İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi
Başbakan Davutoğlu: (2)- "Bugün özellikle İslam dünyasına dönük olarak sınırların yeniden çizilmesi çabalarına, bazı ülkelerin parçalanması riskine karşı, her birimizin hep birlikte sınır bütünlüklerini savunmak ve İslam ülkelerinin diğer ülkelerin sınır

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, İslam dünyasına dönük olarak sınırların yeniden çizilmesi çabalarına, bazı ülkelerin parçalanması riskine karşı, herkesin sınır bütünlüklerini savunma ve İslam ülkelerinin diğer ülkelerin sınır bütünlüğü konusunda ilkeli bir tutum takınma zorunluluğu bulunduğunu belirtti.

Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, siyasi görüş ayrılıklarını giderebilmek için üst düzey siyasi diyaloğa önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Her bir ülkenin, kendi devletlerinin görüşlerini savunmakla birlikte İslam dünyasının sorunları söz konusu olduğunda hiç bir kayıt ve sınır olmaksızın bir araya gelerek, ikili, üçlü ve çok taraflı zeminlerde özellikle İİT bünyesinde bu sorunların çözümüne çare araması gerektiğini anlatan Davutoğlu, "Bugün Suriye konusu bütün dünyanın veya uluslararası toplumun merkezinde bir sorunsa her şeyden önce bizlerin bu soruna ilgi göstermesi gerekir. Siyasi görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak İslam dünyası içerisindeki her soruna ele alabilecek olgunlukta ikili temasları artırmak ve siyasi ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak durumundayız." diye konuştu.

İslam ülkelerinin sınır güvenliğinin önemine işaret eden Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün özellikle İslam dünyasına dönük olarak sınırların yeniden çizilmesi çabalarına, bazı ülkelerin parçalanması riskine karşı, her birimizin hep birlikte sınır bütünlüklerini savunmak ve İslam ülkelerinin diğer ülkelerin sınır bütünlüğü konusunda ilkeli bir tutum takınma zorunluluğumuz var. İslam dünyasının yeniden parçalanma teşebbüslerine karşı hep beraber uluslararası hukuk çerçevesinde, bütün bir İslam dünyasının ve üye ülkelerin tümünün sınır bütünlüğünü korumak konusunda da ortak tavır içinde olmalıyız. Burada çok saygıdeğer Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın huzurunda da zikrediyorum. Başta Filistin olmak üzere işgal altındaki bütün İslam topraklarının kurtarılması konusunda da ortak bir tavır takınmalıyız. Müslüman toplulukların yaşadığı ve zamanla şu ya da bu şekilde göçe zorlanarak o topraklardaki İslam kimliğinin yok edilmeye çalışıldığı bütün işgal altındaki topraklar konusunda da ortak bir tavır sergilemek durumundayız. Burada özellikle Filistin'i zikrediyorum. Filistin'in hürriyetine kavuşması, Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin'in, İslam dünyasının bir onur meselesi olan Filistin'in özgürlüğünün temin edilmesi konusunda omuz omuza durmak durumundayız. "

- İşgal altındaki Azerbaycan ve Kırım toprakları

Başbakan Ahmet Davutoğlu, aynı şekilde son günlerde tekrar gündeme gelen Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları ile Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesi konusunda da herkesin asırlarca İslam toprağı olmuş buraların hürriyetlerine kavuşması konusunda ortak bir tavır benimsemesi gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu, değişik ülkelerde yaşayan Müslüman azınlıklarla ilgili olarak, birlikte bu azınlıkların haklarının ve hukuklarının korunması yönünde de barışçıl teşebbüslerin artırılması gerektiğini belirterek, "Hem işgal altındaki Filistin, Karabağ, Kırım gibi toprakların kurtarılması hem de sahipsiz gibi görünen Müslüman azınlıkların meselelerine sahip çıkılması, İİT'nin uluslararası etkinliğini gösterecek önemli göstergelerden biridir." ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, birçok Müslüman azınlığın yaşadığı sorunların herkes tarafından bilindiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Batı Trakya'da, Arakan'da, Filipinler'de değişik ülkelerde yaşayan Müslüman azınlıkların hukukunu korumak öncelikli çalışma alanlarımızdan biri olmalıdır ve İİT zirvelerinde bunu sürekli gündeme getirmeye devam etmeliyiz. Ekonomik iş birliği konusunda ortak bir tavır sergilemeliyiz. İİT üyelerinin kendi içlerindeki ekonomik ilişkileri istediğimiz düzeyde değil. Bu çerçevede bu ilişkilerin derinleşmesi, İİT bünyesinde bütün ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak bir zeminin oluşması yönünde de siyasi liderler olarak açık ve net bir şekilde ortak bir tavır geliştirmeliyiz. Türkiye'nin başkanlığını yürüttüğü İSEDAK çalışmaları bu çerçevede özel bir önem taşıyor. Ayrıca İİT üyelerinin kendi aralarında gerçekleştirecekleri ekonomik iş birliğinin barışa da büyük katkı getireceğine inanıyoruz."

- "Teröre karşı ortak tavır sergilenmesi temel ilkelerimiz arasında"

Başbakan Davutoğlu, dünyanın kriz içerisinden geçtiğini dile getirerek, İslam dünyasında mezhep ve etnik çatışmaların, terör faaliyetlerinin artırılmaya çalışıldığı dönemde ağır bir sorumluluğun hep beraber üstlenildiğini kaydetti.

Türkiye'nin 3 yıl içinde İİT'nin dönem başkanlığını üstlenirken bütün bu sorunlara ortak akılla ve vicdanla çözüm arayışı içinde olacağını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim dinimiz her şeyden önce ortak bir vicdan hareketidir. İnsanlık vicdanını temsil eden İslam kültür ve inancının dünyada en iyi şekilde algılanması, teröre karşı ortak bir tavır sergilenmesi, nerede olursa olsun Müslümanların hukukunun korunması, işgal altındaki Müslüman topraklarının bu işgallerden kurtarılması ve bütün vatandaşlarımızın ait olmaktan mutlu oldukları köklü devlet geleneklerimiz içinde dünyada barış içinde yaşayacakları şartların oluşturulması, ekonomik bakımdan özellikle ihtiyaç hisseden kardeşlerimize ellerimizi uzatmamız bizim İİT'nin önümüzdeki dönemdeki faaliyetlerine ışık tutacak, aydınlık oluşturacak temel ilkelerimiz arasındadır."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, zirvenin hayırlı olmasını temenni ederek, Allah'ın, İslam dünyasını barış, huzur ve refah dünyası haline getirme yönünde gayret sarf edenlere güç ve kuvvet vermesi dileğinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.