İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Buradan bir kez daha uluslararası topluma terör örgütlerine yaklaşımlarını bir kez daha gözden geçirmeleri çağrısında bulunuyorum. Terör tehdidiyle arazide operasyon yürütmenin özellikle de bunun yanında finans ve insan kaynak

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası topluma terör örgütlerine yaklaşımlarını bir kez daha gözden geçirmeleri çağrısında bulunara, "Terör tehdidiyle arazide operasyon yürütmenin özellikle de bunun yanında finans ve insan kaynaklarını kurutarak da mücadele etmek gerekiyor. Bunun için uluslararası iş birliği büyük önem taşıyor." dedi.

Erdoğan, "Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma" temasıyla düzenlenen 13. İslam Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, terör örgütlerinin tamamına karşı aynı şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Terör konusunda Türkiye'nin yaptığı ikazlara kulak vermeyen ülkelerin bu tecrübeyi bizzat yaşayacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Buradan bir kez daha uluslararası topluma terör örgütlerine yaklaşımlarını bir kez daha gözden geçirmeleri çağrısında bulunuyorum. Terör tehdidiyle arazide operasyon yürütmenin ve özellikle de bunun yanında finans ve insan kaynaklarını kurutarak da mücadele etmek gerekiyor. Bunun için uluslararası iş birliği büyük önem taşıyor. İİT üyesi ülkeler arasında teröre ve diğer suçlara karşı iş birliğini güçlendirecek, kurumsallaştıracak bir yapı oluşturulması isabetli olacaktır. Bu anlayışla Türkiye olarak getirdiğimiz İstanbul merkezli bir İİT Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi kurulması önerisi kabul gördü. Bu hususta verilen desteğe teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde kurulan Teröre Karşı İslam İttifakı Girişimi'ni de desteklediklerini ve bunun etkin bir yapı haline gelmesi gerektiğini anlattı.

İslam ülkeleri içinde yaşanan terör olaylarına ve diğer krizlere karşı başka güçlerin müdahil olması yerine çözümün İslam ülkelerinin kendi içerisinde aranması gerektiğini dile getiren Erdoğan, Müslümanlar ülkelerin bu tür olaylarda başkalarından yardım beklemesini eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bunu kendimiz çözmeli, kendimiz müdahale etmeliyiz. Biz etmiyoruz, başkaları müdahale ediyor. Onlar müdahale ederken oralardaki petrol için müdahale ediyorlar. Aramızdaki huzuru sağlamak için değil. Onun için de burada hassas olmamız lazım. Bu girişimin herhangi bir ülkeye değil, tüm ülkelerin ortak sorunu olan teröre karşı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Şayet bu girişim arzu ettiğimiz etkinliğe ve kapasiteye ulaşırsa İslam dünyasının önünde yeni bir dönem açılacağına inanıyorum." diye konuştu.

- "BM'nin reforme edilmesi şarttır"

Erdoğan, Müslümanların dünyanın birçok yerinde adaletsizliğe ve çifte standarda maruz kaldığı düşüncesinde olduğunu aktararak, kendi ülkelerinde zulüm gören ve haksızlığa uğrayan Müslümanların Batı ülkelerinde gitmenin yolunu aradığına vurgu yaptı.

Batı ülkelerinde İslamı ve Müslümanları hedef alan islamofobi ve yabancı düşmanlığı gibi nefret suçlarında tehlikeli bir artış olduğunu hatırlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Küresel karar alma ve uygulama mekanizmalarındaki temsil adaletsizliği de Müslümanlar arasında önemli bir rahatsızlık sebebidir. Örneğin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde dünya nüfusunun dörtte birini teşkil eden Müslümanların tek bir daimi temsilcisi var mı? Yok. Geçici üye olmanın bir anlamı var mı? Yok. Karar, beş üyeden bir tanesi olumsuz davransa iş bitti. Diyorum ki 'Dünya beşten büyüktür.' Artık dünya 1. Dünya Savaşı şartlarında değildir. Dünyada şartlar değişti. Öyleyse BM'nin reforme edilmesi şarttır. Adil bir dünya bekliyorsak, bunu beklemek hakkımızdır. Kendisi adaletsizlik üzerine kurulu bir sistemin küresel adalete katkı sağlayabilmesi mümkün değildir. Bunun sıkıntılarını karşı karşıya olduğumuz birçok sorunda gördük, görüyoruz, yaşıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi yapısının dünyanın nüfusunun coğrafi ve dini dağılımı göz önünde bulundurularak yeniden belirlenmesi çağrısında bulundu.

Aksi yaklaşımlar neticesinde sonuç almanın mümkün olmadığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizde bir söz var. 'Süt ağlayan bebeğe verilir.' Ağlamayana verilmez. Öyleyse bizler hakkımızı aramanın mücadelesini vereceğiz. İslam ülkeleri olarak öncelikle güvenlik, adalet ve kalkınma konularına özel önem vermemiz gerekir. Yaşadığı yerde kendini güvende hissetmeyen hiç kimse geleceğinden emin olamaz. Adaletten umudunu kesen insanların terör örgütlerinin istismarına açık hale gelmesi kaçınılmazdır. Çünkü her şeyin başı ve sonu adalettir. Kardeşliği sadece sözde bırakmamalıyız. Teknik, ticari, ekonomik, kültürel, sosyal tüm boyutlarıyla gerçek anlamda hayata geçirmeliyiz. Tüm, İİT örgütleri bu dayanışmayı en güzel şekilde ortaya koymalıdır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ümmetin geleceği olan gençlerin daire-i adliye çerçevesinde hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten sakınan, öz güven sahibi bir nesil olarak hayata hazırlamaları gerektiğine dikkati çekti.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.