında arttırdık." diye konuştu.

İdris Çalık, uyuşturucu maddelerin yurda girişini engellemek için de çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Çalık, 2017'de 3 bin 137 cep telefonunun kaçak şekilde yurda sokulmasına engel olduklarını dile getirerek, 520 telefonunun ise tasfiyeye tabi tutulduğunu bildirdi.

Yurda kaçak yollarla sokulmak istenen maddelerin çeşitlilik gösterdiğine işaret eden Çalık, "Gümrüklerde en çok sigara, içki, elektronik eşya, cep telefonu, bitkisel ilaç ve çeşitli haplar yakalanıyor, hatta yolcu valizlerinde çok miktarda kokoreç dahi yakaladığımız oldu. Bu çerçevede 4 bin 500 cep telefonu için adli işlem yaptık, 30 bin kartonun üzerinde sigara, 4 bin 500'e yakın içki tasfiyeye tabi tutuldu." ifadelerini kullandı.

Çalık, Türkiye'deki dış ticaretin yaklaşık yüzde 60'ının İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesindeki işlemlerle yapıldığını belirtti.

Bölge Müdürlüğünün geçen yıl akaryakıt, uyuşturucu, tekel maddesi, tıbbi malzeme ve ticari eşya kaçakçılığı kapsamında bin 802 olaya müdahale ettiğini aktaran Çalık, "Toplamda 800 milyon lira değerinde kaçak eşyaya el konuldu. Uyuşturucu yakalamalarında bir önceki yıla göre yüzde 385 oranında artış sağlandı." değerlendirmesinde bulundu.

Çalık, kaçakçılıkla mücadeleyi yürütebilmek adına Atatürk Havalimanı'nda yüksek teknoloji ile donatılan birçok ekipman ve cihazı kullandıklarını söyledi.

- Paket açmadan uyuşturucu tespiti

Havalimanı geliş salonunda bulunan iki X-Ray cihazıyla yolcu bagajlarının kontrol edildiğinin altını çizen Çalık, şunları kaydetti:

"Havalimanımızda 'şut altı' diye tabir edilen alanda da yolcu bagajları gelmeden evvel yaptığımız risk analizi çerçevesinde bantlara konulan iki mobil X-Ray ile valizlere ön kontrol yapılıyor. Bununla beraber bölge müdürlüğümüz bünyesinde dedektör köpeklerimiz var. Bunların 13'ü narkotik, iki çay, iki patlayıcı dedektör köpeğidir. Köpekler, havalimanımızla beraber bölgemizin diğer bağlantılı idarelerinde de dönüşümlü olarak görev yapıyor. Narkotik birimimizde, uyuşturucu eşyaları açmadan, dışından kontrol ve analiz edebilecek, son derece modern tespit cihazlarımız da bulunuyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.