İİT 13. İslam Zirvesi

İİT 13. İslam Zirvesi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "Kardeş kavgaları büyük acılara yol açıyor. Mezhepçilik ümmetimizi bölüyor. İç savaşlar ve silahlı çatışmalar barış ve huzurumuzu tehdit ediyor. Terörizm ve aşırıcı akımlar istikrarımızı hedef alıyor. Sonuçta en büyük zararı m

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kardeş kavgaları büyük acılara yol açıyor. Mezhepçilik ümmetimizi bölüyor. İç savaşlar ve silahlı çatışmalar barış ve huzurumuzu tehdit ediyor. Terörizm ve aşırıcı akımlar istikrarımızı hedef alıyor. Sonuçta en büyük zararı masum Müslümanlar görüyor. Bu durumu kabul edemeyiz. Bu tablo karşısında sessiz kalamayız" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İstanbul Kongre Merkezi'nde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi öncesinde, zirveye hazırlık mahiyetindeki Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda üye ülkelerin temsilcilerine hitap etti.

Çavuşoğlu, tüm dünyanın adalet ve barışa ihtiyaç duyduğunu, en fazla da İslam aleminin birlik ve dayanışmaya muhtaç olduğunu belirtti. Bu nedenle bu yılki İslam Zirvesi temasını "Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma" olarak belirlediklerini kaydeden Çavuşoğlu, zirve sonunda yayımlanacak nihai bildirinin barış, güvenlik, istikrar ve refahı etkileyen sorunlara yönelik ortak tutumu, küresel meseleler karşısındaki duruşu yansıtacağına işaret etti. Zirvenin en önemli başarılarından birinin de gelecek 10 yılın yol haritasını çizecek olan "İİT-2025:Eylem Programı" belgesi olacağını ifade eden Çavuşoğlu, bu hedeflere işbirliği ve dayanışmayla ulaşılabileceğini, Türkiye'nin de bu hususta tüm sorumluluğu üstleneceğini söyledi.

Konuşmasında, Müslüman ülkeler arasındaki anlaşmazlıklara da değinen Çavuşoğlu, "Kardeş kavgaları büyük acılara yol açıyor. Mezhepçilik ümmetimizi bölüyor. İç savaşlar ve silahlı çatışmalar barış ve huzurumuzu tehdit ediyor. Terörizm ve aşırıcı akımlar istikrarımızı hedef alıyor. Sonuçta en büyük zararı masum Müslümanlar görüyor. Bu durumu kabul edemeyiz. Bu tablo karşısında sessiz kalamayız" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, mezhepçi anlayışların, farklı düşüncedeki insanlara zulmetmenin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak "Bunun dinimizde yeri yoktur. Yaşananlara sırtımızı dönmek de günahtır. Mezhepçilik fitnesini ortadan kaldırmak Müslümanlar olarak hepimizin ortak sorumluluğundur. Bu konuda herkese çağrıda bulunuyoruz. Geçmişin acılarını artık geride bırakıp İslam aleminin mutluluğu için çalışalım" diye konuştu. Çavuşoğlu, geçmişte birlikte yaşama kültürünün "en güzel örneklerini veren" İslam coğrafyasının içinde bulunduğu durumla ilgili özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.

Birlik ve dayanışma gerektiren sorunların başında terör geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Terörün dini, milliyeti veya mezhebi olmaz" diyerek teröre karşı durmanın tüm Müslümanlar için görev olduğunun altını çizdi.

Suriye'deki duruma da değinen Çavuşoğlu, dünya tarihinin en büyük acılarından birinin Suriye'de yaşandığını söyledi. Esed rejiminin zulmünün insanlık adına utanç tablosu haline geldiğini belirten Çavuşoğlu, "Hayatını kaybeden yaklaşık 500 bin kişi, evlerinden koparılan 12 milyon insan, ülkesinden ayrılmak zorunda kalan 5 milyon kardeşimiz hepimizin yürek acısı" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, temennilerinin Cenevre bildirisi temelinde Suriye halkının beklentilerine cevap verecek bir siyasi dönüşümün en kısa sürede hayata geçirilmesi olduğunu dile getirdi.

- Filistin meselesi

Bölgedeki sorunların temel sebeplerinden birini de Filistin halkının maruz kaldığı zulüm olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Bir milletin, namluların gölgesinde yaşamaya mahkum edilmesi tüm insanlık için bir utanç kaynağıdır" dedi. Filistinlilerin kendi devletlerinden mahrum bırakılmalarının hiçbir haklı gerekçesi olmayacağının altını çizen Çavuşoğlu, "Kalıcı barışın tek yolunun 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin'dir" diye konuştu. Çavuşoğlu, 137 ülkenin Filistin devletini tanıdığını hatırlatarak bu sayıyı artırmak için birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.

- Yukarı Karabağ sorunu

Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çıkan çatışmaları da hatırlatan Çavuşoğlu, Ermenistan'ın Yukarı Karabağ işgali devam ettiği müddetçe çatışma riskini süreceğini, ihtilafın ilgili BM kararları, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları çerçevesinde bir an evvel çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. İİT'nin de girişimlerde bulunması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Bu bağlamda Yukarı Karabağ konusunda bir temas grubu oluşturulması son derece önemli bir adım olacaktır. Kıdemli Memurlar Toplantısı'nda bu temas grubunun oluşturulması kararı alınmıştır. Bu temas grubuna katılmak isteyen ülkelere özellikle burada çağrıda bulunmak istiyoruz, isimlerini yazdırabilirler" diye konuştu.

- Kıbrıs sorunu

Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs sorunu hakkında da Mayıs 2015'ten beri taraflar arasındaki müzakerelerin sürdüğünü hatırlattı. "Önemli bir fırsat yakaladık. Bundan yararlanılmasını ümit ediyoruz çünkü bu aynı zamanda son fırsattır" diyen Çavuşoğlu, üye ülkeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne destek vermeye çağırdı.

- 13. İslam Zirvesi

Konsey toplantısıyla İİT'nin iki yıllık dönem başkanlığı Türkiye'ye geçti.

1969 yılında kurulan İİT'nin 56 üyesi ve 5 gözlemci üyesi bulunuyor. Teşkilat, rejimin protestoculara sert müdahalesi sonrasında Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı.

Birleşmiş Milletler'den sonra dünyadaki ikinci en büyük örgüt olan İİT, bütün İslam ülkelerinin bir araya geldiği tek uluslararası örgüt konumunda.

Teşkilatın en yetkili organı olan İslam Zirvesi, genel politikaları belirlemek ve zirve başkanını seçmek üzere üç yılda bir toplanıyor. İslam Zirvesi'nin 13'üncüsü bu yıl 14-15 Nisan'da İstanbul'da yapılacak.

"Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma" temasıyla toplanacak bu yılki zirvede İslam dünyasının karşı karşıya olduğu riskler ve tehlikeler ile bunların çözüm yolları görüşülecek.

Zirve sonunda gelecek 10 yıl için çeşitli alanlarda hedefler koyan "İİT-2025:Eylem Programı" belgesinin, Filistin kararının ve nihai bildirinin kabul edilmesi, Türkiye tarafından hazırlanan, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin yaklaşımları içeren "İstanbul Deklarasyonu"nun yayımlanması bekleniyor.

Zirve toplantısının gündemini ve çalışma programını belirlemek için yapılan Bakanlar Konseyi Toplantısı gün boyu sürecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.