İngiltere Türkiye'ye destek çağrısında bulunacak

İngiltere Türkiye'ye destek çağrısında bulunacak
İngiltere Başbakanı Cameron, bugün Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nde, sığınmacı krizi çerçevesinde Türkiye'ye destek çağrısında bulunacak- İngiltere, Avrupa'daki sığınmacı kriziyle mücadele kapsamında NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevine bir çıkarma

LONDRA (AA) - İngiltere, bugün Brüksel'de yapılan Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde Türkiye'ye destek çağrısında bulunacağını bildirdi.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede İngiltere'yi temsil eden Başbakanı David Cameron, sığınmacı kriziyle mücadele çerçevesinde uluslararası topluma üç önceliğe odaklanılması gerektiğini söyleyecek.

Açıklamada, İngiltere'nin bu kapsamdaki çağrıları şöyle sıralandı:

"Botlara erişim bağlantısının kesilmesi, insan kaçakçısı çetelerin bitirilmesiyle Avrupa'da yeniden yerleştirme ve yasa dışı göçmenlerin geri dönüşünün hızlandırılması. Halihazırda 2,6 milyon sığınmacıya evsahipliği yapan ve Suriye sınırında daha birçoğunun barındığı Türkiye'nin desteklenmesi. Yunanistan'a teknik destek sağlanarak yasa dışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesinin hızlandırılması."

- NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevine katkı

Başbakanlık açıklamasında ayrıca Avrupa'daki sığınmacı kriziyle mücadele çerçevesinde NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevine İngiltere'nin de katkıda bulunacağı bildirildi.

Açıklamada, İngiliz Kraliyet Donanmasına ait bir çıkarma gemisi ile iki sahil koruma botunun, NATO'nun Türkiye-Yunanistan arasındaki sığınmacı akınını azaltma görevine katılması kararı verildiği belirtildi. Çıkarma gemisinin "Wildcat" tipi bir helikopterle desteklendiğini belirtilen açıklamada, İngiltere'nin, "sığınmacıları Yunanistan'a götüren insan kaçakçılarının tespiti ve bunların Türk yetkililere bildirilmesi operasyonlarına katkı sağlayacağı" bilgisi verildi.

-"NATO görevi çok önemli"

Başbakanlık açıklamasında David Cameron'ın konuya ilişkin ifadelerine de yer verildi. Krizi, Avrupa'nın bugün karşı karşıya olduğu en büyük zorluk olarak nitelendiren Cameron, ülkesinin özellikle krizi körükleyen insan kaçakçılığı ve suç şebekeleriyle mücadele çabalarına yönelik katkılarının hayati önem taşıdığını kaydetti.

Suç şebekelerinin dağıtılması gerektiğine vurgu yapan Cameron, "Bu nedenle bu NATO görevi çok önemli. Bu, insan kaçakçılarının durdurulması ile Avrupa'ya yol alan göçmenlerin geri çevrileceğine yönelik sığınmacılara açık bir mesaj gönderme fırsatı oluşturuyor. Birleşik Krallık bu nedenle bu NATO görevini destekliyor" ifadesini kullandı.

İngiltere geçen yıl da AB'nin Akdeniz'deki operasyonlarına katkı çerçevesinde Kraliyet Donanması'na ait üç gemi görevlendirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.