Humuslu Çocuklar En Çok Meyve Yemek İstiyor

Humuslu Çocuklar En Çok Meyve Yemek İstiyor
Suriye'de Humus ilinin Vaer semtinden çıkmak zorunda kalan çocuklar, en çok elma, muz ve dondurma yemeyi özledi- Cerablus'taki Zoğara kampına yerleştirilen Vaerli çocuklardan Ahmed:- "Vaer'de elma, muz, portakal yiyemiyorduk, şimdi elma, portakal, muz ve

CERABLUS (AA) - Suriye'nin Humus ilinde Beşşar Esed rejimi kuşatması altındaki Vaer semtinden tahliye edilen ve Halep'in kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında kurtarılan Cerablus ilçesine getirilen Vaerli çocuklar, kuşatma altında en fazla elma, muz ve dondurma yemeyi özlediklerini anlattı.

Esed güçlerinin ablukası altında yer alan Vaer'de kontrol noktalarından semte insani yardım girmesine izin verilmediği için halk sadece ellerindekini bulgur, pirin ve mercimekle yetinmek zorunda kalıyordu. Rejimin yoğun kara ve hava saldırıları sonrasında Rus garantörlüğünde rejimle muhalifler arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde Vaer'den mart ayında başlayan tahliyelerle ayrılmak zorunda kalan ilk iki kafile, Türkiye sınırında Halep'in Cerablus ilçesinde kurulan kamplara götürülmüştü.

Üçüncü kafile İdlib kırsalındaki geçici barınma merkezlerine, dördüncü, beşinci ve altıncı kafileler de Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'ten kurtarılan Cerablus'taki Zoğara kampına yerleştirilmişti.

Cerablus'un Zoğara kampına getirilen 7 bin 500 kişinin günlük yemeği İnsani Yarım Vakfı (İHH) tarafından karşılanıyor. Kampta kurulan aşevinde İHH günlük bir öğün sıcak yemek dağıtıyor.

Aşevi önüne yemek almaya gelen 10 yaşındaki Yasemin Ahmed, AA muhabirine ''Vaer'de pirinç ve bulguru zeytin yağına batırarak yiyorduk. Vaer'de elma, muz, portakal yemiyorduk. Şimdi elma, portakal, muz ve dondurma yemek ve süt içmek istiyorum." dedi.

Zoğara kampına yerleştirilen bir diğer Vaerli 12 yaşındaki Eyhem Mahmud ise, "Biz Humus'tan Cerablus bölgesine tehcir edildik. Buraya geldiğimizde bizim için her şeyin hazırlanmış olduğunu gördük. Aşevinden Allah razı olsun, her gün buradan sıcak yemek alıyoruz." diye konuştu.

Vaer'i terk etmek zorunda kalan 11 yaşındaki Halid İbrahim, kuşatma altında yemek bulmakta zorlandıklarını dile getirerek, "Allah razı olsun, buradaki aşevinden yararlanıyoruz. Biz verilen yemeklerin yanında etli yemekler, tavuk ve meyve de istiyoruz. Uzun bir zamandan beri meyve yemedik.'' ifadelerini kullandı.

Çıkmak zorunda kaldıkları Vaer'de 6 ay boyunca sadece bulgur ve pirinç yediklerini aktaran 38 yaşındaki Vail Ebu Haid de şunları kaydetti:

"Çocuklarımızla çoğu günler aç yatıyorduk. Orada durumumuz çok kötüydü, Allah İHH'dan razı olsun, her gün burada bize sıcak yemek dağıtıyorlar. Biz dağıtılan yemeğin yanında başka bir çeşidin daha verilmesini istiyoruz. Çocuklarımız orada hep aynı besini yediği için zayıf kaldılar. Burada yemeklerin yanında meyvenin de verilmesini yetkililerden istiyoruz."

Kamptaki İHH aşevi sorumlusu İsam Ebu Yunus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''İHH olarak Zoğara kampında her gün 7 bin 500 kişiye sıcak yemek sunuyoruz. Sadece sıcak yemek değil, ailelere içerisinde temel ihtiyaç malzemeleri olan yardım kolileri dağıtıyoruz." dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.