"Her Bağış Yeni Bir Hayat"

"Her Bağış Yeni Bir Hayat"
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arıkan:- "Dünya ve Avrupa ülkelerine kıyasla baktığımızda ülkemiz şu anda, organ nakillerinde çok çok iyi yerde. Dünya standartlarındayız. Organ nakli en çok yapılan dünyada 3. ülke durumuna gelmiş durumdayız

İSTANBUL (AA) - Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği üyesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, "Dünya ve Avrupa ülkelerine kıyasla baktığımızda ülkemiz şu anda, organ nakillerinde çok çok iyi yerde. Dünya standartlarındayız. Organ nakli en çok yapılan dünyada 3. ülke durumuna gelmiş durumdayız" dedi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından organ nakli konusunda farkındalık yaratmak amacıyla "Her Bağış Yeni Bir Hayat" sloganıyla düzenlenen sempozyumda konuşan Arıkan, organ nakliyle ilgili bilgi verdi.

Organ bağışının Türkiye'de genç nüfusun fazla olmasından dolayı önemli bir konu olduğunun altını çizen Arıkan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde doğurganlık oranı yüksek ve akraba evlilikleri fazla. Bu nedenle bazı hastalıkları çok daha fazla görüyoruz. Bu nedenle organ bağışı gerçekten önemli. Ne için organ bağışı gerekiyor? Hastaları yaşatabilmek ve onlara sağlıklı bir yaşam kazandırabilmek için gerekiyor. Organ bağışı da kişi hayatta iken kendi iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra kendi iradesiyle doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına müsaade etmesidir. Devlet tarafından belirlenmiş ve kanunlarla altı çizilmiş bir konu. Bu konuda en önemli nokta 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir."

Prof. Dr. Arıkan, organ bağışında gönüllü olan kişilerin yapması gereken işlemlerle ilgili bilgi verdi. Kronik hastalığı bulunan ve kanser hastalarının organ bağışı yapamadıklarına dikkati çeken Arıkan, organ bağışının dini açıdan bir engel oluşturmadığının açıklandığını da vurguladı. Organ naklinin, tedavisi mümkün olmayan hastalıklarda organın tamamen fonksiyonlarını kaybetmesiyle yerine fonksiyon görebilecek bir organ takılması olduğunu anlatan Arıkan, organ veya dokunun, canlı veya ölüden alınabileceğini aktardı. Prof. Dr. Arıkan, şöyle konuştu:

"Dünya ve Avrupa ülkelerine kıyasla baktığımızda ülkemiz şu anda, organ nakillerinde çok çok iyi yerde. Dünya standartlarındayız. Organ nakli en çok yapılan dünyada 3. ülke durumuna gelmiş durumdayız. Bu yüzden, devlet desteği, uzman olarak gerçekten çok büyük bir yol aldık. Eskiden olduğu gibi yurtdışına gitme ya da sevk söz konusu değil. Aksine yurt dışından organ nakli için ülkemize gelen hasta sayısı oldukça fazla. Ancak Türkiye'de maalesef nüfusa oranla organ bağışı düşük. Avrupa ülkelerine bakıldığında Türkiye maalesef organ bağışı oranı nüfusa oranla en düşük ülkelerden biri. Bu konuda özellikle hepimize ve gençlere büyük rol düşüyor."

Arıkan, organ bağış kartı taşıyan kişilerin, bunu ailelerine de bildirmesi gerektiğini söyledi.

İyilik Bebekleri Proje Yapımcısı Zuhal Ceran da, projenin detaylarını anlattı. Ceran, "Organ bağışı" konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalar yapan Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği'nin, çocukluk dönemi organ nakillerinin önemine dikkat çekmek için "İyilik Bebekleri" isimli bir projeye imza attığını söyledi. Ceran, "Çocuklara iyilik için 41 ünlü ismin destek verdiği proje kapsamında organ nakli bekleyen çocuklar için ünlü isimlerin çocukluk hayalleri, tasarımcılar tarafından 'İyilik Bebekleri' olarak tasarlandı" dedi.

Projeye destek veren manken Deniz Akkaya da, sempozyumda "Çalışan Anne Olmak, Çocuk ve Eğitim" konularında bir söyleşi gerçekleştirdi. Deniz Akkaya, İyilik Bebekleri projesine dahil olma sürecini ve organ bağışının önemini anlattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.