İnsan Hakları Örgütü'nden Kenya raporu

İnsan Hakları Örgütü'nden Kenya raporu
HRW, Kenya hükümetine tecavüz mağdurlarına tazminat ödemesi çağrısında bulundu

ANKARA (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kenya'da 2007-2008 yıllarında seçim sonrası patlak veren şiddet olaylarında tecavüze uğrayan kadınlara tazminat ödenmesi çağrısı yaptı.

Örgütün "Öylece Oturdum ve Ölümü Bekledim" başlıklı raporunda, seçim sonrasındaki şiddet olayları sırasında tecavüze uğrayan yüzlerce kadının fiziksel ve psikolojik sağlık sorunları yaşadığına, yoksulluk ve sosyal dışlanmışlıkla mücadele ettiğine dikkat çekildi.

Tecavüze uğrayan 163 kadın ve kız çocuğu ile 9 erkek ve görgü tanıklarıyla yapılan görüşmeler çerçevesinde hazırlanan 104 sayfalık raporda, Kenya hükümetinin mağdurlara destek olmada ve durumlarının düzeltilmesini sağlamada yetersiz kaldığına işaret edildi.

Raporda, Kenya hükümetine acil tıbbi yardıma ihtiyacı olanları tespit etmesi ve bu kişilerin ücretsiz ve gönüllü tıbbi ve psikolojik hizmetlere erişimlerini sağlayan politikalar benimsemesi tavsiyesinde bulunuldu.

HRW'nin Afrika kadın hakları araştırmacısı Agnes Odhiambo, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çok sayıda tecavüz mağdurunun HIV dahil birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve yoksulluk çektiğini belirterek, hükümet tarafından yardım edilmek yerine bu kadınların yok sayıldığını görmenin kendilerini çok şaşırttığını kaydetti.

Odhiambo, hükümetin cinsel şiddet mağdurlarının sorunlarına çare bulmak için dikkatlice plan yapması ve bu kişilere tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

Kenya'da 2007 yılındaki tartışmalı seçimlerin ardından patlak veren şiddet olaylarında bin 133 kişi öldürülmüş, 600 bin kişi yerlerinden olmuş, en az 900 kişi cinsel şiddete maruz kalmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.