Intel Teknoloji Konferansı

Intel Teknoloji Konferansı
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Öğüt:-"Dördüncü Endüstri Devrimi dijital dönüşüm ile dijital dönüşüm de ezber bozan teknolojiler sayesinde mümkün olacak"-"Operatörler olarak, Intel gibi alanında lider çip üreticileriyle el ele vererek dünyayı yarınd

İSTANBUL (AA) - Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, "Dördüncü Endüstri Devrimi dijital dönüşüm ile, dijital dönüşüm de ezber bozan teknolojiler sayesinde mümkün olacak" dedi.

Intel Teknoloji Konferansında konuşan Öğüt, dünyanın hızla dijital bir geleceğe doğru evrildiğini ve her şeyin dijitalleşme yolunda dev adımlarla ilerlediğini söyledi.

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumunda ana temanın "Dördüncü Endüstri Devrimini Yönetmek" olduğunu hatırlatan Öğüt, şöyle konuştu:

"Davos'ta ulusal, bölgesel ve global ekonomilerin gelecekteki istikrarı ve sürdürülebilirliği açısından önem taşıyan 'Dördüncü Endüstri Devriminin hayatlarımızı dönüştürme hızını ve gücünü yönetmek', 'Gelişmekte olan teknolojilerin de rol oynadığı güvenlik ve insani yardım alanlarındaki hızlı değişimi yönetmek' ve 'İklim değişikliğinden internetin geleceğine, dünyanın karşı karşıya olduğu pek çok ortak sorunu, yeni modellerden yararlanarak çözmek' olmak üzere üç temel konu konuşuldu.

Bütün bu tartışmalardan, dünyayı bekleyen temel sorun ve zorlukları etkili ve sürdürülebilir bir biçimde çözmek için, yaşama, çalışma, hayatta kalma ve etkileşimde bulunma biçimlerimizi kökünden değiştiren teknolojik gelişmelerin oluşturduğu Dördüncü Endüstri Devriminden yararlanmak, 'Endüstri 4.0' fırsatını çok iyi değerlendirmek gerektiği sonucu çıktı.


-"Ezber bozan teknolojiler dijital dönüşümün lokomotifi konumunda"


Öğüt, "Dördüncü Endüstri Devrimi nasıl gerçekleşecek" sorusu için cevabın dijitalleşmede yattığına dikkati çekti. Dördüncü Endüstri Devriminin dijital dönüşüm ile, dijital dönüşümün de ezber bozan teknolojiler sayesinde mümkün olacağını belirten Öğüt, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yarından sonraki dünyada hayatımızın her alanında dijital dönüşüm ve ezber bozan teknolojilerle çok sık karşılaşacağız. Yeni teknolojilerin ve bilimsel buluşların adeta sonsuz geçidine tanıklık edeceğiz. Ezber bozan teknolojilerin gücü hepimizi şaşırtacak. Statükoyu bozma, insanların yaşama ve çalışma biçimlerini değiştirme, değer yargılarını yeniden düzenleme, yepyeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasını sağlama potansiyeline sahip olan bu teknolojiler, yaşamlarımızda köklü ve kalıcı değişiklikler yaratacak.

Bu noktada her yöneticinin ezber bozan teknolojilerin gücünü çok iyi tartması gerekecek. Bugün, teknolojinin bize sağladığı en büyük fayda, yeni iş yapma biçimleri sunması. Teknolojiye hakimiyet, kurumların ve kültürlerin vazgeçemeyeceği kalıcı değişimleri de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla, yeni müşteriler kazanma, mevcut müşteri tabanını koruma ve yeni stratejiler için ilham alma konularında ezber bozan teknolojilerin rolünü ve etkisini iyi kavramak, başarının ve rekabetin ana unsuru olacak."

Alışılan anlamda teknolojinin, fiziksel ya da beşeri sermaye içinde yer aldığını ve ekonomiler için daha az girdi ile daha çok değer yaratılması anlamına geldiğini kaydeden Öğüt, ezber bozan teknolojinin ise eski iş yapma biçimlerinin yerine geçerek, önceki becerileri ve organizasyonel yaklaşımları ilgisiz ve geçersiz kıldığını dile getirdi. Öğüt, bu açıdan bakıldığında, ezber bozan teknolojilerin dijitalleşmenin ve dijital dönüşümün lokomotifi konumunda bulunduğunu söyledi.


-"Lider çip üreticileriyle el ele vererek dünyayı yarından sonraya taşıyacağız"


Nesnelerin internetinin bugün sağlıktan üretime her sektörde yaygın olarak kullanılan makineler arası iletişimin bir sonraki boyutunu temsil ettiğini bildiren Öğüt, şu ifadeleri kullandı:

"Nesnelerin interneti ile hedef, makineler arası iletişim ile sağlanan standart mobil veya sabit bağlantıyı aşabilmek. Mevcut servislerin ötesinde büyük veri analizi, bulut bilişim, güvenlik, cihaz yönetimi gibi konuların merkezi bir şekilde, sektörel ve servis dikeyleri bazında uçtan uca yönetilmesi nesnelerin interneti ile mümkün olacak. Nesnelerin interneti ile birçok alanda esnek uygulamalar geliştirilerek uçtan uca çözümler sunulabilecek.

Nesnelerin interneti, genişbant, bulut ve çip (yonga) teknolojilerinin birlikte kullanılmasıyla sağlanacak. Bu noktada operatörler olarak, Intel gibi alanında lider çip üreticileri ile el ele verecek ve nesnelerin interneti için gerekli teknolojileri sunarak dünyayı yarından sonraya taşıyacağız.

Fabrikada ürünlerin akışının izlenmesinden tarladaki nemin ölçülmesine ve borulardan akan suyun takip edilmesine kadar pek çok alanda ezberleri bozan nesnelerin interneti, kamu ve özel sektör kuruluşlarına varlıklarını yönetme, performansı iyileştirme ve yeni iş modelleri yaratma imkanı veriyor. Kısacası ezber bozan teknolojiler, dolayısıyla da dijital dönüşüm, statükoyu kökünden değiştirecek güce ve potansiyele sahip."


-"Dijitalleşme şirketlerin rekabetçi olmasını sağlıyor"


Öğüt, her geçen gün etkisini artıran dijitalleşmenin, son 10 yılda, dünyanın en köklü şirketlerinde dahi ezberlerin bozulmasına neden olduğunu belirterek, "Giderek artan bir ivmeyle ezberleri bozmaya devam edeceği öngörülen dijitalleşme trendi karşısında şirketlerin en kısa sürede bu değişime ayak uydurması gerekiyor. Şirketlerin dijitalleşmesi, aynı zamanda Türkiye'nin dijitalleşmesi anlamına geldiği için önem taşıyor" diye konuştu.

Dijitalleşmenin, her ölçekten şirketin rekabetçi olmasını sağladığına vurgu yapan Öğüt, yapılan araştırmalara göre, dijitalleşen şirketlerin kaynaklarını artırmadan gelirlerini sektörlerinin yüzde 9 üzerinde büyüttüğünü, karlılıklarını sektörlerinin yüzde 26 üzerinde gerçekleştirdiklerini ve pazar değerlerini sektörlerinin yüzde 12 üzerinde belirleyebildiklerini söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.