"İslamofobiye her taşıyla susarak yanıt verecek"

"İslamofobiye her taşıyla susarak yanıt verecek"
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yapacağı Amerika Diyanet Merkezi’nin hikayesini anlattı:- “Resmi ruhsatların, izinlerin yanında bir de referandumla burada oturan halkın rızasını almak gerekiyordu. Bu çevrede Hristiyan mez

WASHINGTON (AA) - ERKAN AVCI - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak Amerika Diyanet Merkezi’nin her bir taşının islamofobiye, nefrete susarak yanıt vereceğini belirterek “Burası ‘Bu güzellikleri üreten zihin şiddet üretmez’ diye haykıracak.” dedi.

Görmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2 Nisan Cumartesi günü resmi açılışı gerçekleştirilecek Maryland eyaletindeki Amerika Diyanet Merkezi’nin hikayesini AA muhabirine anlattı.

- “Eseri görünce şükür namazı kıldım”

Görmez, salı günü başkent Washington’a gelir gelmez ayağının tozuyla merkeze gittiğini ifade ederek ortaya çıkan eseri görünce şükür namazı kıldığını kaydetti.

Merkezin inşa edildiği yerin, aslında ziyaret ettiği 2008 yılında bir bataklık olduğu ve üzerinde prefabrik bir mescit bulunduğu bilgisini veren Görmez, o dönemde burada sadece bir cami değil aynı zamanda araştırma ve kültür merkezleriyle İslam’ın güzelliklerini yansıtacak bir medeniyet merkezi hayalini kurduklarını dile getirdi.

“İnsanın kurduğu bir hayalin yıllar sonra gerçekleştiğini görmenin ne büyük bir nimet olduğunu gördüm.” diyen Görmez, merkezde çok sayıda kişinin emeği bulunduğunu belirtti.

Görmez, 2008 yılında projelerini takdim ettikleri dönemin Başbakanı Erdoğan’a ettiği öncülük ve her türlü desteği için müteşekkir olduklarını ifade etti.

- “Mahalle halkının rızasını almak için referandum yapıldı”

Merkezin inşa sürecinde resmi izinlerin ve ruhsatların alınmasının karşılaştıkları zorlukların başında geldiği söyleyen Görmez, mahalle halkının olurunu almak için ayrıca referanduma gidildiğini anlattı. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Resmi ruhsatların yanında bir referandumla burada oturan halkın rızasını almak gerekiyordu. Bu çevrede her dinden insanlar var, Hristiyan mezhebine ait kiliseler, Hindu mabedi, sinagog var. Her dinden insanların yaşadığı bölgede onları da ikna etmek gerekiyordu.”

Görmez, mahalle sakinlerine sundukları projenin sadece bir ibadethane açmaktan ziyade her karesinin güzellik taşıyan sanat eseri olduğunu anlatmaları durumunda insanların ikna edilebileceği inancıyla hareket ettiklerini belirterek “Hakikaten de öyle oldu. Toplumun kahir ekseriyeti büyük bir teveccüh gösterdi. Dünden beri buradayım. Görüyoruz ki her dinden insanın gelip burada kendi fıtratına ait güzelliği müşahede ettiğine şahit oluyoruz.” diye konuştu.

- “İslamofobiye verilebilecek en güzel cevap”

Görmez, Amerika Diyanet Merkezi’nin kendine özgü bir felsefesi olacağına işaret ederek iki gün sonra gerçekleştirecekleri resmi açılışın başlığını da bu doğrultuda “Divine ground between us (Aramızdaki kutsal bağ)” olarak belirlediklerini söyledi.

Görmez, şunları kaydetti:

“Burada öncelikle doğru bilgi üreten, kültür, sanat üreten merkezlerimiz olacak. Buranın kendine özgü felsefesi, dili olacak. Yüce Rabbimiz bize bütün bu kainatı yaratmış ve emanet etmiştir. Bunu dikkate alan bir felsefe olacak. Burası hem sözüyle hem haliyle, her taşıyla her karesiyle insanlığa şunu haykıracak: ‘Bu güzellikleri üreten zihin şiddet üretmez. Bu zihin sadece güzellik üretir’. Yani islamofobiye verilebilecek en güzel cevap zannediyorum budur.

Bu eser taşlarıyla susan vaiz olarak konuşacak. İslamofobiye, nefrete buranın her taşı susarak yanıt verecek. Diyecek ki ‘Kalbinizdeki nefreti söküp atın, ben öyle bir medeniyete mensubum, bu medeniyet sadece iyilik üretir, sadece güzellik üretir, bunun dışında kötülük üreten şeyler bu medeniyete ait değildir’.”

ABD’deki Müslüman liderlerle buluşarak yarın burada cuma namazını kılacaklarını, ertesi gün de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışı gerçekleştireceğini belirten Görmez, “Herkesin bu kainatın, bütün insanlara bahşedilen büyük bir nimet olduğunu, bu nimeti bütün insanlık olarak birlikte paylaşmamız gerektiğini bu eserle bütün dünyaya ilan etmiş olacağız” dedi.

- ABD'deki iki minareli tek cami

ABD'nin mevcut kültürel zenginliğine yeni bir renk katan merkezdeki cami, 16. yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edildi. ABD'deki iki minareli tek cami olan ibadethanede, avlu da dahil aynı anda 3 bin kişi ibadet edebilecek.

Yaklaşık 16 dönümlük arazi üzerine kurulan merkezdeki caminin altında 300 metrekare genişliğinde İslam Eserleri Müzesi yer alıyor.

Merkezin içinde ayrıca Selçuklu mimarisine uygun inşa edilen kültür merkezinde kütüphane, konferans ve sergi salonu, toplantı salonu ile resepsiyon alanı bulunuyor. Kültür merkezi içindeki İslam Araştırmaları Merkezi'nde ise Türkiye'den ABD'ye lisans ve lisansüstü eğitim için gidecek öğrencilere danışmanlık hizmeti sunulacak.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.