İsrail, Gazze'ye çimento girişini durdurdu

İsrail, Gazze'ye çimento girişini durdurdu
GAZZE (AA) - İsrail yönetiminin, Gazze'ye çimento girişini resmen durdurduğu bildirildi.Gazze'ye Ürün Girişi Koordinasyon Komitesi Başkanı Raid Fettuh,...

GAZZE (AA) - İsrail yönetiminin, Gazze'ye çimento girişini resmen durdurduğu bildirildi.

Gazze'ye Ürün Girişi Koordinasyon Komitesi Başkanı Raid Fettuh, İsrail yönetiminin, Gazze'deki özel sektör için bölgeye çimento girişini bugün itibarıyla resmen ve tamamen durdurduğunu belirtti.

Fettuh, söz konusu kararın kendilerine "hiçbir sebep" belirtmeksizin iletildiğini, bu yasağın Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) imar projelerinde kullanılacak çimentoyu kapsamadığını ifade etti.

- Çimento yasağı "tehlikeli ve felaket"

Gazze'deki Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da söz konusu karar "tehlikeli ve "felaket" şeklinde nitelendirildi.

Kararın, son İsrail saldırılarının ardından başlatılan yeniden imar çalışmalarını aksatacağı belirtilen açıklamada, İsrail'in 8 yıldır abluka altında tuttuğu Gazze'de inşaat malzemesi sıkıntısının had safhada olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı aracılığıyla bölgeye giren çimento oranının, Gazze sakinlerinin asgari düzeydeki ihtiyaçlarını dahi karşılamadığı vurgulanarak, BM ve uluslararası kurumlara, İsrail'in söz konusu karardan vazgeçmesi için baskı yapmaları çağrısında bulunuldu.

BM, İsrail ve Filistin arasında yapılan görüşmeler sonucu 8 Ekim'de Gazze'nin imarı için inşaat malzemelerinin BM'ye bağlı ekiplerin gözetiminde girmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı. Anlaşma, inşaat malzemelerinin, binaların onarımı dışında farklı amaçlar için kullanılmayacağının garanti altına alınmasını ve dağıtımın uluslararası gözlemcilerin denetiminde yapılmasını öngörüyor.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. İskan Bakanlığı, UNRWA ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.