“İslamcı gençlik, Akıncılarla doğdu”

“İslamcı gençlik, Akıncılarla doğdu”
Konya Aydınlar Ocağı’nda Akıncılar Hareketi’ni anlatan yazar Serkan Yorgancılar, “Akıncılar Hareketi, Türkiye’de üniversite gençliği arasında daha aksiyoner İslamcı bir gençliğin doğuşunu sağladı” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Akıncılar” gündeme geldi.

Gazi Üniversitesinde öğretim görevlisi olan yazar Serkan Yorgancılar, merkezi Konya olan Akıncı Gençlik Hareketi’nin üniversite gençliği üzerinde etkili olarak daha aksiyoner bir İslamcı gençliğin doğmasını sağladığını söyledi.

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetine, Türkiye’de 1975-80 arasındaki gençlik hareketleri üzerine genel bir değerlendirme yaparak başlayan yazar Serkan Yorgancılar, Türkiye’de muhalefet fıkhının bırakılarak iktidar fıkhının üretilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu belirterek, “Biz hâlâ muhalefet fıkhıyla hareket ediyoruz. Hâlâ zihnimizdeki o dar-ül harpçi şeyler gençlikte de var. Kuşaklar arasında o söylemin ve bir şekilde Cumhuriyete karşı duruşun, tarihe karşı duruşun, yakın tarihimize karşı duruşun aktarıldığını görüyorum. Ben bunun değişmesini, bir şekilde farklı sorgulanması gerektiğini düşünenlerdenim” dedi.

 

“Akıncı; Allah için coşan ve koşan insandır”

Genel bir çerçeve çizdikten sonra Akıncıların, Osmanlı’da öncü kuvvetlere verilen bir isim olduğunu belirten Yorgancılar, Akıncılar Derneği’nin isminin de buradan geldiğini ifade ederek Akıncıların, akıncıları “Akıncı Allah için coşan ve koşan insandır. Coşan ve coşturan insandır. Canlı, heyecanlı insandır. Sabrı yaydan çıkacak ok misali anlayan, yerinde ve zamanında fırlamasını bilen ve surlara tırmanmasını bilen insandır” şeklinde tanımladıklarını söyledi.

Akıncılar Derneğinin Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisindeki bir grup öğrenci tarafından Tevfik Rıza Çavuş başkanlığında 1976’nın başında kurulduğunu kaydeden Yorgancılar, derneğin 12 Eylül ihtilalinden bir yıl önce kapatılmasının ardından Tevfik Rıza Çavuş tarafından 7 Mart 1980’de, genel merkezi Konya’da olmak üzere Akıncı Gençler Derneği’nin kurduğunu söyledi. Derneğin kuruluşunda Ali Çelik, Yılmaz Yardımcı (Ensaroğlu), Metin Arslan Halis Özdemir, Muzaffer Tığlıoğlu, İsmail Tosun ve Hüseyin ada gibi isimlerin yer aldığını belirten Yorgancılar, AGD’nin genel başkanlığını yapan isimleri de “Tevfik Rıza Çavuş, Mehmet Gezen, Mehmet Tellioğlu ve Mehmet Güney” olarak saydı.

MTTB üzerine 8-9 bilimsel tez çalışması olduğunu ve akıncılar üzerine de 2-3 tez çalışması yapıldığını ifade eden Yorgancılar, kitap ve hatıratların ise bir elin parmakları kadar olduğuna işaret etti. Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Milli Görüş Sempozyumu yaptığını ve bunlar içerisinde hem Akıncıların hem de Milli Türk Talebe Birliği’nin farklı bakış açılardan değerlendirildiği sunumlar yapıldığına da dikkat çekti.

 

“Akıncılar Hareketi, İslamcı Gençliği doğurdu”

Akıncıların, fiili lider olarak Necmettin Erbakan Hoca’yı tanıdıklarını ifade eden Yorgancılar, Akıncıların ülke genelinde şubeler açarak çok çabuk örgütlendiklerini belirterek “Çabuk örgütlenerek Anadolu’ya yayılmasındaki ana kaynak MSP gençliği ve MTTB’dir. İslamcı gençlik daha çok İstanbul Fatih Camii Yurdu, İlim Yayma Yurdu, Antalya Yurdu. Atik Valide Yurdu, Erzincan Yurdu, Fetih Yurdu ve MTTB’nin etkin olduğu üniversite yurtlarında yoğunlaşıyordu.” dedi. Akıncıların, MSP’nin gençlik kolları gibi hareket ettiği iddialarına; “MSP’nin bir kısmı MTTB’de bir kısmı Akıncılarda olan bir gençlik kitlesinin de olduğu biliniyor” şeklinde cevap veren Yorgancılar,  daha çok Necip Fazıl ile Sezai Karakoç’un kitaplarının okunduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: “Akıncılar hareketinin oluşumu Türkiye’de yükseköğrenim gençliği arasında daha bağımsız ve daha aksiyoner İslamcı bir gençliğin doğuşunu da simgeliyor. Bence akıncılar üzerinde konuşurken ya da düşünürken ya da dünden bugüne baktığımızda bugünü en çok etkileyen kısımlardan birinin bu olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de gençlik bütün gençlik hareketlerinden etkilendiği gibi İslamcı gençlik de komünist gençliği etkiledi.”

Soru-cevap bölümünden sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, yazar Serkan Yorgancılar’a “Büyük Selçuklu Mirası” kitabını hediye etti.

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.