İMKON Genel Başkanı Tellioğlu:

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu:
"Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce faizlerde indirim çağrısı yapıyoruz”

ANKARA (AA) - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün gözünün konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu belirterek, "Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce faizlerde indirim çağrısı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların inşaat ve konut piyasasını desteklemesi gerektiğini belirtti.

Merkez Bankasının faiz indirimine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesinin konut satışlarını vurduğunu savunan Tellioğlu, "Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce indirim çağrısı yapıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Tellioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kredili konut satışlarının son aylarda düştüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Düşüş trendi yılın ilk üç ayında devam etti. İpotekli satışlar geçen yılın ilk üç ayında 115 bin 445'ti. Bu yılın aynı döneminde bu rakam 95 bin 861'de kaldı. Yüzde 17'lik bir düşüş var. Yaklaşık bir yıl aradan sonra faiz indirimi yapan Merkez Bankası, yeni başkan Murat Çetinkaya'nın katıldığı ilk Para Politikası Kurulu toplantısında da 50 baz puanlık indirime gitti. Bu vesileyle yeni başkana da teşekkür ediyor ve yeni görevinin hayırlı olmasını diliyorum. Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını sürdürmesi konut satışlarını vuruyor."

Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için konut kredilerinde faizin psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inmesini beklediklerini belirten Tellioğlu, "Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleri, vatandaşlarımızın ev sahibi olmasının yolunu açmasıdır. İnşaat ve konut piyasasının desteklenmesinin, sektörün diğer paydaşları olan 250 alt sektörün de destekleneceği anlamına geleceğini ve bunun da istihdamda olumlu bir tablo ortaya çıkaracağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.