İİT Olağanüstü Zirvesi

İİT Olağanüstü Zirvesi
Filistin Büyükelçisi Mehdavi:- "Mescid-i Aksa, sadece Filistin'in değil, tüm Müslümanların meselesidir"

CAKARTA (AA) - Filistin'in Cakarta Büyükelçisi Fariz Mehdavi, Mescid-i Aksa'nın sadece Filistin'in değil, tüm Müslümanların meselesi olduğunu belirtti.

Endonezya'nın başkent Cakarta'da düzenlenen, Filistin ve Kudüs konulu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5. Olağanüstü Zirvesi hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulunan Mehdavi, Filistinlilerin ülkelerini, Mescid-i Aksa'yı saldırılara karşı savunduklarını ifade ederek "Çünkü Mescid-i Aksa, sadece Filistin'in değil, tüm Müslümanların meselesidir. Bu nedenle zirveye Müslüman ülke liderlerinin katılması büyük önem arz ediyor" dedi.

Mehdavi, geçen yıl yapılması planlanan ancak birçok İslam ülkesinde yaşanan karışıklıklar nedeniyle iptal edilen zirvenin, Endonezya'nın evsahipliği yapabileceğini açıklaması sonrası Cakarta'da düzenlenmesine karar verildiğini anımsattı.

Zirvenin tek amacının birlik ve barışı vurgulamak olacağını söyleyen Mehdavi, "Tüm Müslümanların tek bir düşüncesi vardır. O da barıştır. Sadece barış. Ve Filistin'in kimsenin kontrolünde olmayan bağımsız bir ülke olmasıdır. Kudüs ise bağımsız Filistin'in başkentidir. Kudüs Müslümanlar, Hristiyan ve Yahudiler için özel bir yerdir. Ama bazı güçler Kudüs'ün karakterini değiştirerek sadece Yahudilerin merkezi olmasını istiyor" diye konuştu.

Mehdavi, zirvede İsrail tarafından Kudüs'te oluşturulan gergin ortamın sadece sembolik olarak tartışılmayacağına, ortaya konulan düşüncelerin fiili olarak uygulanmasının planlanacağına dikkati çekti.

"Aslında Kudüs konusu tüm Müslüman ülkelerin kaynaşması ve birlik olması için ortak bir değer" diyen Filistin'in Cakarta Büyükelçisi Mehdavi, bu nedenle konferansa tüm kardeş ülkelerin katılmasının önemli olduğunu söyledi.

Cakarta’daki Filistin ve Kudüs konulu olağanüstü zirve sonunda iki bildiri yayımlanacak. Bildirilerin ilkinde Müslüman ülkelerin Filistin ve Kudüs’e desteklerinin devam ettiğine vurgu yapılması, Cakarta Deklarasyonu ile yayınlanacak ikinci bildirgede ise bazı somut görüşlerin ortaya konması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.