İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi sonuç bildirisi açıklandı

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi sonuç bildirisi açıklandı
Bildiriden: (2)- "Müslüman Türk Kıbrıs halkının meşru davasına, Kıbrıs Türk Devleti ile olan dayanışmaya güçlü destek verilerek üye ülkeler, Kıbrıs Türkleri ile olan dayanışmalarını ve ilişkilerini artırmaya çağrıldı"- "Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı ya

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinin sonuç bildirisinde Kıbrıs Türklerinin meşru davasına güçlü desteğin sürdüğü vurgulanırken, üye ülkelerin adada Türk tarafı ile dayanışmalarını ve ilişkilerini artırması çağrısı yapıldı.

İstanbul'da düzenlenen İİT 13. İslam Zirvesi'nin sonunda yayımlanan bildiride, "Filistin halkının 1967'den bu yana işgal altında bulunan topraklarında kendi geleceğini belirleme ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kurma hakkını destekleme" ilkesi tekrar teyit edildi.

Filistinli sığınmacıların uluslararası yasalar ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde evlerine geri dönme hakkının bir kere daha vurgulandığı aktarılan bildiride, Filistin halkına uluslararası korumayı sağlama amacıyla mekanizma oluşturmak ve Filistin'in topraklarında 1967'den bu yana süren İsrail işgalini sona erdirmek için kısa zamanda ilgili BM bildirisi ve Arap barış girişiminin uygulaması çerçevesinde Uluslararası Barış Konferansı yapma ihtiyacının altı çizildi.

Bildiride, Kıbrıs konusunda da daha önceki tüm İİT kararlarına destek bir kere daha belirtilirken, Müslüman Türk Kıbrıs halkının meşru davasına ve "Kıbrıs Türk Devleti" ile olan dayanışmaya güçlü destek verildiği ifade edildi.

Bildiride, "Kıbrıs Türk Devleti"nin adil ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir anlaşma için ortaya koyduğu çabalardan takdirle bahsedilirken, tüm üye ülkeler, Müslüman Türk Kıbrıslılarla dayanışmalarını artırmaya, onlarla yakın ilişki kurmaya, gayri-insani izolasyonun üstesinden gelebilmesi için gerekli maddi ve siyasi desteği vermeye, her alanda ilişkileri artırmaya ve genişletmeye çağrıldı.

Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı saldırısı kınanarak, uluslararası hukuk ve BM Sözleşmesi altında kuvvet kullanarak toprak elde etmenin kabul edilemez olduğuna işaret edildi. Ermeni silahlı kuvvetlerinin önşartsız, tamamen ve derhal Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'da işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı yaptığı saldırılarla ilgili İİT bünyesinde, dışişleri bakanları düzeyinde bir temas grubunun kurulmasına, grubun ilk toplantısını da İstanbul Zirvesi çerçevesinde yapmasına karar verildiği bildirildi.

Bildiride, Cammu Keşmir halkına, arzusu doğrultusunda ve ilgili BM kararlarına uygun olarak kendi kendilerini yönetme haklarının hayat geçmesi için verilen destek bir kere daha teyit edildi. Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir halkının kendi geleceklerini belirlemeleri konusundaki destek tekrarlanırken, Cammu Keşmir'deki Hindistan askerlerinin ayrım gözetmeksizin güç kullanmasından ve işlediği ciddi insan hakları ihlallerinden endişe duyulduğu kaydedildi.

Bildiride, El Şebab militanları tarafından düzenlenen tüm aşırı şiddet ve terör olayları kuvvetli şekilde kınandı. Somali'de, ülke çapında ve kapsayıcı danışma sürecinin sonucu olarak güvenlik, federal devlet inşası süreci ve 2016'da yapılacak seçime ilişkin alınan kararlar dolayısıyla yaşanan gözle görülür dönüşümden duyulan memnuniyet ifade edildi.

Cenevre'de 13 Nisan'da başlayan Suriye'deki tarafların müzakere sürecine ilişkin umudun aktarıldığı bildiride, buradan çıkacak pozitif ve yapıcı sonuçların Suriye krizinin mümkün olan en kısa sürede çözümüne yardımcı olacağına işaret edildi. Bildiride, "Komşu ülkeler Mısır, Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye'ye Suriyeli mültecileri misafir etmelerinden dolayı takdirlerimizi sunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin İTT Kudüs Komitesi üyeliğinin olumlu karşılandığı belirtilen bildiride, Lübnan'ın tüm topraklarının tamamen özgürleştirilerek İsrail işgalinden kurtarılmasına yönelik destek yinelendi.

İsrail'in, işgal altındaki Golan tepeleri hakkında BM Güvenlik Konseyi kararını reddeden politikasının şiddetle kınandığı da ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.