IKBY'deki siyasi kriz

IKBY'deki siyasi kriz
IKBY parlamentosundaki siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle etnik ve dini azınlıklara mensup milletvekillerinin 6 ay sonra ihtilafları gidermek amacıyla gerçekleştirdiği toplantıda uzlaşıya varılamadı

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosundaki siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle etnik ve dini azınlıklara mensup milletvekillerinin aylar sonra ihtilafların çözülmesi amacıyla bir araya geldiği görüşmede uzlaşı sağlanamadığı bildirildi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Grup Başkanvekili Ebubekir Heledıni, "Aradan geçen 6 aylık uzun bir süreden sonra parlamentonun tekrar bir araya gelmesi için atılan adımı çok olumlu karşılamıştık. Maalesef şu ana kadar siyasi partiler arasındaki ihtilaf ve krizler sona ermedi. Toplantıda parlamentonun önemi ve rolü üzerinde görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

- Goran Hareketi parlamentoda greve gidecek

Parlamentoda alınacak tüm kararların ortak bir uzlaşı sonunda gerçekleşmesinden yana olduklarını aktaran Heledıni şunları kaydetti:

"Parlamento çatısı altında greve gidilmesi dahil tüm kararlarda ortak hareket edilmesinin daha iyi ve yararlı olduğunu beyan ettik. Bu yönde bir adım atılması Kürdistan halkına bir mesaj niteliği taşıyacak ancak şu ana kadar siyasi partiler arasındaki ihtilaflar ve fikir ayrımından dolayı herhangi bir sonuca ulaşılmadı. Bu yüzden ortak bir grev kararı da alamadık. Sadece Goran Hareketi greve gideceğini ilan etti. Krizin çözülmesi için tüm gayretimizi sarf edeceğiz."

Heledıni, parlamentonun yakın bir zamanda aktifleşmesini öngörmediklerini belirterek, "Tüm partilerin tekrar bir araya gelmesi, yasaların çıkarılması ve teklifler üzerinde görüşme yapması gibi konularda kısa vadede parlamentonun tekrar aktifleşeceğini düşünmüyoruz. Ancak, birlikte çalışmak için daha çok fırsat var" ifadelerini kullandı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim) Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komela) grup başkanvekillerinin yanı sıra etnik ve dini azınlıklara mensup milletvekilleri bugün basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Taraflar, yaklaşık 4 saat boyunca parlamentonun tekrar etkinleştirilmesi ve siyasi ihtilafların ortadan kaldırılması konularını masaya yatırdı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.