İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Gürcistan'da

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Gürcistan'da
Hammond: "Rusya uluslararası sistemin norm ve kurallarını ihmal ediyor ve bu tabii ki hepimiz için bir tehdittir"

TİFLİS (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Rusya'nın uluslararası sistemin norm ve kurallarını ihmal ettiğini belirterek, "Bu tabii ki hepimiz için bir tehdittir" ifadesini kullandı.

Hammond, resmi ziyaret için bulunduğu Tiflis'te Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hammond, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Güney Osetya ile Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere ilişkin açıklamada bulundu.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ve yaşadığı toprak bütünlüğü sorununun ancak barış yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade eden Hammond, Rusya'nın Ukrayna'da yaptıklarının kabul edilmez olduğunu vurguladı.

Hammond, Rusya'nın uluslararası kurallara uymadığını ve bu durumun aslında herkes için bir tehdit anlamına geldiğini vurgulayarak, "Rusya uluslararası sistemin norm ve kurallarını ihmal ediyor ve bu tabii ki hepimiz için bir tehdittir" dedi.

Rusya'nın bölgede ve dünyada büyük bir güç olduğunu ve onunla terörle mücadele konusunda, özellikle Ortadoğu'da Irak ve Suriye'de DAEŞ'le mücadelede birçok konuda aynı endişeleri paylaştıklarını söyleyen Hammond, teröre karşı tam başarılı olmak için Rusya'yı uluslararası kurallara uymaya çağırdı.

Hammond şunları kaydetti:

"İstediğimiz Rusya'nın uluslararası toplumun içinde yapıcı bir rol oynamasıdır. Rusya'nın DAEŞ'i yenmek istediğinden benim bir şüphem yok ama hepimizin bu konular üzerinde ortak bir çalışma yapmaya ve aynı zamanda uluslararası standart ve kurallara uymaya ihtiyacımız var."

Gürcistan'ın AB ve NATO ile entegrasyonu konularına da değinen Hammond, son yıllarda Gürcü hükümetinin uyguladığı reformların başarılı olduğunu ve böylece Gürcistan'ın AB'ye daha da yakınlaştığını dile getirdi.

Kvirikaşvili ise Hammond'a Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destek için teşekkür ederek, iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek için hükümetlerce yakın işbirliği içinde olduklarını ifade etti. Kvirikaşvili, özellikle ticaret ve ekonomi alanlarında ilişkilerin hızla geliştiğini ve İngiltere'nin Gürcistan için ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı.

Hammond'la görüşmesinde, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü, bölgedeki gelişmeler ve teröre karşı mücadele konularını ele aldıklarını ifade eden Kvirikaşvili, iki tarafın da terörü kınadığını ve dünyada barış olması için yakın işbirliğinin önemini değerlendiklerini sözlerine ekledi.

Kvirikaşvili'den önce Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Davit Jalaganiya ile de görüşen Hammond'un, Gürcistan Parlamanto Başkanı Davit Usupaşvili ile görüşmesinin ardından Tiflis'ten ayrılması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.