Hımss'18 Eurasia Sağlık Bilişimi Fuarı

Hımss'18 Eurasia Sağlık Bilişimi Fuarı
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci:- "Geldiğimiz noktada Türkiye Cumhuriyeti tüm vatandaşlarına dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar sağlık hizmeti götürebilme ayrıcalığına sahip. Bunun yanı sıra ülkemiz, dünyanın yüz çevirdiği ve kulaklarını tıkadığ

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, gelinen noktada Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarına dünyanın neresinde olurlarsa olsun sağlık hizmeti götürebildiğini belirterek, "Bunun yanı sıra ülkemiz, dünyanın yüz çevirdiği ve kulaklarını tıkadığı hangi coğrafyada olursa olsun, insani krizlerde sağlık hizmetlerini mazlumlara en hızlı şekilde ulaştırmayı öncelikli misyonu haline getirmiştir." dedi.

Şuayip Birinci, Sağlık Bakanlığı, Medipol Üniversitesi ve HIMSS Avrupa iş birliğiyle düzenlenen HIMSS'18 Eurasia Sağlık Bilişimi Fuarı ve EMRAM Eğitim Konferansı'nın açılışında katılımcılara hitap etti.

Dünyadaki değişimin hızına hep birlikte şahitlik edildiğini dile getiren Birinci, hem hizmet altyapısının hem artan nüfusla beraber ihtiyacın çeşitlendiğini, tüm bunları sağlıklı bir noktaya taşımak, nitelikli sağlık hizmeti vermek için en çok kullandıkları araçlardan birisinin sağlık bilişimi altyapıları olduğunu söyledi.

Böyle bir toplantıya ilginin her yıl giderek artmasının, Türkiye'de hızla artan sağlık bilişimi okur yazarlığını ve teknoloji kullanma alışkanlığını da gösterdiğini aktaran Birinci, insanoğlunun çoğaldıkça ihtiyaçların da artığını ve artık bugün dünyanın 7 milyar nüfusa sahip olduğunu ifade etti.

Bakan Yardımcısı Birinci, sadece son 20 yıl dikkate alındığında insan-teknoloji-değişim üçgeninde köklü değişikliklerin hayatın istisnasız her alanını işgal ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Ülkemizde bizler özellikle son 15 yılda sağlık çalışanları olarak dünyanın değişim hızına ayak uyduran ve sağlık sektörü özelinde son 15 yılda ülkemizi farklı bir noktaya taşıyan bireyleriz. Burada bu dönüşüme emeği geçen birçok arkadaşım var. Geldiğimiz nokta itibarıyla ülke olarak, sağlık hizmetinde dünyadaki en iyi oyunculardan biri haline geldiğimizi hepimiz görüyoruz. İnsanların sağlığa ulaşımı, nitelikli insan kaynağının oluşturulması, sağlık teknolojisinin teşhis ve tedavi süreçlerine uyarlanması, bunun yanı sıra sağlık turizmi, göçmen ve mülteci sağlığı gibi alanlarda gösterdiğimiz başarılarla dünyada ilgi uyandıran bir konumdayız. Sağlığın en önemli unsuru nitelikli sağlık çalışanıdır. Sağlıkta Dönüşüm Programı başladığında 45 bin olan hekim sayısı bugün 80 bini geçmiş. 72 bin olan hemşire sayısı bugün 170 bini ve toplamda 370 bin olan sağlık profesyoneli sayısı bugün 900 bini geçmiş durumda. Aslında bizi başarıya taşıyan en önemli unsur, iyi yetiştirdiğimiz sağlık profesyonellerinin sayısının artması."

Bundan 16 yıl önce hastanelerin yaş ortalamasının 48 olduğunu, bunu 13'e düşürdüklerini, bin 156 olan hastane sayısını da bin 500'ün üzerine çıkardıklarını ifade eden Birinci, bakıldığında nitelikli sağlık hizmeti verilebilecek hastane sayısını da yüzde 80'lere yaklaştırdıklarını, gelecek birkaç yılda tümünü yüzde yüz kapasitesine eriştireceklerini söyledi.

