Iraklı mültecilerin Avrupa'dan geri dönüşü

Iraklı mültecilerin Avrupa'dan geri dönüşü
Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cemal: - "Finlandiya'dan Irak'a dönmek isteyenlere haftada bir sefer tahsis edilecek. Her uçuşta, 100 ila 120 kişiyi Irak'a getireceğiz" - "Özellikle gençlerin ülkeye geri dönmeyi tercih etmesinin nedeninin, giderken planl

BAĞDAT (AA) - Finlandiya'ya göç eden Iraklı mültecilerden 103'ü karşılaştıkları bir takım zorluklar sebebiyle ülkelerine geri döndü.

Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda mültecileri karşılamak üzere bulunan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, Finlandiya'dan gelen ilk mülteci kafilesinin gönüllü kişilerden oluştuğunu vurgulayarak, "Bundan sonra da gönüllü dönmek isteyenler olacak. Finlandiya'dan Irak'a dönmek isteyenlere haftada bir sefer tahsis edilecek. Her uçuşta, 100 ila 120 kişiyi Irak'a getireceğiz" dedi.

Finlandiya'daki Iraklı mülteci sayısının yaklaşık 20 bin olduğunu ifade eden Cemal, bunların yarısının Irak'a dönmek istediğini söyledi.

Ülkesine geri dönenlerin büyük oranda gençlerden oluştuğuna dikkati çeken Cemal, "Özellikle gençlerin ülkeye geri dönmeyi tercih etmesinin nedeninin, giderken planlı seçim yapmamaları, orada sosyal hayatlarında sorunlarla karşılaşmaları ve bazılarının hayatını kaybetmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Cemal, bakanlık olarak Avrupa ülkelerinden Irak'a dönmek isteyenler için her türlü kolaylığı sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.

- "Finlandiya'da büyük baskıyla karşılaştık"

AA muhabirine konuşan Iraklı Şeyma Abbas, 7 ay önce gittiği Finlandiya'dan yaşadığı zorluklar sebebiyle geri döndüğünü belirterek, "Irak'taki güvenlik şartlarından dolayı kocamın da isteği üzerine Finlandiya'ya göç ettik. Çok yorucu bir yolculuk yapmıştık. 7 ay kaldığımız Finlandiya'da büyük baskıyla karşılaştık ve dönmeye karar verdik" diye konuştu.

Bir diğer mülteci Abbas Mutib de yaklaşık 3 ay önce Finlandiya'ya göç ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Finlandiya'ya ulaşana kadar Yunanistan açıklarında boğulma tehlikesi gibi büyük risklerle karşılaştık. Kolay olmayan yolculuk boyunca ülkemize geri gönderilme korkusunu da yaşadık. Finlandiya'daki mültecilerin yaşadıkları zor şartlar ve oturum izninin 3 yıl sonra verileceğini duyduktan sonra geri dönmeye karar verdik. Finlandiya hükümeti, çok sayıda mülteci akınından dolayı dönüşümüz için kolaylık sağladı."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.