İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan:- "Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşlerimizin göstermekte olduğu onurlu direnişe İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin bir kez daha en üst düzeyde ispatıdır, en üst düzeyde ifadesidir. Filistinli kardeşlerimizi bu

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi'nde kabul edilen Filistin kararının, Filistinlilerin gösterdiği onurlu direnişe İslam dünyası olarak verilen desteğin bir kez daha en üst düzeyde ispatı ve ifadesi olduğunu belirterek, "Filistinli kardeşlerimizi bugüne kadar asla yalnız bırakmadık, inşallah hiçbir zaman da yalnız bırakmayacağız" dedi.

Erdoğan, İİİT 13. Zirvesi'nin Destek Bağışları Oturumu'nda, Türkiye'nin teşkilata 2 milyon dolarlık bir katkıda bulanacağını açıklamasının ardından diğer üye ülkelere söz vererek, yapacakları bağışları açıklamalarını istedi.

Bu kapsamda söz alan Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim Abdulaziz al-Assaf, Genel Sekreterliğin yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını vurgulayarak, üye ülkelerden aidatları vaktinde ödemeleri isteğinde bulundu.

Ülkelerin yapacakları yardımları ikili prosedürlerle bildirebileceklerini ifade eden al-Assaf, bağışların gizli yapılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bağışlarını açıklamayı uygun gören ülkeler olup olmadığı yönündeki çağrısını yinelemesi üzerine söz alan Endonezya ve Kuveyt temsilcileri de bağışların gizli yapılmasından yana olduklarını dile getirdi.

Bütçenin ihtiyaç duyulan faaliyetlere göre yeniden ayarlanması gerektiğini aktaran Kuveyt temsilcisi, ülkelerin katkılarını kendileri için uygun görülen oranlara göre yapması, geciken üyelik aidatları ve zorunlu ödemeler için başka bir yöntem bulunması gerektiğini kaydetti. Temsilci, Türkiye'nin katkılarını teşekkür ve takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Bunun üzerine, "Bir konuyu açıklamakta fayda görüyorum. Bizim inancımızda nafile olan ibadetler gizlidir ama farz olan açıktır ki diğerlerini de teşvik etsin" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Burada tabii ki atılan bir adım var ve bu adımda da bizler bütçeyi güçlü kılma noktasında bir adım atmalıyız. Bu bağış sistemi tamamıyla ortadan kaldırılabilir ve aidat sistemi ile bu iş yürütülebilir. Aidat sistemi ile yürütülmesi halinde de bakın 56 üye ülkeden şu anda ben sadece borcu olmayan ülkeleri okumak isterim; Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Brunei Darüsselam, Mısır, Endonezya, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Fas, Mozambik, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Tunus, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer 26 ülkenin aidat borçlarını ödemekte sıkıntıları olduğunu belirtti ve Medeni'nin, Genel Sekreterliğe ödenmesi gereken miktarın 160 milyon dolar olduğu şeklindeki ifadesini aktardı.

Yapacakları bağışı açıklayan başka bir ülke çıkmaması üzerine Erdoğan, Filistin konulu karar tasarısı, İİT 2016-2025 Eylem Planı, nihai bildiri ve İstanbul Bildirgesi'nin kabul edileceği kapanış oturumunu açtı.

- "Burada aldığımız kararlar milyarlarca insana umut vermiştir"

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi'nin kapanış toplantısında, İİT 2016-2025 Eylem Programının, zirvenin nihai bildirisi ile İstanbul Bildirgesi'nin kabul edileceğini söyledi.

Filistin karar tasarısının, nihai bildiri ve 2016-2025 Eylem Programı belgelerinin bir süredir kıdemli memurlar seviyesinde müzakere edildiğini ifade eden Erdoğan, son olarak dışişleri bakanlarının metinleri uygun bulduğunu ve liderlere kabul edilmek üzere sunduğunu anlattı.

