"İsrail gazında Türkiye rotası umut verici"

"İsrail gazında Türkiye rotası umut verici"
İsrail Enerji Bakanı Steinitz:- "Avrupa'ya Türkiye üzerinden doğalgaz satma olasılığı umut verici"- "Bu projenin hayata geçebilmesi için iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin normale dönmesi gerekir"- "Her iki taraf da çok istekli, önümüzdeki haftala

HOUSTON (AA) - İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, ülkesinin Doğu Akdeniz'de bulduğu doğalgazın Avrupa'ya taşınmasında Türkiye rotasının umut verici olduğunu belirterek, "Bu projenin hayata geçebilmesi için iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin normale dönmesi gerekir. Her iki taraf da çok istekli, önümüzdeki haftalarda veya aylarda sorunların çözüleceğine inanıyorum" dedi.

ABD'nin Houston kentinde düzenlenen IHS CERAWeek 2016 Enerji Konferansı'nda basın toplantısı düzenleyen Steinitz, İsrail gazının Avrupa'ya iletilmesinde Türkiye ve Yunanistan rotaları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Steinitz, Türkiye'nin doğalgaz piyasasına işaret ederek, "Türkiye'nin gaz talebi artacak. Türk pazarı ve Avrupa'ya Türkiye üzerinden doğalgaz satma olasılığı umut verici" dedi.

Bunun için İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik sorunların bir an önce aşılması gerektiğini vurgulayan Steinitz, şöyle devam etti:

"Bu projenin hayata geçebilmesi için iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin normale dönmesi gerekir. Umarım en kısa zamanda bu gerçekleşir. Her iki taraf bunun için çok istekli. Önümüzdeki haftalarda veya aylarda sorunların çözüleceğine inanıyorum."

Türkiye ve İsrail arasında ekonomik ilişkilerin güçlü olduğuna dikkati çeken Steinitz, Doğu Akdeniz'de yeni doğalgaz sahalarının bulunmasıyla Türkiye, İsrail, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasındaki enerji işbirliğinin artabileceğini ve böylece bölgede istikrar sağlanabileceğini kaydetti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, İsrail'in açıklarındaki Levant sahasında 510 milyar metreküp, Kıbrıs'ın güneyindeki Afrodit sahasındaysa 200 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu öngörülüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.