İkizlerden ödüllü tasarruf projesi

İkizlerden ödüllü tasarruf projesi
Kırşehir'de ikiz lise öğrencilerince hazırlanan, TÜBİTAK ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünce düzenlenen yarışmada birincilik ödülü alan proje, kalorifer petekleri olan tüm doğalgaz sistemlerinde tasarruf sağlıyor- Öğrencilerden Emine Ayyüce Altınta

KIRŞEHİR (AA) - ALİ GÜNEŞ - Kırşehir'in Kaman ilçesinde ikiz lise öğrencilerinin hazırladığı, TÜBİTAK ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından açılan yarışmada birinci olan proje, kalorifer petekleri olan tüm doğalgaz sistemlerinde tasarruf imkanı sağlıyor.

Kaman Bilim Sanat Merkezi'nin ikiz öğrencilerinden Aysıla ve Emine Ayyüce Altıntaş'ın hazırladığı "Kalorifer Radyatörlerindeki Hava Sıkışmasını Gösteren Işıklı Uyarı Sistemi Projesi", Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK iş birliğiyle düzenlenen yarışmadan birincilik ödülüyle döndü.

Evlerindeki kalorifer sisteminin yeterli ısı vermemesinden yola çıkarak, emekli öğretmen olan anne ve babalarının da katkılarıyla projeyi hazırlayan ikizler, projeye sahip çıkılması ve üretim yapılması halinde ısınmada ülke ekonomisine ciddi bir tasarruf sağlanacağı inanıyor.

Kardeşlerden Emine Ayyüce Altıntaş, evlerindeki kalorifer sisteminin peteklerinde yaşanan ısınma sorununa çözüm bulmak için yaptıkları araştırmanın projeye dönüştüğünü söyledi.

Hazırladıkları projeyi Kaman Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki öğretmenleriyle paylaştıklarını belirten Altıntaş, onların yönlendirmesi sonucu TÜBİTAK ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün başlattığı yarışmaya katılarak 250 proje arasında birinciliği elde ettiklerini dile getirdi.

Projenin amacının erken uyarı ile ısı ve para tasarrufu sağlanması olduğuna işaret eden Altıntaş, peteklerde hava sıkışmasını gösteren ışıklı uyarı sistemi ile enerji kaybının azaltılmasını hedeflediklerini anlattı.

Örnek bir maket yaparak projeyi petekler üzerinde denediklerini aktaran Altıntaş, şunları kaydetti:

"Önemli olan bu sorunun erken fark edilmesi. Bizim amacımız kalorifer peteklerindeki hava sıkışmasını gösteren ışıklı uyarı sistemi ile enerji kaybının azaltılmasıdır. Peteğin içerisine yerleştirdiğimiz çift çıkışlı cam borunun içindeki sudan daha hafif topun yükselip alçalmasıyla uyarı sistemi çalışıyor. Hava olmadığında top devreye baskı yapıyor ve ışık yanmıyor. Hava olduğunda ise top sensöre baskı yapamıyor ve ışık yanıp bize uyarı veriyor."

Peteklerde hava oluştuğunda bunun sensörle ortaya çıktığına işaret eden Altıntaş, "Kaloriferde hava olduğu zaman su aşağı tarafta oluyor ve yerleştirdiğimiz top suyu takip ediyor. Top hareket ettikçe arabalarda kapı açılınca sinyal veren sensör gibi ayarladığımız basit bir düzenekle, su topa baskı yapıyor. Hava boşluğu oluştuğunda kalorifer peteğinin dışında yer alan ışık yanarak bize uyarı veriyor. Bu uyarıdan sonra da peteğin hava boşluğu alınıyor." diye konuştu.

Aysıla Altıntaş da hazırladıkları projenin enerji tasarrufu imkanı sağlayacağına dikkati çekti.

- 250 proje arasından birinci oldu

Proje danışmanı Kaman Bilim ve Sanat Merkezi Fen Bilimleri Öğretmeni Emrah Yıldırım ise 250 proje arasından birinci seçilen "Kalorifer Radyatörlerindeki Hava Sıkışmasını Gösteren Işıklı Uyarı Sistemi" projesinin evlerde, iş yerlerinde, sanayi kuruluşlarında da rahatça kullanılacağını söyleyerek, "Basit bir mekanizma ile büyük tasarruflar elde edebiliriz. Projemiz önce ilk 10, sonra ise Türkiye birincisi seçildi." ifadelerini kullandı.

Proje ve ödül için öğrencilere teşekkür eden Kaman Kaymakamı Murat Girgin ve Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, ikiz öğrencilere bilgisayar, tablet gibi çeşitli hediyeler vererek başarılarından dolayı kutladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.