İngiltere'nin AB'deki geleceği

İngiltere'nin AB'deki geleceği
Cameron pazarlıkların son aşaması için Brüksel'e hareket etti- AB Komisyonu Başkanı Juncker: "Bir anlaşma sağlayacağımız konusunda gayet eminim"

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinde yapılacak AB referandumu ve yürütülen yeniden müzakere süreci için son pazarlıkları yapmak üzere Brüksel'e giderken, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, "İngiltere'nin AB üyeliğiyle ilgili bir anlaşmaya varılacağından gayet emin olduğunu" söyledi.

Cameron, ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğiyle ilgili yeniden müzakerelere ilişkin varılacak anlaşma için Brüksel'de bugün toplanacak Avrupa Birliği liderleri zirvesine katılacak. Yeniden müzakereler çerçevesinde AB ülkelerini ikna turuna çıkan ve bugünkü zirve öncesi 20 AB ülkesini ziyaret eden Cameron, zirvede son pazarlıklarını yapacak.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, zirve öncesi yaptığı açıklamada, "Bir anlaşma sağlayacağımız konusunda gayet eminim. Birkaç soruyu halletmemiz gerek. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin aktif ve yapıcı bir üyesi olacağından eminim" dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da İngiliz yayın kurumu BBC'ye yaptığı açıklamada, "iki günlük zirveden, liderlerin bir sonuç elde etmekten başka çaresi olmadığını" kaydetti. Cameron'ın bugün Brüksel'de Tusk ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Brüksel'de iki gün sürecek AB zirvesinde İngiltere'nin reform taleplerinin yanı sıra sığınmacı krizi de ele alınacak.

İngiltere'nin AB vatandaşı göçmenlerine sosyal yardımları kısıtlama teklifi özellikle Polonya ve Macaristan gibi ülkelerin itirazlarına neden oluyor. Ancak Cameron'a Alman hükümeti destek veriyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel dün yaptığı açıklamada, "Cameron'ın taleplerinin gerekli ve haklı" olduğunu söylemişti.

Cameron, AB liderleri zirvesinden bir anlaşmayla ayrılırsa, yarın acil kabine toplantısı yapacak. Toplantı sonrası Cameron'ın AB referandumu tarihini açıklama ihtimali bulunuyor. Halka "Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunun yönetileceği referandumun haziran ayında yapılabileceği belirtiliyor.

AB ile egemenlik, ekonomi yönetimi, rekabet ve göç başlıkları altında yeniden müzakereler yürüten David Cameron, istediğini alması durumunda üyeliğin devamından yana kampanya yürütecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.