İngiltere'nin AB'deki geleceği

İngiltere'nin AB'deki geleceği
AP Başkanı Schulz: - "AB Komisyonu'nun teklifini AP'de yasalaştırmak için harekete geçeceğimizi garanti ediyorum. AP, uzlaşılmış ve adil bir anlaşmayı desteklemek için elinden geleni yapacaktır ancak sonucu önceden söyleyemem"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, İngiltere'yi Avrupa Birliği'nde (AB) tutmak için varılacak bir anlaşmayı engellemeyeceklerini ancak yapılacak bir oylamanın sonucunu da garanti edemeyeceklerini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, 17-18 Şubat'ta yapılacak olan AB Liderler Zirvesi öncesi, AP Başkanı Schulz ile bir araya geldi.

Görüşmeye yaklaşık 20 dakika geç gelen Cameron, çıkışta ise beklenenin aksine açıklama yapmadan AP'den ayrıldı.

Schulz ise tek başına yaptığı açıklamasında, İngiltere ve AB Komisyonu arasında yürütülen görüşmelere atıfta bulunarak, şöyle konuştu:

"Birlikte kalınmasına dair referandumun hemen ardından, AB Komisyonu'nun teklifini AP'de yasalaştırmak için harekete geçeceğimizi garanti ediyorum. Ancak şunu açıklığa kavuşturmak gerekir: Hiçbir hükümet Parlamento'ya gidip, 'Bu benim teklifim. Sonuca dair garanti verir misiniz?' diyemez. Demokrasilerde bu mümkün değil. AP, uzlaşılmış ve adil bir anlaşmayı desteklemek için elinden geleni yapacaktır ancak sonucu önceden söyleyemem."

Schulz, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi Genel Başkanı Nigel Farage'ın AP'nin olası bir anlaşmayı veto edeceğine dair açıklaması ile ilgili, Parlamento'nun görevinin bir anlaşmayı engellemek olmadığını belirterek, "AP'nin vetosu yok. Bu söylemi tamamen reddediyorum" diye konuştu.

Yarın başlayacak AB Liderler Zirvesi'nde İngiltere'yi birlikte tutabilmek için sunulan teklifle ilgili bir anlaşmaya varılmaya çalışılacak. Cameron'ın "AB üyesi ülkelerden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşamasını" öngören şartı ayrımcı bulunuyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, böyle bir uygulamanın ancak diğer ülkelerin onayıyla yürürlüğe girmesini öngören bir teklif sunmuştu. Zirvede teklifle ilgili bir karara varılması hedefleniyor.

Cameron, 4 yıl şartının yanı sıra AB'den İngiltere gibi avro bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunması, milli parlamentolara daha fazla rol verilmesi ile AB'nin yetki ve sorumluluğunu artıracak adımlardan kaçınılmasını talep ediyor.

İngiltere'nin AB'deki geleceği 2017 sonuna kadar referanduma sunulacak. Cameron, eğer ile bir anlaşmaya varabilirse referandumda AB'de kalınması için kampanya yürüteceğini söylüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.