İşitme engelli güreşçi İlhan, sesini zirveden duyuruyor

İşitme engelli güreşçi İlhan, sesini zirveden duyuruyor
- İran'daki Dünya Şampiyonası'nda altın madalya alarak 7. dünya şampiyonluğuna ulaşan İlhan Çıtak'ın kariyerinde 4 defolimpik, 8 de Avrupa şampiyonluğu bulunuyor- Milli güreşçi İlhan:"Bu dereceleri sayarken ben bile şaşırıyorum. Daha önce bana bunları söy

ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - İşitme engelli milli güreşçi İlhan Çıtak, adını 7. kez Dünya Şampiyonası'nda zirveye yazdırdı.

İran'ın başkenti Tahran'da 5-10 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Dünya İşitme Engelliler Güreş Şampiyonası'nda serbest ve grekoromen stil 96 kiloda altın madalya kazanan İlhan, kariyerinin 7. dünya şampiyonluğuna imza attı. Milli güreşçinin kariyerinde 4 defolimpik, 8 de Avrupa şampiyonluğu bulunuyor.

İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 ülkenin katılımıyla gerçekleşen organizasyonda önemli rakipleri geride bırakarak şampiyon olduğunu belirterek, "Ayrıca 4 olimpiyat ve 8 de Avrupa şampiyonluğum var. Bu dereceleri sayarken ben bile şaşırıyorum. Daha önce bana bunları söyleseler inanmazdım." dedi.

Geçirdiği hastalık sonrası 12 yaşında işitme kaybına uğradığını dile getiren İlhan, "Güreşe çok küçük yaşta babamın teşvik etmesiyle başladım. Daha önce normal güreşiyordum ama 22 yaşımda yapılan ölçümlerle işitme engelli güreşine geçtim. 17 yıldır işitme engelli kategorisindeyim. 65 desibelin üzerinde duyma kaybım var. Minderde sadece hakemin düdüğünü duyabiliyorum." diye konuştu.

Rakipleri arasında bu kadar çok şampiyonluk elde eden sporcunun bulunmadığını vurgulayan İlhan, şunları söyledi:

"Şampiyonluk sayılarım yabancı antrenörleri bile şaşırtıyor. Sanırım başarım yapımdan kaynaklanıyor, şampiyonluktan sonra rahatlayan, sporu bırakma noktasına gelen bir yapım yok. Sürekli devam etmeye, hazırlanmaya odaklıyım. Jübile tarihim belli, 2017 Defolimpik Oyunları'da 5. kez olimpiyat şampiyonu olup bu sporu bırakmak istiyorum. O güne kadar içimde hırs var, çalışmaya devam."


- "En zor engel grubu"


Haftanın 5 günü en az 3 saat çalıştığını belirten İlhan, işitme engelinin zihinsel engelden sonra gelen en zor engel grubu olduğunu söyledi.

İşitme engelli sporcuların iletişimde zorlandığını anlatan İlhan, şöyle devam etti:

"Tam engelli ile diyalog kurmak, güreşte bir tekniği öğretmek çok zor. 100 defa aynı tekniği gösteriyorsunuz, bir bakıyorsunuz başa dönmüş. Ben de öğretmen olduğum okulda antrenörlük yapıyorum. Sabırla öğretmeye, işitme engelli bireylerin hayata kazandırılması için çalışmaya devam ediyoruz. Engelli insanlar fiziksel, görsel anlamda yapılabilen işlerle hayata bağlanabiliyorlar."

Engelli sporcuların, başarı elde ettiğinde çok güzel kazanımları olduğunu belirten İlhan, "Devlet sporculuğu, üniversiteye giriş, memuriyet gibi olanaklarımız oluyor ancak ödül yönetmeliğiyle ilgili sıkıntılarımız var." dedi.

İlhan, ödül yönetmeliğinde Avrupa ve dünya şampiyonalarında ülke kotası sorunu yaşadıklarını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Katılan ülke sayısı yeterli bulunmazsa, şampiyon da olsanız ödül verilmiyor. Ben bu kural nedeniyle 4 Avrupa ve 3 dünya şampiyonluğumda ödül alamadım. Umarım bu en kısa zamanda değişir. Bizim olimpiyatlarımız ayrı ve paralimpik sporcularla da bir tutulmuyoruz. Olimpiyatlarda ödül alsak da paralimpik sporculardan daha az oluyor. Bunlar aşılmayacak sorunlar değil, devlet büyükleri tarafından dinlenirsek hallolacağını düşünüyorum."

"Hiçbir zaman tebrik ve takdir meraklısı olmadım ama ilgisizlikten şikayetçiyim." diyen İlhan, medyanın, amatör spor branşlarına futbol kadar ilgi göstermediğinden yakındı.

Engelli çocuğu bulunan ailelere seslenen İlhan, öğretmenlik yaptığı okulda güreş takımı kurduğunu söyledi.

Sporcu yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan İlhan, "Aileler, engelli diye çocuklarını eve kapatmasınlar, spora teşvik etsinler. Federasyonlarımız sporcu arıyor, salonlarımız sporcu bekliyor. Çocuklar, spor sayesinde sosyalleşiyor, kaliteli zaman geçiriyor, kötü alışkanlıklardan uzak kalıyor." diye konuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.