İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Açıkçası Müslümanların sorunlarına çözümler üretemeyen, bu konuda gereken kararlılığı ve imkanları ortaya koyamayan bir teşkilatın varlığı anlamsız hale gelir. Müslümanların meselesini niçin Müslüman olmayanlara havale ediyoru

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müslümanların sorunlarına çözümler üretemeyen, bu konuda gereken kararlılığı ve imkanları ortaya koyamayan bir teşkilatın varlığının anlamsız hale geleceğini belirterek, "Müslümanların meselesini niçin Müslüman olmayanlara havale ediyoruz ki? Müslümanların meselesini Müslümanların çözmesi lazım. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bunları çözsün." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İİT Genel Sekreteri İyad Medeni, İstanbul Kongre Merkezi'nde, İİT 13. Zirvesi'ne ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Müslümanların azınlık olarak yaşadıkları yerlerde etkisi hissedilen İslamafobi, baskı, şiddet ve diğer tüm olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için İslam ülkelerinin hep birlikte hareket etmesinin şart olduğunu söyledi.

Dönem Başkanlıkları süresince İİT'yi, Müslümanların bu birlik ve beraberliğinin hakiki ve etkin bir platformu haline getirmek için gayret göstereceklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Açıkçası Müslümanların sorunlarına çözümler üretemeyen, bu konuda gereken kararlılığı ve imkanları ortaya koyamayan bir teşkilatın varlığı anlamsız hale gelir. Müslümanların meselesini niçin Müslüman olmayanlara havale ediyoruz ki? Müslümanların meselesini Müslümanların çözmesi lazım. İİT bunları çözsün. Açık ve samimi söylüyorum. Bundan dolayı bizim için birçok karalamalar yapılabilir. Nedir o? İslam ülkelerinde olanlara dikkat edin. Birliğe, beraberliğe, barışa, sonuca ulaşan hiç bir ülke yok. Yapılan ne biliyor musunuz? O ülkede petrol var mı var. Zenginlikler var mı var. Hep onun üzerine gidilmektedir. İşte bugün Irak'ta petrol varlığının yüzde 80'ini, Irak'a müdahale edenler şu anda paylaşmaktadır. Yüzde 20'si Irak'ın kendisine kalmıştır, Iraklılar da bunu kendi aralarında görüyorsunuz, paylaşamamaktadır. Libya'ya bakın aynısını göreceksiniz. Kaldı ki Libya'nın bir de Libya'daki olayların olduğu dönemlerde dünyanın o gelişmiş ülkelerinin bankalarında olan paraları, 170 milyar dolardı ama şu anda bugünde şöyle bir daha sorayım edeyim dedim maalesef oralarda kalan paranın 30-40 milyar dolar civarında olduğunu öğrendim. Yok kurdu, yok şuydu, yok buydu vesaire... Zaten istediğin zamanda o parayı çekme imkanına da sahip değilsin. Afrika ülkelerine bakıyorsunuz diğer ülkelerle aynı sıkıntı vardır. Bütün cevherler, mücevherler, elmaslar, altınlar öyle mi? Bunlar kimler tarafından sömürüldü, bunları görmemiz lazım."

- "Terör örgütleri mücadele etme hedefimizi dünyaya ilan ettik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İİT'nin, temsil ettiği kitleye ve adına yakışır gerçek bir uluslararası teşkilat olması için mücadele ettiklerini ve etmeyi sürdüreceklerini belirterek, zirvenin bir diğer önemli çıktısının da bugün kabul ettikleri nihai bildiri olduğunu söyledi.

Bildiri ve içeriğinin bugün yüz yüze oldukları meseleler karşısında, İslam ülkelerinin hassasiyetlerini ve ortak duruşunu yansıtması açısından son derece değerli olduğunu vurgulayan Erdoğan, bildiride üye ülkelerdeki siyasi gelişmeler, ekonomik, kültürel ve sosyal konular, insani durumla teşkilat üyesi olmayan ülkelerdeki Müslüman toplumların durumu gibi konulara temas ettiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşlerimizin onurlu direnişine İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin bir kez daha en üst düzeyde ifade edilmesidir. Kudüs'un ve Filistinli kardeşlerimizin İstiklal mücadelesine desteğimiz inşallah artarak devam edecektir. İslam dünyasının ortak sorunlarına ve çözüm yollarına değindiğimiz İstanbul Bildirgesi de bugün katılımcılarının dikkatine sunulmuştur. Bu bildirgeyle farklılıklarımızın bilincinde olarak, birliğimizi, beraberliğimizi güçlendirme kararımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Artan terör tehdidi karşısında terör örgütleri arasında hiçbir ayrım yapmadan tamamıyla mücadele etme hedefimizi İstanbul Deklarasyonu olarak tüm dünyaya ilan ettik. Ben 13. İslam Zirvesi'nin bilhassa içinden geçtiğimiz sancılı süreçte alınan kararlar ve sergilenen ortak duruş itibarıyla tarihi öneme sahip olduğuna inanıyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde İslam ülkeleri olanak el ele vererek çalışmalarımı sürdüreceğiz. Şunu hiç bir zaman unutmamamız gerekiyor. Her şey zıddı ile kaimdir. Zulüm olduğu müddetçe adalete inanan, onu tesis etmek için var gücüyle çalışan adalet savunucuları da olacaktır. Bundan hiç endişeniz olmasın. İstanbul Zirvesi ile sadece Müslümanlara değil, tüm dünyaya adalet ve barışın tesisi noktasında çok önemli bir mesaj verdiğimize inanıyorum. Bu düşüncelerle bir kez daha zirveye katılan tüm ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla temsilcilerine şükranlarımı sunuyorum. Zirve sonuçlarının İslam alemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum, tüm emeği geçenleri huzurunuzda şahsım, milletim adına kutluyorum."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.