Hocalı Katliamı'nın 24. yılı

Hocalı Katliamı'nın 24. yılı
Iğdır'da, Hocalı Katliamı'nın 24. yılı dolayısıyla konferans ve anma programı düzenlendi-Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çerkez:-"Hocalı Katliamı'nı yapanlar sandılar ki Türk'ü, Azerbaycan'ı susturacaklar. Sırtında gay

IĞDIR (AA) - Iğdır'da Hocalı Katliamı'nın 24. yılı nedeniyle konferans ve anma etkinliği yapıldı.

Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneğince düzenlenen program, Iğdır Ermeni Soykırımı Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Daha sonra kültür merkezi salonunda devam eden programa Vali Davut Haner, Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sona Çerkez, Azerbaycan'ın Iğdır Konsolosu Fariz Caferov, Azerbaycan Devlet Televizyonu Yayın Yönetmeni Zernişan İnkılapkızı ve çok sayıda davetli katıldı.

Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, yaptığı konuşmada, Ermenilerin tarih boyunca Türk ve Müslümanlar üzerinde baskı kurduğunu, çocuk, kadın, yaşlı demeden masum halkı katlettiğini söyledi.

Azerbaycan tarihinin soykırımlarla dolu olduğunu belirten Acar, şöyle devam etti:

"Azerbaycan denince aklımıza hep Bakü katliamı, Kara Ocak, Karabağ işgali, Hocalı'da yapılan soykırımlar gelir. Tarih, Türklere karşı yapılan soykırımlarla doludur. Bize yapılanları çok çabuk unuturuz. Oysa Türklerin batıda Viyana'dan, doğuda ise Kafkaslardan çekilmeye başladıkları dönemden sonrası, hep soykırıma uğradıkları hadiselerle doludur. Viyana, Bosna, Mora, Tripoliçe ve Balkanların diğer bölgelerinde soykırıma uğrayan hep biz Türkler ve Müslümanlar olmuşuzdur."

- "Bu halkı susturamayacaklar"

Prof. Dr. Çerkez de Hocalı Katliamı'nı yapanların Türkler ve Azerbaycan'ı susturabileceğini sandığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Sırtında gayret ve namustan başka birşey olmayan bir milleti, Mübariz'i, Attila'sı, bir bayrak için ömürlük hapsi göze alan Ramil'i olan bir halkı susturamayacaklar. 26 Şubat 1992'de insanlık tarihinde görülmemiş, duyulmamış, 3 ay önceden düzenlenmiş bir muharebe sonucu bir gece de yerle bir ettiler. Ermeniler korkaktırlar, tilki yüreklidirler. O gece, diğer soykırımlarda olduğu gibi Rusya'dan, oradan, buradan toplama, kan içen, içki düşkünü kişilerle Hocalı'yı ateşe verdiler."

Programda, Ermenilerin gerçekleştirdiği soykırımdan derlenen ve hayat hikayelerinin anlatıldığı "Hocalı Feryadı" isimli videonun gösterimi de yapıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.