Müzakereleri tamamlanan belgelerle İstanbul Bildirgesini kabul edilmek üzere oylamaya sunan Erdoğan, "Zannediyorum sayın bakanlar ve bürokratlar sizlere zaten bunları bildirdiler. Tekrar şöyle oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler şöyle bir işaret buyururlarsa memnun olacağım. Evet, kabul edilmiştir, hayırlı olsun. Geleneksel olarak ev sahibi sıfatıyla hazırladığımız İstanbul Bildirgesini de arkadaşlarımızın sizlere dağıtmış olmaları lazım. İslam dünyasına hayırlı olsun diyorum" diye konuştu.

Bugün burada 1,7 milyar Müslümanı temsil eden liderler olarak 3 günlük çalışmayla bir araya geldiklerini, vatandaşların ve din kardeşlerinin sorumluluğu gibi ağır bir yükü omuzlarında taşıdıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 gün boyunca Müslümanların ve insanlığın hayrına neler yapabilecekleri, nasıl daha huzurlu, adil ve müreffeh bir dünyayı inşa edebilecekleri konusunda fikir teatisinde bulunduklarını aktardı.

Verimli istişareler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, Filistin kararı, 2016-2025 Eylem Programı, nihai bildiri ve İstanbul Bildirgesi'nin kabulüyle "Adalet ve barış için birlik ve dayanışma" temasıyla düzenledikleri zirvenin sonuna geldiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşlerimizin göstermekte olduğu onurlu direnişe İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin bir kez daha en üst düzeyde ispatıdır, en üst düzeyde ifadesidir. Filistinli kardeşlerimizi bugüne kadar asla yalnız bırakmadık. İnşallah hiçbir zaman da yalnız bırakmayacağız. Önümüzdeki 10 yıl için üye ülkelere pek çok alanda hedefler belirleyen, 2016-2025 Eylem Programı belgesi de ekonomik ve beşeri kalkınma yolunda önemli bir adımdır. Daha önce de ifade ettiğim gibi belgenin kabulü önemli olmakla birlikte asıl önemli olan bu belgenin etkin bir şekilde uygulanmasıdır. Bunun da takipçisi olacağız. Nihai bildiride, üye ülkelerdeki önemli siyasi gelişmeler, ekonomik, kültürel, sosyal sorunlar ve insani durum konularında ortak bir tavır ifade ettik. Ayrıca teşkilat üyesi olmayan ülkelerdeki Müslüman toplulukların vaziyeti, sıkıntıları, ihtiyaçları konusunda duruşumuzu ortaya koyduk. Özellikle içinde bulunduğumuz kritik dönemde bu tavrın son derece önemli ve anlamlı olduğuna inanıyorum. Doğudan batıya, kuzeyden güneye gözlerini İstanbul'a, bizlere çeviren İslam aleminin içinde bulunduğu zor şartların aşılmasında ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey, birlik beraberlik ve dayanışmadır. Zirve sırasında sergilediğimiz kardeşlik tablosuyla tüm Müslümanlara ve insanlara önemli mesajlar verdiğimizi düşünüyorum. Burada aldığımız kararlar milyarlarca insana umut vermiştir. Şunu asla unutmamalıyız. Yeryüzünde bir kişi bile haksız yere acı çekiyorsa, zulüm görüyorsa bu sayı çok fazladır. Hazreti İbrahim'in aleyhissalatü vesselam ateşine su taşıyan karınca misali zulmün engellenmesi, adaletin hakim olması için attığımız her adım kıymetlidir, önemlidir. Gayret bizden tevfik Allah'tandır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek süreçte bu anlayış ve inançla çalışmalarını sürdüreceklerine inandığını belirterek, ev sahibi ülke olarak, İslam dünyasının mevcut sorunları ve bunların çözümüne yönelik yaklaşımlarını ortaya koyan İstanbul Bildirgesini yayınlayacaklarını kaydetti.

Erdoğan, "Katılımınız için sizlere teşekkür ediyorum. İstanbul'dan güzel hatıralarla ayrılmanızı temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.