- "Türkiye, sağlık turizminde en çok tercih edilen ülkeler arasında"

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, bugün Türkiye'nin acil sağlık hizmetlerine bakıldığında 6 bin kara ambulansı, 17 ambulans helikopteri, 4 ambulans uçak başta olmak üzere daha birçok sağlık hizmetini kolaylaştıran araçlarının bulunduğunu dile getirerek, "Geldiğimiz noktada Türkiye Cumhuriyeti tüm vatandaşlarına dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar sağlık hizmeti götürebilme ayrıcalığına sahip. Bunun yanı sıra ülkemiz, dünyanın yüz çevirdiği ve kulaklarını tıkadığı hangi coğrafyada olursa olsun, insani krizlerde sağlık hizmetlerini mazlumlara en hızlı şekilde ulaştırmayı öncelikli misyonu haline getirmiştir." şeklinde konuştu.

Türkiye'de gerçekleştirilen sağlık dönüşümünü, tüm dünyaya da entegre etmeye devam ettiklerini vurgulayan Birinci, Türkiye'nin bugün sağlık turizminde dünyanın en çok tercih edilen ülkeleri arasında bulunduğunu söyledi.

Birinci, Türkiye'nin sağlık dönüşümünde temel araçlarından birinin de sağlık bilişimi olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunca sağlık hizmetlerini gerçekleştirirken ülke olarak sağlık bilişiminden maksimum derecede faydalandık. Sağlığı dijitalleştirerek daha etkin ve verimli değişim programı ortaya koyduk. Uyguladığı sağlık politikalarıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından harcadığı paraya göre memnuniyeti en yüksek yegane ülkenin Türkiye olduğu teyit edilmiş durumda. Ülkemiz, son yıllarda sağlık bilişimine getirdiği yerli ve milli çözümlerle birçok uygulamayı sağlık sektörünün ve vatandaşlarının kullanımına sunmuş, tamamen yerli imkanlarla geliştirilen kişisel sağlık kaydı uygulaması bugün yaklaşık 9 milyon kişi tarafından kullanmakta. Dünyanın en güçlü merkezi teleradyoloji ağını ülkemizde kurmuş durumdayız. Sağlık Bakanlığı olarak tüm hastanelerimizde dijital altyapının oluşturulması ve vatandaşlarımıza hak ettikleri hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti teminini amaçlıyoruz. Bu bağlamda dijitalleşme süreçlerini en iyi şekilde yönetmek ve sonuçlandırmak, vatandaşlarımızın yaşam kalitesi ile doğru orantılı."

- "Avrupa'da 4 adet olan seviye hastaneden biri Türkiye'de"

HIMSS EMRAM ölçeğinin, sağlık tesislerinde dijitalleşme sürecini dünyayla kıyaslama imkanı sunduğunu aktaran Birinci, EMRAM ölçeğine göre Avrupa genelinde 7. seviyede olan 4 hastaneden birinin Türkiye'de olduğunu söyledi.

Birinci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye dışında 29 Avrupa ülkesinde, 29 tane seviye 6 hastane bulunurken, bugün ülkemizde 166 seviye 6 hastane bulunmaktadır. Dijitalleşme sürecinde yakalanan olumlu ivmenin sürdürülebilir kılınması için yerli ve milli bilgi birikimi ve kaynakların kullanılması kritik önem arz etmektedir. Bu noktada, dijitalleşme süreçlerinde yatayda kullanılacak teknolojik altyapının ve üzerine temelleri atılacak dikey sağlık uygulamalarının, yerli ve mili bilgi birikimi ve kaynaklarıyla gerçekleştirilmesi, bizi dünya genelinde süren yarışta ön saflara taşıyacaktır. Dijitalleşmede dünyanın öncü ülkelerinden olma yönündeki amacımıza ulaşmak için tüm değerli sağlık çalışanlarımızın katkılarını bekliyoruz. Sağlıkta dönüşüm programı ile ortaya koyduğumuz vizyon, bu yolda bizim haritamız olmuştur. Ülke olarak biliyoruz ki biz birlikte çalıştığımızda en büyük zorlukların altından kolayca kalkacak güce ve yeteneğe sahibiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.