İit Genel Sekreteri Useymin Mısır'da

İit Genel Sekreteri Useymin Mısır'da
İİT Genel Sekreteri Useymin, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Dışişleri Bakanı Şukri ile "Kudüs'le ilgili gelişmeler başta olmak üzere Filistin davasını" görüştü

KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Samih Şukri, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin ile "Kudüs'le ilgili gelişmeler başta olmak üzere Filistin davasını" görüştü.

Mısır'ı Kasım 2016'da göreve gelmesinden bu yana ilk kez ziyaret eden İİT Genel Sekreteri Useymin, Cumhurbaşkanı Sisi ve Dışişleri Bakanı Şukri ile iki ayrı görüşme gerçekleştirdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sisi ile Useymin'in bir araya geldiği görüşmede, Filistin davasıyla ilgili gelişmeler ve kriz yaşayan bölge ülkelerinin durumlarının ele alındığı belirtildi.

Görüşmede ülkesinin İİT'yi destekleme ve İslam aleminin maruz kaldığı sorunlarla mücadelede rolünü güçlendirmede kararlı olduğunu aktaran Sisi, ümmetin yeteneklerini, menfaatini korumak ve mevcut krizleri etkisiz hale getirmek için İslam ülkelerinin dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

İİT Genel Sekreteri Useymin de Mısır'ın Kudüs meselesi ve Filistin uzlaşı sürecinde gösterdiği çabalardan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Useymin'in Dışişleri Bakanı Şukri ile bir araya geldiği görüşmede Filistin davası ve Kudüs'teki gelişmelerin yanı sıra Irak, Suriye, Libya ve Yemen'deki durumlar ve Afrika ile ilişkilerin ele alındığı aktarıldı.

Dışişleri Bakanı Şukri, ülkesinin terör başta olmak üzere mevcut sorunlar karşısında Müslüman halkların meşru haklarını savunmak için İİT'nin rolünün güçlendirilmesine destek verdiğini ifade etti. Şukri, Kudüs ve mukaddesatın korunmasının Mısır'ın dış politikasının öncelikleri arasında bulunduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017'de, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak kabul ettiğini ilan etmiş ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması için Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini açıklamıştı.

Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasından bu yana, başta işgal altındaki Doğu Kudüs olmak üzere, Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde ve Gazze sınırında gösteriler düzenleniyor. İsrail askerleri, bu gösterilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazın yanı sıra zaman zaman gerçek mermiyle müdahale ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.