İklim değişikliği kuş popülasyonunu etkiliyor

İklim değişikliği kuş popülasyonunu etkiliyor
ANKARA (AA) - Uluslararası bir çalışma, Avrupa ve ABD'deki en yaygın kuş türlerine ait popülasyonun iklim değişikliğiyle farklılaştığını ortaya...

ANKARA (AA) - Uluslararası bir çalışma, Avrupa ve ABD'deki en yaygın kuş türlerine ait popülasyonun iklim değişikliğiyle farklılaştığını ortaya koydu.

BBC'nin haberine göre, Durham Üniversitesinden bilim adamlarının yürüttüğü çalışmada, bugüne kadar ilk kez iklimin, dünyanın uzak bölgelerindeki geniş çaptaki kuş popülasyonu üzerinde benzer, önemli bir etkiye sahip olduğu belirtildi.

Science dergisinde yayımlanan çalışmada, kuş gözlem gönüllüleri tarafından toplanan 30 yıllık alan verileri ve nüfuz tahmin modelleri kullanıldığı bildirildi.

Her kuş türünün habitatıyla ilgili modeller geliştiren araştırmacılar, 1980 ile 2010 arasında kaydedilen yıllık iklim değişikliklerinin bu modellere etkisini inceledi.

Avrupa'da artan hava sıcaklığının, bazı kuş türlerinin sayısını artırırken, aynı sıcaklığın diğer kuş türleri için elverişli olmadığı ifade edildi.

Çalışmada, genel eğilimin ABD ve Avrupa'da şaşırtıcı derecede benzerlik gösterdiğine dikkat çekildi.

Araştırmanın, iklimin, iki kıta boyunca kuşlara ait habitatı nasıl adım adım yeniden haritalandırdığı belirtildi.

Örneğin Avrupa'da, çalıkuşu gibi kuşların, kışları iklim ılımanlaştığında kuzey ülkelerde arttığı ancak bazı güney ülkelerinde azaldığı kaydedildi. Aynı şekilde, Amerika nar bülbülünün bazı güney ülkelerde azalırken, kuzey ülkelerinde arttığı gözlemlendi.

Coğrafi şekilleri ve bitki örtüsü arasında büyük farklılıklar olmasına rağmen iki kıta arasında görülen benzerliğin, iklim değişikliğinin kuş türleri üzerindeki etkilerinin ispatı olduğu kaydedildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.