Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

İslam ve Kur’an’da Ağaç, Yeşil ve Toprak

İslam ve Kur’an’da Ağaç, Yeşil ve Toprak

İslamiyet inanç ve davranış olarak daima iyiden, güzelden, incelikten doğrudan ve düşünceden yana olan bir dindir. İslam’da; keyfiliğe, başıboşluğa, adam sendeciliğe ve çevreye karşı duyarsızlığa asla yer yoktur. Siz tok iken komşunuz aç ise uyku size haramdır. En affedilmeyen günah Kul Hakkıdır. Çevre hakkı ise kul hakkıdır. Dolayısıyla İslamiyet, ona gerçek anlamda inananlara, aynı zamanda büyük sorumluluklar yükleyen bir dindir.

           

Sağlıklı ve temiz bir çevre bütün canlıların yaşantısını sürdürebilmesi için temel koşuldur. Bugün dünyamız çok ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşıyadır Havası, suyu, toprağı ve doğal kaynakları ile artık dünya eski dünya değildir. Yerini hastalanmış, kirlenmiş bir çevresi olan ve kaynakları hızla tükenen bir dünyaya bırakmıştır. İnsanoğlu doğaya ve hazır bulduğu doğal varlıklara karşı bencil ve sorumsuzca davranmış; zamanı gelince de bunun bedelini çok ağır bir şekilde ödemektedir. Bugün insanlık bindiği dalı kesmektedir.

 

 Kutsal Kitabımız Kur’an’ı Kerimde,  “Alemler için öğüt” ve “bir şifa ve rahmet” olarak gönderilen pek çok ayetinde  ve Yüce Peygamberimiz  Hz. Muhammed (S.A.V)’ın hadislerinde çevreyi temiz tutmak, yeşili sevmek ve korumak, ağaç dikmek, yaratılan tüm nimetlerine saygılı olmak konularına dikkat çekilmekte, doğru ve güzel olan hareketlere işaret edilmektedir.

           

Rahman suresi 6.ayette mealen “Bitkiler ve ağaçlar (Yaradan’a) secde ederler”, Yine aynı surenin  48,62 ve 64.ayetlerinde “İki cennet de çeşit çeşit ağaçlarla doludur… O ikisinden başka iki cennet daha vardır… Bu cennetler koyu yeşil (renk)dirler...”; En’am suresi 99.ayete mealen “ O, gökten suyu indirendir. İşte biz, bitip gelişen bir bitkiyi onunla yetiştirdik. O bitkiden bir yeşillik çıkardık ki, ondan birbiri üzerine binmiş taneler çıkardık…” denilmektedir. Yüce Allah (c.c),  Vakıa suresi  73.ayette “Biz onu (ağacı) hem ibret olsun, hem de çöl yolcularına bir fayda olarak yarattık..” demekte. Bunun gibi pek çok ayette Ağacın ve yeşilin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilmektedir.

 

Hz. Muhammet (S.A.V) efendimiz savaşları öncesi müminlere “Kadın, çocuk ve yaşlılara, tarlada çalışanlara dokunmayın, ekinleri ateşe vermeyin, ağaçlara zarar vermeyin, size kılıç çekmedikçe kimseyi öldürmeyin…”emrini vermiştir. Yine Hz. Peygamber (s.a.v) efendimiz, Mekke bölgesinde ve Medine’nin 32 km’lik çevresi ve Taif Şehrinin yakınlarında bir bölgeyi yasak bölge (bugün ki SİT alanı) ilan etmiş ve buradaki yeşilin ve bitki örtüsü ile hayvanların korunmasını emretmiştir. Yine  Yüce Peygamberimiz (S:A:V) ”Elinizde bir fidan varsa, kıyamet kopmaya başlasa bile onu dikecek kadar vaktiniz varsa, mutlaka dikiniz..” öğüdünü vermiştir.

 

 Öte yandan toprak için “Andolsun biz insanı, kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık..” Hicr :26.ayet. ”Sizi topraktan yaratması, onun (varlığının) delillerindendir. Sonra siz,(her tarafa) dağılan birer insan oldunuz” Rum suresi 20.ayet. gibi pek çok ayet vardır. Toprak İslam dini ve inananlar için kutsal bir varlıktır. Neticede hepimiz topraktan geldiğimiz gibi yine toprağa gideceğiz. İnşallah. Peki toprağın hayırlı bir misafiri olmaya hazır mısınız?

 

Toprak, ölümün sessizliğini ebediyete kadar örtecek bir mantodur. O mantonun içine hayırlısıyla girmek istiyorsak, özlenen bir misafir olmak istiyorsak, yüce dinimizin emirlerine uymalı ve kutsal vatan toprağımıza sahip çıkmalıyız. Toprağımızı koruyan, bütün canlılara oksijen üreten, geleceğin sigortası olan Yeşil örtüyü kesmek değil çoğaltmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.

 

Yoksa :

Kainattaki Yüce yaratanın oluşturduğu İlahi düzeni ya da bir başka deyişle doğal dengeyi bozarız ve sonucuna mahkum oluruz.

 

Rahman suresi 7 ve 8.ayette mealen “O göğü yükseltmiştir; dengeyi koymuştur. Artık dengeye tecavüz etmeyin. Dengeyi doğru tutun, dengeyi bozmayın.” Yine Rum suresi 41.ayette “İnsanların bizzat kendi işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat belirdi…” sözleri her şeyi bize açıklamıyor mu? Bugün dünya üzerinde yaşanan küresel çevre sorunlarına çözüm arayan bilim adamlarına Yüce Kitabımız Kur’anı Kerimi iyi okumalarını ve tavsiye ediyorum.

 

“ Elhamdülillah Müslüman’ım” deme şerefine nail olan herkes bilmelidir ki çözüm uzakta değil elinizin altında, onu okuyunuz ve okutunuz. Okuduklarınızla da amel ediniz inşallah…

                                                                                                                                       

Ağaç ve yeşil örtünün korunması ve geliştirilmesi, toprağın ne kadar değerli bir varlık olduğunu konusunda bir topluma bundan daha açık ve net bir emir ve tavsiye daha ne olabilir ki…? 

 

İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı pek çok hayıra vesile olduğu gibi yeşili, doğayı toprağı, havayı suyu kısacası çevreyi korumayı hepimize vesile kılar inşallah. Unutmayınız ki çevreye hizmette bir ibadettir. Kalın sağlıcakla…

 

ÇEVRE SÖZÜ; Çevreyi Hor Gören, Geleceği Zor Görür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR